Рішення 697 40 сесія 8 скликання Про затвердження програми соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади на 2024 рік

  • 26

 

 

             

УКРАЇНА

СЕВЕРИНІВСЬКА  СІЛЬСЬКА  РАДА

ЖМЕРИНСЬКОГО РАЙОНУ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ  № 697

 

від « 21 » грудня 2023 року                                         40 сесія  8 скликання

с. Северинівка

 

Про затвердження програми соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади на  2024 рік

       Відповідно до пункту 16 частини 1 статті 43 , статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державне  прогнозування та розроблення програми економічного і соціального розвитку України»  сільська рада вирішила:

1. Затвердити Програму економічного і соціального розвитку Северинівської сільської територіальної громади  на 2024 рік (далі - Програма), що додається.

         2. Голові Северинівської сільської ради:

- спрямувати зусилля на подолання недоліків та упущень, створення необхідних, належних умов по подальшому економічному і соціальному розвитку Северинівської сільської територіальної громади;

- спрямувати зусилля на виконання комплексних і цільових програм, постійно та прозоро висвітлюючи успіхи і проблеми в проведеній роботі перед громадськістю;

- вести постійну роботу щодо подальшого залучення ефективних інвесторів і землекористувачів, стовідсоткових  розрахунків з власниками земельних та майнових паїв, створення нових робочих місць, легалізації робочої сили в овочівництві, рослинництві і тваринництві, забезпечення сталого стану районних підприємств, установ та закладів, поновлення об’єктів соціально-культурної сфери.

- стабільного покращення питного та технічного водопостачання населення району;

- стабілізації фінансово-господарської діяльності (забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, розрахунків за спожиті енергоносії, фінансування в повному обсязі захищених статей бюджетів, недопущення зростання дебіторської та кредиторської заборгованості) і беззбиткової роботи підприємств.)

3.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з  постійну комісію з питань планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку (Володимир БАЛАН). 

 

              Сільський голова                                                     Василь МАЛЯРЧУК

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

соціально-економічного розвитку

 

СЕВЕРИНІВСЬКОЇ

 

сільської територіальної громади

 

на 2024 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с.Северинівка

 

2024 рік

 

Фото без опису

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

Вступ

І. Соціально-економічний аналіз Северинівської сільської територіальної громади

1. Соціально-економічна характеристика громади

1.1.Коротка характеристика Северинівської сільської територіальної  громади;

1.2.Інформація про орган місцевого самоврядування Северинівської сільської територіальної  громади;

1.3.Інформація про об"єднання громадян Северинівської сільської територіальної  громади.

2.Природні ресурси Северинівської сільської територіальної  громади

2.1.Земельні ресурси і територія громади;

2.2.Містобудівні документи

2.3.Природні ресурси

2.4.Кліматичні умови

3.Населення та трудові ресурси

3.1.Чисельність населення і демографічна ситуація

3.2.Зайнятість населення та безробіття.

4.Економіка громади

4.1.Суб"єкти господарської діяльності

ІІІ.Основні напрямки та завдання соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади на 2023рік.

1.Розвиок економіки

1.1.Промисловість

1.2.Агропромисловий комплекс

1.3.Розвиток підприємництва, регуляторна політика

1.4.Адміністративні послуги

1.5.Бюджетна політика

1.6.Житлово-комунальне господарство замінити на 

1.7.Регулювання земельних відносин

1.8.Управління об’єктами комунальної власності

1.9.Містобудування та архітектура

1.10.Інвестиційна діяльність

2.Підвищення соціальних стандартів населення

2.1.Соціальний захист

2.2.Охорона здоров’я

2.3.Освіта

2.4 Культура

2.7.Фізична культура і спорт

2.8.Туристична галузь

3.Створення комфортного та безпечного життєвого простору

3.1.Екологічна безпека

3.2. Енергоефективність та енергозбереження

3.3.Цивільний захист та громадська безпека

3.4.Захист прав і свобод громадян, зміцнення законності та правопорядку

3.5. Техногенна  безпека, забезпечення законності та порядку

IV. Фінансове забезпечення реалізації Програми соціально - економічного розвитку на 2024 рік

 

V. Моніторинг та оцінка результативності реалізації Програми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

       Северинівської сільської територіальної громади утворена  відповідно до  Закону України  «Про добровільне  об"єднання територіальних громад» , та Закон України № 562-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад». Відповідно до  розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 року № 707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області» до складу Северинівської  сільської територіальної громади входять 7 сільських громад: Северинівська , Чернятинська,  Олександрівська, Слободо – Межирівська, Стодулецька, Маньковецька та Сербинівська сільські ради.

