До уваги жителів громади!

  • 38

Фото без описуФото без опису

Шановні громадяни!

З настанням весняної погоди на Вінниччині різко збільшилася кількість пожеж на відкритих територіях. Майже щодня реєструються випадки горіння сухої рослинності, чагарників, очерету тощо.

Причинами, що призводять до таких пожеж є необережність з вогнем, неконтрольоване випалювання сухої трави, луків, очерету, ділянок із степовою та іншою природною рослинністю, а також недбалість громадян під час відпочинку та проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках.

Нерідко це призводить до поширення полум'я на лісові насадження, житлові будинки та господарські будівлі, є факти травмування та загибелі людей. У степах та лісах гинуть тварини, для яких природне середовище є домівкою.

Шановні жителі Жмеринського району! Не провокуйте пожежі в екосистемах. Пам’ятайте, що спалювання сухої трави завдає значних збитків державі та навколишньому середовищу. Може спричинити пожежі у житловому секторі, знищити лінії електромереж, лісові насадження, не кажучи вже про серйозну загрозу для життя та здоров’я громадян. Не завдавайте шкоди собі та оточуючим!

Працівниками Жмеринського РУ ГУ ДСНС України у Вінницькій області спільно з працівниками Жмеринського РВП ГУ НП у Вінницькій області проводяться спільні рейди з метою виявлення правопорушників та притягнення їх до адміністративної відповідальності.

Також, повідомляємо, що спалювання сухої рослинності є адміністративним правопорушення за яким передбачена відповідальність за статтею 77-1 самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища,

-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян 3060 гривень до 6120 гривень і на посадових осіб - від 15 300 гривень до 21 420 гривень.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду,

-тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Станом на 5 березня 2024 року в Жмеринському районі за статтею 77-1 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 3-х громадян, які скоїли дане адміністративне правопорушення.

В екстрених ситуаціях телефонуйте за номером «101».

Жмеринське районне управління ГУ ДСНС України у Вінницькій області!