Охорона атмосферного повітря та навколишнього середовища!
До комплексних екологічних законів, які містять норми щодо охорони атмосферного повітря, належить Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 16.10.1992 року № 2707-XII, прийнятим у новій редакції 29.06.2024.
Закон визначає загальні положення, а також регулює питання стандартизації і нормування в галузі охорони атмосферного повітря, організаційно-правових заходів щодо охорони атмосферного повітря, дотримання правових вимог при проєктуванні, будівництві та реконструкції промислових об’єктів.
Одним із завдань Держпродспоживслужби є здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства та контроль в межах компетенції за факторами середовища життєдіяльності людини.
Отже, суб’єкти господарювання при здійсненні промислової, виробничої діяльності та наданні послуг відповідно до вимог Розділу 8 наказу МОЗ України від 19.06.1996 № 173 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» в частині встановлення гігієнічних вимог до атмосферного повітря в населених пунктах, повітря у виробничих та інших приміщеннях, з метою запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей зобов’язані дотримуватись:
-
розмірів санітарно-захисної зони від джерел шкідливості підприємства до житлової забудови та утримання її території;
-
концентрації та рівнів шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони щодо не перевищення їх гігієнічних нормативів;
-
здійснення необхідних заходів щодо запобігання та усунення причин забруднення атмосферного повітря в населеному пункті;
-
відсутності викидів в атмосферу шкідливих речовин, на які не встановлені гігієнічні нормативи;
-
регулювання викидів шкідливих речовин в атмосферу з урахуванням прогнозу несприятливих метеорологічних умов;
-
впровадження технологічного чи санітарно-технічного обладнання, що забезпечує вловлювання, утилізацію, знешкодження викидів і відходів або повне їх виключення;
-
застосування використання безвідходних і маловідходних технологічних процесів;
-
наявності висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на документацію на розроблювані техніку, технології, устаткування, інструменти тощо.
При цьому звертаємо особливу увагу, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.05.2018 № 952 «Про затвердження Змін до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затверджених наказом МОЗ України 19 червня 1996 року № 173 (ДСП 173-96) розміри санітарно-захисних зон для нових видів виробництв, підприємств та інших виробничих об’єктів з новими технологіями, а також зміна цих зон (збільшення чи зменшення згідно з пунктом 5.7) затверджуються Головою Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на підставі результатів проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідних матеріалів. Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує на тому, що займаючись різними видами підприємницької діяльності, не забувайте подбати про охорону атмосферного повітря та навколишнього середовища!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області