Рішення № 70 6 сесія 8 скликання Про затвердження Програми «Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об’єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громада на 2021-2025 ро

  • 285

                  

УКРАЇНА

СЕВЕРИНІВСЬКА  СІЛЬСЬКА  РАДА

ЖМЕРИНСЬКОГО РАЙОНУ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Фото без описуРІШЕННЯ  №___70

 

від «  18 » лютого 2021 року                                       6 сесія  8 скликання

с. Северинівка

 

 

Про затвердження Програми «Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об’єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громада на 2021-2025 роки»

 

 

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України  та з метою поліпшення техногенної та пожежної безпеки об'єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської територіальної громади на 2021-2025 роки, керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада вирішила:

 

1.         Затвердити Програму «Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об'єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громади на 2021-2025 роки (далі -Програма), додається.

  1. Фінансовому відділу Северинівської сільської ради (Гамарник Н.О.) при формуванні бюджету на 2021-2025 роки передбачати кошти на реалізацію заходів Програми в межах можливостей бюджету.
  2. Визначити, що дане рішення набуває чинності з 16.02.2021 р.
  3.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію комісію постійної комісії з питань планування фінансів , бюджету та соціально - економічного розвитку  (Кочмарюк Ю.З.)

 

 

 

Сільський голова                                                           Василь Малярчук

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      Додаток 1

Затверджено

             рішення 6 сесії сільської ради 8 скликання

  від  18 лютого 2021 року № 70

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Северинівська -

 

 

ПРОГРАМА

«Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об’єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громада на 2021-2025 роки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1. Загальна характеристика Програми.

 

1

Ініціатор розроблення програми:

ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області

2

Розробник програми

ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області

3

Співрозробники програми

ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області, виконавчий комітет Северинівської сільської ради

5

Відповідальний виконавець програми

ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області

6

Учасники програми

керівники підприємств, організації, установи, фізичні особи підприємці, суб’єкти підприємницької діяльності, Северинівської сільської  територіальної громади; ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області.

7

Терміни реалізації програми

5  років

7.1

Етапи виконання програми

(для довгострокових програм)

1

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього  тис..грн

2520,0 тис.грн

8.1

- з них коштів бюджету Северинівської сільської територіальної громади, тис.грн.

2520,0 тис.грн.

8.2

- кошти інших бюджетів, тис.грн.

-

8.3

- не бюджетні кошти, тис.грн

-

 

1.2. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована програма, цільова група та кінцеві бенефіціари.

Програму розроблено відповідно до Кодексу Цивільного захисту України, Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки», з метою проведення ефективної та цілеспрямованої діяльності спрямованої на організацію та координацію заходів у сфері протипожежної та техногенної безпеки. Програма ставить завдання формування та реалізації ефективної діяльності територіальної громади для поліпшення стану пожежної та техногенної безпеки і являється основою для вирішення питань бюджетного фінансування даних заходів.

На території Северинівської сільської територіальної громади можливе виникнення широкого спектру надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Техногенна небезпека обумовлена, насамперед, наявністю об’єктів, які віднесено до категорії хімічно небезпечних та потенційно небезпечних об'єктів .

На території Северинівської сільської територіальної громади розташований 1 хімічно-небезпечний об’єкт (використовується аміак), 20 потенційно небезпечних об’єктів, які віднесені до категорії пожежо-вибухонебезпечних (автозаправні станції, котельні, підприємства інших галузей економіки), що несуть загрозу життю і здоров’ю людей та довкіллю.

Також можливі аварії з викидом (виливом) небезпечних хімічних речовин, у тому числі при транспортуванні автомобільним та залізничним транспортом.

Аналізуючи стан пожежної та техногенної безпеки обєктів  різних форм власності  та  житлових  будинків  громадян за 2020 рік на території Северинівської ОТГ виникло 19 пожеж та загорань, проти 19 в 2019 році. Матеріальні збитки від зазначених пожеж в 2020 році склали 191 тис. 500 грн., проти 295 тис. 200 грн. за 2019 рік, що на 35,1 % менше ніж в 2019 році. Під час пожеж в 2020 році загинула 1 людина (с. Олександрівка) у 2019 році також загинула 1 людина (с. Слобода Чернятинська).

