Перша допомога та профілактика отруєнь дикорослими грибами.

  • 159

Фото без опису

Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей.

Найбільша кількість смертельних випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил:

  • Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.

  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.

  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

  • Не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

  • Не куштуйте сирі гриби.

  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

  • Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

В жодному разі не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль!

Наполегливо рекомендуємо відмовитись від вживання грибів дітям до 12 років; вагітним та жінкам, які годують грудьми; літнім людям!

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте на 103;

  • промийте шлунок простою водою;

  • дотримуйтеся постільного режиму;

  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Жмеринського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області