     Програма соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади розроблена у відповідності до діючого законодавства з метою вироблення та втілення єдиної політики розвитку територіальних громад, забезпечення збалансованого соціально-економічного, екологічного і культурного розвитку територіальної громади, підвищення рівня життя населення, залучення інвестицій.

     Законодавчою підставою для розроблення Програми соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади є Закон України " Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", постанова Кабінету Міністрів України  "Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету", Методичні рекомендації щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.03.2016 року № 75.

     Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"  програма побудована  на принципах цілісності, об’єктивності, самостійності.

 

І. Соціально-економічна характеристика громади

 

   Соціально-економічний аналіз Северинівської сільської територіальної громади підготовлено в рамках розробки Програми соціально-економічного розвитку громади на 2024 рік. Для підготовки документу використано інформацію з таких джерел:

  • Інформацію виконавчого комітету Северинівської територіальної громади;
  • інформація Головного управління статистики у Вінницькій області;
  • дані, інформація та картографічні матеріали, які містяться у Схемі планування території;
  • інформація підприємств, установ та організацій;
  • інформація із загальнодоступних джерел (мережа Інтернет, засоби масової інформації тощо).

 

 

 

 

1.1.Коротка характеристика Северинівської сільської територіальної громади

 

    Северинівська сільська громада  утворена на основі Закону України № 562-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад». До складу громади вхоять 7 сільських громад: Северинівська , Чернятинська,  Олександрівська, Слободо – Межирівська, Стодулецька, Маньковецька та Сербинівська сільські територіальні громади з центром у селі Северинівка.

Село Северинівка знаходиться на відстані 45 км від обласного центру - Вінниці. Через цей населений пункт проходить колія Південно - Західної залізниці та дорога державного значення Житомир - Могилів Подільський -  республіка Молдова. Через село протікає мальовнича річка  Рів, на його території міститься історичний парк площею 40 га.

1.2. Інформація про орган місцевого самоврядування Северинівської сільської територіальної громади  

  Северинівської сільської територіальної громади складається з 21 депутатів. Виконавчим органом Северинівської сільської  ради є виконавчий комітет, утворений рішенням сільської ради, який нараховує 12 осіб. Виконавчий комітет координує роботу апарату виконкому, виконавчих органів, підприємств та установ, що належать до власності  територіальної громади. Безпосередню роботу по розгляду планових питань, усних та письмових звернень, підготовці проектів рішень по питаннях, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування, здійснює апарат сільської ради, який нараховує 29 працівники.

 

2.Природні ресурси Северинівської сільської територіальної громади 2.1.Земельні ресурси і територія громади

 

Загальна площа території  Северинівської сільської територіальної громади становить 22266,7  га. Близько десятої частини займають ліси та лісовкриті площі.

  • Загальна площа земель  Северинівської ОТГ становить   22266,7  га. Структура: 15437,2га – землі с/г призначення,  599,8 га – землі водного фонду, 4406,78 га землі лісового фонду, 1822,92 га – забудовані землі (дані земельного відділу Северинівського виконкому ОТГ).

Фото без опису

 

  

2.2.Містобудівні документи

Містобудівна документація по населених пунктах Северинівської сільської територіальної громади потребує розробки та/або оновлення/актуалізації. Переважна більшість населених пунктів у громаді мають Генеральні плани, проте вони були розроблені більше 40 років тому.

2.3.Природні ресурси

На території Северинівської сільської територіальної громади зустрічаються корисні копалини осадового походження. Переважаючим видом викопної сировини є будівельні матеріали –поклади граніту, глини, жорстви та піску.

