До уваги власників тварин !

  • 17

оголошенняНа виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Жмеринському районі на 2024 рік, починаючи з 21.10.2024 року на території населених пунктів територіальної громади буде проводитись щеплення домашніх тварин (собак , котів) проти сказу. Щеплення буде проводитись ветеринарними спеціалістами Жмеринської  районної державної лікарні ветеринарної медицини. Вакцина для проведення щеплення безкоштовна, вартість  ін’єкції ( робота ветспеціаліста) складає 13,26 грн.

 Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  м’ясоїдні ( дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої  на сказ тварини через:

Укус;

Подряпину та мікроушкодження шкіри;

Потряпляння контрамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.