ОБЕРЕЖНО - грип птиці

  • 34

Фото без опису

Швидкі темпи нарощування міжнародних коопераційних зв’язків представляють серйозну загрозу щодо занесення і розповсюдження на території України однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій – грипу птиці. Вплив на птахівництво призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. 

Грип птиці

Грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. Захворювання характеризується масовою загибеллю птиці.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції. Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал (господарі), комахи, пухоїди, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше. Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше. 

 

Як розпізнати?

 Клінічні ознаки грипу птиці мінливі і залежать від вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища, бувають різноманітні: від слабовиражених - до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками депресії; відсутність апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді. Хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці сягає 80-100%. Інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, синюшністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

            Жмеринське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

Громадянам, які утримують курей, гусей, качок, індиків, перепелів, голубів, та інших птахів, щоб мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства громади дотримуватись таких обов’язкових заходів:

  • птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

  • не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

  • не допускати контакту домашньої птиці з дикою птицею, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов'язані з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки та інші) та особливо з дикою перелітною птицею;

  • проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

  • при підозрі на захворювання чи загибель птиці необхідно негайно інформувати Жмеринське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області в м. Жмеринка за
     тел.: (0432) 657346.

Жмеринське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області