2.4.Кліматичні умови

     Рельєф території громади пересічений балками і долинами. Клімат помірно-континентальний з м’якою зимою і досить теплим, вологим літом. Середня температура повітря липня становить + 18,0 ºС, а середня температура січня -5,5 ºС. Максимальна температура влітку досягає +38 ºС, мінімальна взимку -34 ºС. Середня температура теплого періоду (квітень-вересень) становить +14,5 ºС, холодного (жовтень-березень) - 0,4 ºС. Середня річна кількість опадів становить 534-540 мм.

 

 

 

3.Населення та трудові ресурси

3.1. Чисельність населення і демографічна ситуація

На території Северинівської  сільської територіальної громади  проживає 7798 мешканців.

Упродовж останніх п’яти років динаміка чисельності мешканців Северинівської сільської територіальної громади має негативний характер – кількість мешканців в громаді щороку не критично, але зменшується, з введенням військового стану в Україні населення зменшилось на 261 чол.  

3.2.Зайнятість населення та безробіття.

Найбільша кількість зайнятих у Северинівської сільської територіальної громади представлені у сільському господарстві та промисловості

Структура зайнятих за видами економічної діяльності

Фото без опису

 

4.Економіка громади

 

4.1.Суб"єкти господарської діяльності

 

     Загальна площа земель громади складає 22267,5 га. До неї сільськогосподарські землі-15747,72га, 4473,08 га - це лісові насадження (держліс ,агроліс). На водний фонд припадає 600,43га.

На сьогоднішній день, землі Северинівської ОТГ, здебільшого, знаходяться в оренді у ТОВ Курланд – 1586,51 га, ПП УкрТерраПлюс - 902 га, ФГ Дзялів – 335,45 га, ТОВ  СТОВ«Мир», ТОВ «Платани»-925,76, ПП «Атлант-М», ТОВ Рожепське»-562,42, ТОВ «Маньківці»-1061,25,ФГ «Оксамит»283,30га.

ФГ «Деметра-агро», ТОВ «Поділля агропродукт» та інших малих господарствах.

На балансі громади є землі, які відносяться до земель під транспортним сполученням: ПАТ «Укрзалізниця» - 132,36 га; територія під автотранспортними шляхами – 163,73 га та трубопровід - 2,84 га (в тому числі нафтопровід Одеса-Броди).

На промисловість виділено 24,362 га.: ТОВ Конкорд - 6,1723 га та ПрАТ «Чернятинське пиво» - 4,883 га. Також, на території громади є рекреаційна зона (колишній маєток пана Северина Орловського та парк, що до нього прилягає). На даний час, там розташована Северинівська лікарня відновлювального типу (донедавна - санаторій «Северинівка»), яка займає площу майже 41 га.

На території громади розташований Чернятинський коледж — державний вищий навчальний заклад, який готує аграріїв. Навчальні та господарські корпуси знаходяться у приміщеннях колишнього палацу польського пана Вітославського. Загальна площа, яку займає коледж - 1300 га.

На території громади присутні корисні копалини: глина, ракушняк, лікувальна глина, пісок.

Як видно з наявних даних, в Северинівської ОТГ існує великий потенціал використання земельних ресурсів. А однією із переваг серед інших ОТГ є розвинена інфраструктура та транспортне сполучення як передумова до економічного розвитку громади.

 

       

ІІІ.Основні напрямки та завдання соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади на 2024 рік.

 

Головна мета Програми соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади  це підвищення якості життя населення шляхом реалізації стратегічного курсу на досягнення економічного та соціального самодостатку.

Фото без опису

 

Програма соціально-економічного розвитку Северинівської сільської територіальної громади  будується на основних пріоритетних напрямках розвитку громади. Обрані пріоритетні напрямки будуть реалізовані через заходи, цільові програми та розроблені проекти розвитку.

