Рішення 47. 4 сесія.8 скликання.Про звернення депутатів Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП, щодо ситуації з підвищення тарифів на

  • 299

         Фото без опису                  

УКРАЇНА

СЕВЕРИНІВСЬКА  СІЛЬСЬКА  РАДА

ЖМЕРИНСЬКОГО РАЙОНУ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ  №___47

 

від «15» січня 2021 року                   4 сесія  8 скликання

с. Северинівка

 

Про звернення депутатів Северинівської сільської ради

 Жмеринського району Вінницької області 

до Президента України, Кабінету Міністрів України,

 Верховної Ради України, НКРЕКП,

 щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, 

послуги з розподілу природного газу та електроенергію

 

 

Керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада вирішила:

1. Підтримати звернення депутатів Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП, щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу та електроенергію (додається).

2. Направити звернення депутатів Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП, щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу та електроенергію та копію рішення сільської ради на адреси Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП. 

3.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря сільської ради Д’якон Н.С.

 

 

 

Сільський голова Василь МАЛЯРЧУК

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, НКРЕКП, щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу та електроенергію

 

 

З 01 січня 2021 року в Україні вкотре відбулося підвищення тарифів на газ та електроенергію. На нашу думку, такий крок і позиція центральної влади та НКРЕКП є вкрай несправедливою. Тому бурхлива суспільна реакція на нього є цілком логічною та передбачуваною. Адже в умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності громадян, особливо в сільській місцевості, падіння економіки, відбувається і продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

У нашій державі запрацював ринок газу. Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24.12.2019 № 3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС України» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020-2024 роки»,  з січня місяця 2020 року для населення введена нова система оплати за використаний газ та його транспортування.

Однак, при прийнятті такої постанови не було враховано той факт, що будівництво побутових газопроводів фінансувалось самими споживачами, при цьому оплачувались як  газопроводи до осель, так і по вулицях, і навіть підвідні від газорозподільних мереж. А умовою введення їх в експлуатацію була вимога відповідних газопостачальних організацій передати мережу на їх баланс безкоштовно. В Україні зростають ціни на газ і, як анонсовано, будуть зростати і надалі. Аналогічна ситуація і щодо електричної енергії.

Таке подорожчання призведе до зростання платіжок за опалення, підвищення цін на товари та послуги, що в умовах сьогодення, коли в країні продовжується складна боротьба з коронавірусною пандемією, буде додатковим фінансовим тягарем для громадян.

В період коронакризи влада має підтримати бізнес і людей та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для громадян  можливо розглядати лише після виходу нашої країни з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян.

Українці хочуть розуміти складові своїх тарифів та знати, за що платять, і мати справедливу ціну.

Враховуючи вище зазначене, висловлюємо категоричний протест проти зростання у 2021 році цін на природний газ та електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній і вимагаємо:

скасувати підвищення тарифів на природний газ, послуги розподілу природного газу та електроенергію з 01.01.2021 року;

надати структуру розрахунку тарифу  по оплаті за природний газ побутовими споживачами та структуру  розрахунку тарифу  за послуги транспортування  газу;

на законодавчому рівні  розробити та затвердити механізми щодо компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян, а також щодо сплати орендної плати за землю під мережею місцевих газопроводів;

передбачити додаткові заходи за рахунок коштів державного бюджету для  соціального захисту громадян.

 

В інтересах та за дорученням жителів Северинівської сільської  територіальної громади:

 

 

 

Сільський голова Василь МАЛЯРЧУК

 

Депутати:

 

Балан В.В.

 

Бедрак А. М.

 

Бодян О.І. 

 

Грицак С.М.

 

Д‘якон Н.С.

 

Ільющенков С.О.

 

Кириловська О. М.

 

Кишук О.І.

 

Король В.В.

 

Кочмарюк Ю.З.

 

Куцолабський О.Є.

 

Любичанківський Д.Ю.

 

Мельник А.В.

 

Музика О.М.

 

Підгаєць В.В.

 

Піяківський В.М.

 

Рибак Г.Г. 

 

Смачний В.В.

 

Трач Т.П.

 

Христюк О.У.