Під час повені чи паводка слід дотримуватися таких рекомендацій
Період весняної повені чи паводка особливо небезпечний для тих, хто живе поблизу річки, ставка, водойми. Повідь, повіддя, повінь - природне лихо, що виникає, коли вода виходить за межі звичайних для неї берегів і затоплює значні ділянки суходолу, регулярні розливи водойм, які повторюються зазвичай щороку, і часто не спричиняють стихійного лиха. Нерегулярні розливи називаються паводками. Паводок - фаза водного режиму річки, що може багаторазово повторюватися в різні сезони року.
Зазвичай причиною повені є значне підвищення рівня води. На річках це трапляється внаслідок збільшення притоку води, внаслідок природних явищ тощо. На озерах чи водосховищах - внаслідок перевищення притоку води над витоком. Часом причиною повені може стати вітер, який “наганяє” воду. Ще однією причиною підйому води може стати утруднення витоку внаслідок технічних несправностей на штучних водоймах чи природних греблях; прорив води на рівнину, рівень якої розташований нижче рівня води. Подібні повені зазвичай трапляються внаслідок прориву дамб, або ж зміни річкового русла; порушення правил користування прибережними смугами, водоохоронними смугами, заплавами.
Унаслідок весняного паводка, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже, й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із кладовищ, убиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень - поширення інфекційних захворювань.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками.
Для уникнення зараження інфекційними хворобами під час повені чи паводка слід дотримуватися таких рекомендацій:
- для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі використовувати кип’ячену або бутильовану воду; не використовуйте для пиття некип’ячену воду з колодязів та природних джерел. Найкраще, в цей період, взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води;
- не використовувати продукти, які були підтоплені, або вживати їх у їжу тільки після достатньої термічної обробки (варіння, смаження, запікання);
- обов’язково мити руки з милом після відвідування туалету, роботи на присадибній ділянці, прогулянок, контакту з тваринами, перед вживанням їжі;
- при вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мити під проточною водою, обдавати кип’ятком та не мити водою з відкритих водоймищ;
- нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, каптажі, свердловини) прибрати від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати;
- індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати;
- у разі затоплення оселі просушити будинок, провести ретельне прибирання та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей та прилеглої території;
- очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
- провести дератизаційні заходи зі знищення гризунів у місцях їхнього можливого скупчення.
У разі розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі тощо) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням.
Дотримуйтесь даних рекомендацій! Пам’ятайте! Знати – значить упередити і зберегти здоров’я і життя!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області