Депутати Вінницької обласної Ради ухвалили принципи і пріоритети формування обласного бюджету на 2025 рік

  • 21

 

27 вересня депутати розглянули та ухвалили рішення з 22 питань чергової 57 сесії. Під час розгляду першого питання обговорили принципи та пріоритети формування обласного бюджету на 2025 рік та його виконання, визначення завдань бюджетної політики, підвищення рівня прозорості та раціональності бюджетного процесу, зміцнення фінансової спроможності регіону, зосередження фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах економічного і соціального розвитку Вінниччини.

Проєкт рішення на розгляд сесії внесли голови фракцій «Українська Стратегія Гройсмана» Олександр Хом’як, «Батьківщина» Анатолій Ткач, «Європейська Солідарність» Андрій Гижко, «За Майбутнє» Руслан Терещук.

Рішенням 45 сесії обласної Ради від 27 жовтня 2023 року №677 «Про принципи та пріоритети формування обласного бюджету Вінницької області на 2024 рік» були визначені ключові принципи і пріоритети формування обласного бюджету Вінницької області на 2024 рік.

– Виходячи з необхідності збереження згуртованості навколо перемоги та зважаючи на виклики, що постали перед громадами області внаслідок війни, минулого року ми затвердили принципи і пріоритети формування бюджетів на 2024 рік. До речі, пріоритети Державного бюджету на наступний 2025 рік дуже подібні: оборона, соціальний захист, підтримка регіонів і бізнесу. Тобто в цьому питанні ми рухаємося синхронно з керівництвом країни і центральними органами влади, – сказав голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – Ці принципи і пріоритети довели свою ефективність при формуванні та виконанні бюджетів Вінниці й інших громад області. Вони так само актуальні та важливі і для обласного бюджету. Тому логічне і правильне рішення – затвердити ці принципи та пріоритети і на наступний фінансовий рік.

Депутати рекомендували обласній військовій адміністрації при формуванні обласного бюджету Вінницької області на 2025 рік та його виконання керуватися такими ключовими принципами і пріоритетами:

Ключові принципи:

ПРОЗОРІСТЬ БЮДЖЕТУ. Забезпечити відкритість та прозорість на всіх стадіях бюджетного процесу та оперативно інформувати мешканців територіальних громад області. Своєчасно висвітлювати інформацію щодо обласного бюджету Вінницької області на офіційних сайтах.

ЗАЛУЧЕНІСТЬ ГРОМАДЯН. Провести відкриті громадські слухання щодо показників проєкту обласного бюджету Вінницької області на 2025 рік. Включити представників всіх територіальних громад та громадськості в обговорення ключових показників обласного бюджету, провести публічні презентації в усіх 63 громадах Вінниччини.

ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ ТА РЕАЛІСТИЧНІСТЬ. Сформувати збалансований та реалістичний проект обласного бюджету Вінницької області на реальних макропоказниках в умовах воєнного стану, з дотриманням жорсткої фінансової дисципліни та підвищенням ефективності і результативності використання бюджетних ресурсів.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ. При формуванні та виконанні обласного бюджету Вінницької області, всім учасникам бюджетного процесу досягати цілей і мети, які визначені бюджетними програмами та безпосередньо відповідати пріоритетним напрямам програми економічного та соціального розвитку Вінницької області.

Ключові пріоритети:

БЕЗПЕКА ТА ОБОРОНА. Забезпечити пріоритетне спрямування коштів обласного бюджету на підтримку підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань, цивільний захист, правопорядок та ліквідацію надзвичайних ситуацій.

СТІЙКІСТЬ. Сприяти зміцненню економічної самостійності Вінниччини. Забезпечити роботу з подолання негативних явищ в усіх галузях і сферах діяльності, пов’язаних з економічною кризою в умовах воєнного стану, збереження якості освіти та медицини. Забезпечити роботу систем водо- тепло- енергозабезпечення, транспортної інфраструктури області.

ТУРБОТА. Забезпечити соціальну та медичну підтримку: Захисників і Захисниць України, підтримку їхніх родин, родин загиблих під час військової агресії російської федерації проти України; дітей, які потребують особливої уваги, особливо дітей - сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних родин, дітей з інвалідністю; найбільш незахищених верств населення, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема, осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених сімей.

Депутати звернулися до обласної військової адміністрації про забезпечення подання проєктів рішень Програми економічного та соціального розвитку Вінницької області на 2025 рік, обласного бюджету Вінницької області на 2025 рік, регіональних та комплексних обласних програм, заходи яких будуть фінансуватись у 2025 році з обласного бюджету, на затвердження Вінницькій обласній Раді.

Також рекомендують забезпечити фінансовий контроль за цільовим і ефективним використанням бюджетних коштів на платформі відкритих даних у сфері публічних фінансів Є-data офіційного державного інформаційного ресурсу, на якому представлена інформація у форматі відкритих даних про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів бюджетів усіх рівнів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, який є доступним інструментом громадського контролю за плануванням та використанням публічних коштів.

Депутати проголосували пропонований проєкт рішення з доповненнями. Також рекомендовали сільським, селищним, міським, районним радам Вінницької області здійснювати формування місцевих бюджетів на 2025 рік за вищезазначеними принципами і пріоритетами.

Депутати обласної Ради