ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Вінницькій області вкотре наголошує, що харчові отруєння це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами. Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).
Інкубаційний період при харчових отруєннях триває 4-10 годин.
Захворювання починається гостро: з’являється нудота, блювання, водяниста чи кровава діарея, біль у животі, судоми, підвищення температури.
Заходи спрямовані на запобігання харчових отруєнь:
- своєчасність проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення;
- ретельне дотримання технології приготування харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;
- уникайте перехресного забруднення: використовуйте при приготуванні страв окремі дошки та ножі, особливо для сирого м’яса та птиці;
- не готуйте продукти із запасом, приготовлені страви вживайте відразу, зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин, а у випадку їх зберігання, перед споживанням провести повторну термічну обробку;
- ретельно готуйте м’ясо: переконайтесь, що фарш, ковбаси та птиця просмажені;
- вживайте готові страви в найкоротший термін після приготування, не допускайте вживання готових страв на 2-й, 3-й день після приготування;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
- не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості та з вичерпаними термінами споживання;
- мийте та тримайте у чистоті всі поверхні і кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, регулярно мийте і обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки;
- не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
- мийте свіжі овочі, фрукти перед вживанням, навіть якщо вони попередньо упаковані;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами, на які відсутні документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- утримуйтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
- не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або вживайте бутильовану, охолоджену кип’ячену воду;
- дотримуйтесь правил гігієни: мийте руки з милом та гарячою водою перед приготуванням їжі;
- обов’язково мийте руки після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Всі ці правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь, зберегти здоров’я і працездатність.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, самолікування небезпечне. Бережіть своє здоров’я та здоров’я свої близьких!
Підготувала Вікторія Котясь, відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області