Стратегічні, операційні цілі та завдання

Стратегічна ціль

Операційна ціль

Завдання

1. Покращення інвестиційного та бізнес-клімату в громаді

 

1.1. Покращення доступу потенційних інвесторів до інформації про наявні ресурси для вкладення капіталу – земельні ділянки, приміщення та комунікації

1.1.1. Проведення інвентаризації нерухомого майна і земельних ділянок, визначення об’єктів, потенційно привабливих для бізнесу

 

 

1.1.2. Розроблення системи реєстру нерухомого майна з можливістю періодичного оновлення інформації про наявні ресурси

 

1.1.3. Розробити інформаційні ресурси та матеріали для інформування потенційних інвесторів про переваги території

ТГ

 

 

 

місміської громади

 

 

1.1.4. Розробка нових  генеральних планів населених пунктів  ОТГ та інших видів просторової документації

1.2. Покращення механізмів підтримки бізнесу

1.2.1.Створення механізму підтримки  осіб, які започатковують підприємницьку діяльність

1.2.2. Проведення навчання для представників бізнесу на тему актуальних трендів і тем в управлінні підприємствами і людським персоналом

2. Покращення системи муніципального управління і надання муніципальних та інших послуг

2.1. Покращення якості адміністративних послуг в громаді

2.1.1. Підготовка фахівців для надання якісних  адміністративних послуг населенню

 

2.1.2. Розширення переліку надання адміністративних послуг

2.1.3. Покращення системи інформування громадськості про роботу ОМС

2.2. Підвищення якості надання медичних та освітніх послуг   

 

2.2.1.Підвищення якості надання медичних послуг   

2.2.2. Підвищення якості освітніх  послуг   

2.3. Покращення роботи комунальних підприємств і надання комунальних послуг в громаді

 

2.3.1. Модернізація технопарку комунального підприємства 

2.3.2.Покращення системи управління твердими побутовими відходами

2.3.3. Створення умов для розвитку громадянського суспільства

2.4. Покращення стану технічної інфраструктури в громаді та рекреаційних зон

 

2.4.1. Підведення стратегічно важливих мереж водопостачання і водовідведення  до господарств  в населених пунктах громади

 

2.4.2.Проведення ремонту стратегічно важливих доріг  та тротуарів

2.4.3.Модернізація та проведення мереж вуличного освітлення в населених пунктах громади  

2.4.4.Впорядкування існуючих рекреаційних зон на території громади   

2.5. Підвищення рівня безпеки та громадського порядку

2.5.1.Розширення мережі камер відео спостереження, встановлення світлофорів, зупинок громадського транспорту

2.5.2. Будівництво та облаштування притулку для бездомних тварин

3. Розвиток туризму

3.1. Покращення рівня надання туристичних послуг

3.1.1.Проведення заходів з промоції туристичного потенціалу

3.1.2. Забезпечення якісного туристичного супроводу 

3.2. Використання місцевих переваг у галузі туризму та культури

3.2.1.Покращення доступності до туристичних об’єктів громади

 

3.2.3. Запровадження щорічних фестивалів, конкурсів

 

 

 

1. Розвиток економіки

 

Серед  пріоритетних напрямків розвитку Северинівської сільської територіальної громади напрямок -«розвиток економіки» є базовим.

На перспективу тип спеціалізації господарського комплексу Северинівської сільської територіальної громади визначений як сільськогосподарське виробництво, переробка продукції сільськогосподарського виробництва, розвиток малого і середнього бізнесу.

В громаді є передумови для нарощування переробного промислового потенціалу за рахунок вільних трудових ресурсів та наявності територій, які можуть використовуватися під розміщення виробничих потужностей.

Успішність малих та середніх підприємств значною мірою залежить від доступності зовнішніх фінансових ресурсів, але для постійного розвитку необхідний ще доступ до інформації, сприяння з боку місцевої влади, інвестиції в нові технології, співпраця з іншими підприємствами, виробничі та коопераційні зв’язки і доступ до нових ринків збуту.

Для створення сприятливих умов ведення  бізнесу в Северинівської сільської територіальної громади необхідні зусилля влади, направлені на:

  • подолання адміністративних бар’єрів на шляху розвитку підприємництва;
  • всебічну підтримку пріоритетних напрямків розвитку малого підприємництва з урахуванням специфіки сільськогосподарської території;
  • подальше розвинення співробітництва влади з підприємницькою громадськістю;
  • стимулювання підприємницької активності з метою зниження соціальної напруги, насамперед, за рахунок створення нових робочих місць та само зайнятості населення.

