В Жмеринському районі почастішали випадки отруєння грибами.

  • 17

Обережно  отруєння грибамиЗ настанням грибного сезону на Вінниччині, зокрема в Жмеринському районі,  почастішали випадки отруєння грибами.

В останні роки серед населення Вінницької області щорічно реєструються, в середньому протягом року 15-20 випадків отруєнь дикорослими грибами. При цьому прослідковується чітко виражена сезонність, пов’язана з масовим збором грибів.

За інформацією ВСП Жмеринський районний відділ ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» на території Жмеринського району з 07.10 по 16.10.2024 зареєстровано 14 випадків отруєння грибами, в яких постраждали 22 особи, з діагнозом отруєння грибами. Летальних випадків не зареєстровано.

Причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. 

Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Зазначені чинники можуть являтись факторами ризику отруєння.

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі; не купуйте гриби на стихійних ринках; уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки; збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими; не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними; не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, тому що вони вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали; не збирайте гриби в посушливу погоду, бо в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів; не куштуйте сирі гриби; вдома ще раз ретельно перевірте гриби, всі сумнівні треба викинути; готуйте гриби протягом першої доби після збирання; варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.; зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Важливо зауважити: очищення чи приготування грибів не інактивують токсини. 

Симптоми  отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми. 

Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь - це прискорить потрапляння токсинів у кров. 

Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя!

Бережіть себе та своїх рідних!

Відділ державного нагляду за  дотриманням санітарного

законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області