Чорнобиль – наш вічний спомин і біль…

  • 34

Фото без опису

26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф в Україні став Днем чорнобильської трагедії. Найбільша в історії людства техногенна катастрофа забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців, і залишається важкою спадщиною для майбутніх поколінь.

Цей весняний день для всього світу став втіленням скорботи за жертвами трагедії. Щороку ми згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради наших. Вічна і світла їм пам’ять!

Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності, героїзму і самовідданості вогнеборців, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, усіх, хто боровся з наслідками страшної аварії. Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами! Ціною неймовірних зусиль, власного здоров'я та життя вони зупинили ядерну біду, що панувала над аварійним енергоблоком та поширювалася далеко за його межі.

Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна посідає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Процес осмислення того, що відбулося в Чорнобилі 38 років тому, триває. Памʼять і розуміння важливі не тільки для України, а для всього світу. З 2017 року документи Національного архівного фонду щодо аварії на Чорнобильській АЕС включені до міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Памʼять світу». Проте основний масив архівних документів про аварію залишився у Москві і досі засекречений.

Зараз держава, яка ховає за сімома замками архівні документи та боїться історичної правди, окупувала Запорізьку атомну електростанцію – найбільшу в Європі і погрожує новою ядерною катастрофою. У перший день повномасштабної війни Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військовими. Було вчинено провокації, взято в полон захисників ЧАЕС та вивезено частину її обладнання.

Завдання і виклик для усього світу сьогодні – не допустити ще однієї ядерної катастрофи

Інші новини

Всі новини