Пожежі виникали в таких населених пунктах громади, а саме:                             с. Северинівка – 3, с. Чернятин – 2, с. Токарівка – 2, с. Сербинівці – 3,                            с. Слобода Межирівська – 1, с. Рожепи – 3, с. Олександрівка – 2, с. Кудіївці – 3.

Причиною загибелі людей на пожежах – є свідоме нехтування або незнання елементарних правил власної безпеки. Насамперед, це стосується осіб похилого віку, соціально незахищених верств населення та неблагополучних сімей. Саме вони найчастіше стають жертвами вогню. Щороку з настанням весняно-літнього чи осінньо-зимового періодів різко зростає кількість пожеж в житловому секторі з причин необережного поводження з вогнем, дитячих пустощів з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при використанні електроустановок.

ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області постійно проводиться профілактична робота серед населення району, через засоби масової інформації, щодо дотримання правил безпечної поведінки, дотримання правил пожежної безпеки на виробництві та в побуті, дій в нестандартних ситуаціях. Здійснюється оперативне реагування та проведення аварійно-рятувальних робот по ліквідації надзвичайних подій та ситуацій (пожежі, ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод, звільнення транспортних засобів зі снігових заметів, рятування людей, що потрапили в нестандартні життєві ситуації проведення робіт по відкачуванню води, та ін.).

Аналізуючи оперативну обстановку у м. Жмеринка, що складалася в останні роки постійно виникала необхідність реагування ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області на погіршення погодних умов (снігові замети, порушення транспортного сполучення між населеними пунктами), що негативно впливає на життєдіяльність населення, сталу роботу важливих об’єктів соціальної сфери та господарського комплексу.

Однак, матеріально-технічне забезпечення підрозділу не відповідає вимогам і недостатня для якісного проведення аварійно-рятувальних робіт, що в свою чергу може призвести до неякісного та несвоєчасного виконання підрозділом завдань за призначенням по ліквідації надзвичайних подій та ситуацій і рятуванню людей.

Основними проблемами, на розв’язання яких спрямована програма, є:

-  недостатній рівень роботи щодо зменшення виникнення пожеж та загибелі людей на них;

- недостатній рівень роботи щодо створення служб пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях;

- відсутність в повній мірі протипожежного водопостачання та підтримка його в працездатному стані шляхом випробовування пожежних гідрантів, ремонт та технічне обслуговування пожежних водоймищ, їх наповнення та відкачування;

- питання приведення у відповідність до вимог діючих норм та правил пожежної безпеки шляхи евакуації в школах, гуртожитках, готелях, лікувальних, культурно-видовищних та інших закладах з масовим перебуванням людей;

-  недостатній рівень проведення  агітаційно-масової роботи серед населення щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій  передбачити;

- відсутність матеріального забезпечення для проведення капітальних протипожежних заходів, які суттєво впливають на стан забезпечення техногенної та пожежної безпеки об'єктів;

- відсутність матеріального забезпечення по виготовленню та встановленню довгострокових стендів-банерів протипожежного спрямування на виїздах з міста, у місцях масового перебування людей;

- відсутність матеріального забезпечення для придбання спеціальної пожежної та аварійно-рятувальної техніки та аварійно-рятувального обладнанням з метою оперативного реагування та якісного виконання завдань, пов’язаних із рятуванням людей, ліквідацією пожеж та інших надзвичайних подій пожежно-рятувальною частиною;

- відсутність матеріального забезпечення для придбання паливно-мастильних матеріалів для запобігання та ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій.

Реалізація Програми дасть змогу для  ефективної діяльності територіальної громади для поліпшення стану пожежної та техногенної безпеки і являється основою для вирішення питань бюджетного фінансування даних заходів, покращить матеріально-технічний стан оперативно-рятувальної служби цивільного захисту громади.

Цільовою групою програми являються працівники ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області, підприємці, керівники підприємств та організацій громади,  населення громади. Кінцевими бенефіціари програми є власники домоволодінь, працівники підприємств, установ, організацій міста та району..

 

1.3. Мета та завдання Програми.

Мета програми: Стабілізація та поліпшення стану у сфері пожежної та техногенної безпеки, проведення ефективної та цілеспрямованої діяльності спрямованої на організацію та координацію заходів у сфері протипожежної та техногенної безпеки.