 

 

1.1.  Промисловість

 

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2023 році:

  • впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку для забезпечення конкурентоспроможності підприємств громади;
  • подальше формування позитивного інвестиційного іміджу громади;
  • усунення зайвих регуляторних бар’єрів;
  • розвиток комерційної, соціальної та транспортної інфраструктури.

 

1.2.Агропромисловий комплекс

     Северинівської ТГ по пріоритету виробництва є сільськогосподарською. Спеціалізується на виробництві зернових і технічних культур та  в незначній мірі тваринництві.

    

Господарською діяльністю займається близько 24 господарств різної форми власності, з яких: Ф/Г, ТОВ (СТОВ, ПрАТ) , ПСП та інших форм власності, які мають в користуванні сільськогосподарські землі.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2024 році:

- відсутність переробки сільгосппродукції;

- постійне зростання диспаритету цін на матеріально-технічні ресурси та продукцію сільського господарства;

- малоефективна державна фінансова підтримка галузі тваринництва, збитковість виробництва продукції тваринництва;

-  низькі закупівельні ціни на продукцію сільського господарства;

1.3.Розвиток підприємництва, регуляторна політика

Малий та середній бізнес забезпечує вагомий внесок у вирішенні проблем зайнятості, формуванні дохідної частини місцевого бюджету. Для провадження підприємницької діяльності створюються сприятливі умови.

У 2024 році планується  створити належні умови для розвитку підприємницької діяльності, удосконалення регуляторних процесів, формування реального партнерства між органами влади і малим бізнесом, підтримка та розвиток малого і середнього підприємництва як базису зайнятості.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2024році: 

    - обмеженість фінансового ресурсу суб’єктів підприємства, які можна було б спрямувати на зростання виробничих потужностей, створення нових робочих місць;

  • недостатній рівень розвитку інфраструктури для підтримки підприємництва;
  • низький рівень залучення молоді, сільського населення до занять підприємницькою діяльністю;
  • проведення заходів з відстеження ефективності діючих регуляторних актів, з обов’язковим дотриманням порядку та термінів, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

1.4. Адміністративні послуги

З метою наближення роботи органів місцевого самоврядування до європейських стандартів, налагодженню діалогу з громадянами, забезпечення сприятливих умов для реалізації фізичними та юридичними особами їх конституційних прав, свобод та законних інтересів в Северинівської сільської територіальної громади  працює Центр надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), де за принципом «єдиного вікна» надається 227 видів адміністративних послуг.

У приміщенні ЦНАП здійснюють прийом громадян адміністратори, надають консультації, державні реєстратори з питань реєстрації бізнесу та нерухомого майна, спеціаліст 1 категорії з формування та ведення реєстру територіальної громади, за угодою про співпрацю згідно графіку здійснюють прийом громадян Северинівської територіальної громади спеціалісти Пенсійного фонду України та спеціалісти Центру зайнятості населення, також надаються юридичні консультації Бюро безоплатної правової допомоги. Для забезпечення безперешкодного доступу до публічних послуг та отримання якісного державного сервісу особам з порушеннями слуху в відділі ЦНАП запроваджено онлайн доступність до перекладу жестовою мовою через відеозв’язок для відвідувачів з порушенням слуху, які є жестомовними особами було підписано договір про співпрацю з Громадською Організацією «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих».

ЦНАП інтегровано до системи ДІЯ (шерінг документів) чим збільшує ефективність роботи і пришвидшує обробку та перевірку документів заявників.  Також впроваджено Дія QR,  що надає можливість  залишати анонімні зауваження та рекомендації. Відділ ЦНАП знаходяться на етапі впровадження комплексної послуги „єМалятко”.

Працівники відділу забезпечують своєчасне інформування громадян шляхом розміщення інформації  щодо адміністративних послуг  в інформаційній зоні та на веб-сторінці офіційного сайту Северинівської сільської ради, а також інформування заявників про результат розгляду звернення щодо адміністративної послуги по мобільному телефону.

