Питна вода - основа життя.

  • 22

Фото без опису

Питання щодо забезпечення населення якісною та безпечною питною водою належить до найбільш соціально значущих, оскільки безпосередньо впливає на стан здоров’я населення.

Питна вода - основа життя. Вона є однією з головних складових здоров’я, тому не повинна містити патогенних бактерій, вірусів, а концентрація хімічних сполук у воді – не перевищувати гранично допустимі норми. Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності на інфекційні захворювання, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води.

На жаль, вода з нецентралізованих джерел водопостачання, зокрема колодязів, на відміну від водопровідної, зовсім не захищена від забруднення та може стати причиною розповсюдження таких інфекційних захворювань як вірусний гепатит, дизентерія, черевний тиф, холера, а також отруєння нітратами.

Однією з найнебезпечніших хвороб, яку може викликати вживання води з високим вмістом нітратів, є метгемоглобінемія. Це небезпечне захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). Внаслідок цього в крові збільшується вміст метгемоглобіну в результаті токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, порушень роботи печінки, нервової та серцево-судинної систем, можливі й летальні випадки. Найчастіше захворювання спостерігається у людей, які використовують воду із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязі, каптажі та неглибокі індивідуальні свердловини).

 Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що метгемоглобінемію ще називають «блакитним синдромом немовлят». Відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт - блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При прогресуванні хвороби може спостерігатись втрата свідомості, судоми, порушення сердцевого ритму та навіть летальний результат. Також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Для попередження виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:

  • не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники або взагалі невідомі. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду; воду склад якої за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними та радіаційними показниками відповідає вимогам державних стандартів;
  • дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, каптажів та неглибоких свердловин згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги для води питної, призначеної для споживання людиною» (влаштування споруд; ізолювання стін від проникнення поверхневого стоку дощових, талих вод; облаштування навколо оголовка глиняного замка; огородження тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та лабораторного дослідження;
  • територію поблизу колодязя (каптажа, свердловини) в радіусі 20-50м утримувати в чистоті;
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива.

На поточний період за результатами лабораторних досліджень питної води з громадських колодязів Северинівської ТГ, які надходять до Жмеринського районного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» встановлено,  що вміст нітратів перевищував нормативний рівень 50 мг/дм3 у 5 зразках в населених пунктах: с.Северинівка - 4, с.Чернятин - 1. З метою запобігання хворобам, пов’язаних із водним фактором, покращення якості та збільшення тривалості життя населення, надіслано 2 рекомендаційних листи щодо заборони вживання питної води із зазначених джерел, рекомендовано негайно на колодязях вивісити інформаційні таблички "Вода для пиття не придатна», довести до відома водокористувачів результати лабораторних досліджень якості питної води, провести роз’яснювальну роботу, обстежити зони санітарної охорони, санітарну очистку та дезінфекцію з подальшим лабораторним дослідженням питної води щодо її безпечності та якості згідно з вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Важливо! Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень. Навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами.

 

 

 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

 Жмеринського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області