Основними завданнями Програми є:

1. Розроблення організаційних засад діяльності щодо забезпечення техногенної та пожежної безпеки на об'єктах та території Северинівської сільської територіальної громади, а саме:

- ретельне розслідування та аналіз причин і наслідків пожеж на підвідомчих об’єктах та притягнення до відповідальності винних осіб.

- створення служб пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях.

2. Покращення стану пожежної та техногенної безпеки, а саме:

- заміна та ремонт непридатних пожежних гідрантів, виготовлення покажчиків вуличних пожежних гідрантів, ремонт водоймищ, обладнання водонапірних башт пристроями для забирання води пожежною технікою та улаштування під’їздів з твердим покриттям до природних водоймищ, встановлення покажчиків пожежних гідрантів з метою ефективного гасіння пожеж у будь-яку пору року.

- перевірка та випробовування пожежних гідрантів, ремонт та технічне обслуговування пожежних водоймищ, їх наповнення та відкачування.

- приведення у відповідність до вимог діючих норм та правил пожежної безпеки шляхи евакуації в школах, гуртожитках, готелях, лікувальних, культурно-видовищних та інших закладах з масовим перебуванням людей.

- проведення капітальних протипожежних заходів, які суттєво впливають на стан забезпечення техногенної та пожежної безпеки об'єктів, потребують значних матеріальних затрат, а саме:

- ремонт (монтаж) установок автоматичного пожежогасіння і автоматичної пожежної сигналізації і заключення договорів із спеціалізованими організаціями на проведення їх технічного обслуговування;

- вогнезахисна обробка дерев'яних, металевих та інших конструкцій будівель, заміри опору ізоляції електроустановок та електричних мереж;

- укомплектування об'єктів належною кількістю сертифікованих первинних засобів пожежогасіння;

- страхування об'єктів та членів добровільних протипожежних формувань;

- будівництво, ремонт та своєчасне обслуговування систем зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання;

- забезпечення будівель та споруд блискавкозахистом.

3. Досягнення належного рівня матеріально-технічного забезпечення пожежно-рятувальної служби цивільного захисту та оперативного реагування на обстановку, а саме:

- з метою оперативного реагування та якісного виконання завдань, пов’язаних із рятуванням людей, ліквідацією пожеж та інших надзвичайних подій пожежно-рятувальною частиною, здійснювати придбання спеціальної пожежної та аварійно-рятувальної техніки;

 - з метою оперативного реагування на надзвичайні події та рятування людей забезпечити аварійно-рятувальним обладнанням пожежно-рятувальну частину:

- бензопили,

- електроболгарками,

- електроперфораторами,

- електровідбійниками,

- бензодискорізами,

- мотопомпами,

- комплектом гідро інструменту (маслостанція, гідроножиці, гідродомкрат),

- пневматичною подушкою, для ефективної роботи рятувальників та пожежних  забезпечення їх безпеки, придбати спеціальний одяг та взуття;

- аварійно-освітлювальними установками;

- спеціальними пожежними стволами;

- захисними шоломами;

- пожежними рукавами сучасними приладами радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю;

- сучасними засобами індивідуального захисту;

- спеціального та робочого (літнього, зимового) одягу та взуттям для захисту пожежних під час гасіння пожеж, та інших надзвичайних ситуацій;

- автогуми для пожежної техніки ;

- з метою належного реагування на надзвичайні ситуації та події, розслідування надзвичайних ситуацій, подій, в тому числі пов’язаних з пожежами передбачити придбання паливно-мастильних матеріалів (А-95, А-92, Дизпаливо).

4. Розвиток виховання у сфері пожежної та техногенної безпеки, а саме:

- проведення в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах "Тижня знань безпеки життєдіяльності";

- щорічно проводити  місцевий фестиваль “Дружин юних пожежних ”  та кущовий етап всеукраїнського збору - змагання “Школа безпеки ”.

- для проведення  агітаційно-масової роботи серед населення щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій  передбачається:  видавництво друкарським способом пам’яток,  листівок, тощо;

- забезпечення широкого висвітлення в засобах масової інформації правил безпеки життєдіяльності в різних умовах;

- місцевим комунальним підприємствам, установам та організаціям обладнати необхідною наочною агітацією кімнати по навчанню населення правилам пожежної безпеки;

- сприяти виготовленню та встановленню довгострокових стендів-банерів протипожежного спрямування на виїздах з міста, у місцях масового перебування людей.

Результативні показники.

 

Результатами виконання передбаченого Програмою комплексу заходів щодо попередження виникнення пожеж, організації техногенного та протипожежного захисту об’єктів громади очікується: приведення техногенного та протипожежного стану об’єктів Северинівської сільської територіальної громади у відповідність з прийнятними рівнями техногенної та пожежної безпеки,  зниження ризиків виникнення пожеж та загроз, пов’язаних з пожежами, небезпечними для життя і здоров’я громадян, створення сприятливих соціальних умов життєдіяльності населення, зменшення впливу небезпечних чинників пожеж на навколишнє природне середовище,  зменшення на об’єктах міста кількості пожеж,  виникнення надзвичайних подій та ситуацій, загибелі та травмування на них людей, економічних втрат і матеріальних збитків від їх наслідків, своєчасне виявлення осередків загорянь, оповіщення про них людей та підрозділів оперативно-рятувальної служби, видалення продуктів горіння за допомогою систем протипожежного захисту, витрачання мінімального часу на прибуття оперативно-рятувальних підрозділів до місця пожежі, виникнення надзвичайних подій та ситуацій, забезпечення достатньої кількості вогнегасних речовин для локалізації та ліквідації пожеж шляхом подачі води до осередків пожеж від пожежних гідрантів, внутрішніх протипожежних водогонів, природних і штучних водоймищ, інших інженерних споруд водопостачання.

Щороку, в межах виділених асигнувань, розробляються заходи щодо реалізації завдань Програми «Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об'єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громади на 2021-2025 роки» з врахуванням потреб різних груп населення, тобто, буде застосований гендерний підхід, - що сприятиме ефективному використанню коштів бюджету Жмеринської міської територіальної громади.

 

1.4. Система управління та контролю за ходом виконання Програми.

Програма є довгостроковою та буде виконуватися до 2025 року в один етап.

Виконання визначених Програмою завдань здійснюється шляхом послідовної реалізації протягом зазначеного періоду заходів, спрямованих поліпшення пожежної та техногенної безпеки об’єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громади до 2025 року.

З метою дотримання принципу колегіальності, компетентності та прозорості організаційного та фінансового забезпечення реалізації Програми, забезпечення систематичного контролю за ходом її виконання здійснює постійна комісія з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та розвитку інфраструктури та постійна комісія з питань земельних відносин, природокористування, планування територій, будівництва, архітектури, охорони пам’яток та історичного середовища. Про хід виконання  Програми  ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області інформує постійні комісії один раз на рік. 

План заходів та кошторис видатків до програми розробляються щорічно ДПРЧ-8 м. Жмеринка ДПРЗ-2 ГУ ДСНС України у Вінницькій області і затверджується виконкомом міської ради.

 

2. Внесення змін до програми.

 

 Коригування плану заходів,  обсягів  та джерел фінансування Програми «Поліпшення техногенної та пожежної безпеки об'єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури оперативно-рятувальної служби Северинівської сільської територіальної громади на 2021-2025 роки», їх виконання здійснюється за необхідністю. Рішення про внесення змін до програми приймається міською радою. Порядок  внесення змін до Програми аналогічний  порядку розроблення Програми.

Виконання програми припиняється після закінчення встановленого строку її реалізації. Відповідальний виконавець складає заключний звіт про результати виконання програми та подає його для розгляду профільній постійній комісії міської ради, у разі необхідності на розгляд міської ради.

Виконання Програми припиняється достроково в разі:

- оголошення надзвичайної ситуації регіонального масштабу, що унеможливлює виконання Програм;

- припинення фінансування заходів і завдань Програми - за спільним поданням відповідального виконавця Програми,  фінансового управління;

- втрати актуальності головної мети Програми - на підставі спільного висновку відповідального виконавця Програми, управління економіки та розвитку інфраструктури і  фінансового управління.

 Рішення про дострокове припинення виконання Програми приймається сільскою радою.

 

 

 

Секретар                                        Надія Д’якон