За 11 місяців 2023 року працівниками відділу ЦНАП надано більше 15 тисяч адміністративних послуг з них - 9600 з реєстрації речових прав на нерухоме майно, 365 з державної реєстрації юридичних та фізичних-осіб підприємців, близько 3 тисяч з реєстрації місця проживання громадян, 421 послуга земельного характеру, 102 послуги з реєстрації актів громадянського стану, близько 800 послуг соціального характеру та 8 послуг у сфері будівництва, 140 послуг щодо призначення щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для  покриття витрат на проживання, в тому числі оплати житлово-комунальних послуг.

Працівники ЦНАП постійно працюють над підвищенням кваліфікації, саме  протягом поточного року проходили тренінги, вебінари, навчання та отримали сертифікати:

- ефективної комунікації в публічному управлінні;

- онлайн курс навчання у Вінницькому  регіональному центрі підвищення кваліфікації «Електронне урядування та електронна демократія в Україні»;

- електронна публічна послуга  Е-відновлення  основи цифрової безбарєрності у ЦНАПі;

- реєстрація місця проживання фізичних осіб;

- онлайн консультація виклики та рішення в умовах воєнного стану;

- "Основи фізичної безбар'єрності в ЦНАП".

- «Реєстрація нерухомого майна» проведеною за підтримки швейцарсько-української програми EGAP «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади», що реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge

- «Реєстрація юридичних, фізичних осіб підприємців» проведеною за підтримки швейцарсько-української програми EGAP «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади», що реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge

- організаційними та правовими аспекти діяльності ЦНАП;

- основи загальної адміністративної процедури: специфіка ЦНАП".

В даний час проводяться роботи  по актуалізації даних в Реєстрі територіальної громади. Для створення сприятливих умов отримання мешканцями нашої громади адміністративних послуг і забезпечення можливості повноцінного використання застосунків «Дія» та інших, що надають можливість посвідчувати особу в період дії воєнного стану.

У подальшому серед основних завдань є збільшення переліку адмінпослуг, які надаються через ЦНАП, підвищення якості надання таких послуг та процедури їх надання.

    Розширення переліку та  кількості  послуг  відбувається завдяки   надання послуг у найкоротші терміни та за мінімальної кількості відвідувань суб’єктів звернень, надання вичерпної інформації   і консультації з питань вимог та порядку надання послуг.

  Основні проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024році:

- покращення ефективної системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади Северинівської сільської територіальної громади шляхом удосконалення  та забезпечення діяльності  ЦНАПу.

- запровадити інструменти  для сплати за адміністративні послуги  у  ЦНАП (платіжний термінал або РОS-термінали на робочих місцях) 

- підвищення якості надання адміністративних послуг шляхом проведення постійного моніторингу ефективності та результативності надання адміністративних послуг;

- впровадження електронного документообігу між ЦНАП та органами влади

- розширення переліку послуг.

 

 

1.5. Бюджетна політика

Бюджет  Северинівської сільської територіальної громади на 2024 рік складає 66211639 гривень.

Трансферти з державного бюджету до загального фонду місцевого бюджету передбачені в обсязі 36862800.грн.

            Основним бюджетоутворюючим джерелом  місцевого бюджету Северинівської сільської територіальної громади залишається податок та збір на доходи  фізичних осіб,який визначений в сумі 17384251грн частка якого в структурі власних доходів загального фонду становить 60,91 %.

-надходження податку та збору на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати визначено в сумі-12200000грн  (64% від надходжень контингенту в сумі 19062500 грн.)

-прогнозований фонд заробітної плати по підприємствах та установах -105903000 грн.;-

Податок на доходи фізичних осіб, що сплачуються податковими агентами із доходів платника податку інших ніж заробітна плата в сумі 4800000 грн що становить 16,82% до бюджету громади.-

 

У наповненні  дохідної частини місцевого бюджету Северинівської сільської територіальної громади податок на майно складає 5226624 грн що становить 18,31%  доходів загального фонду.

 

Видаткову частину  загального фонду місцевого  бюджету Северинівської сільської територіальної громади  при затверджено  в плані у сумі 66211639 грн. 

Найбільшу частину бюджету займають видатки на утримання закладів освіти – 72,61,0%  культури – 5,19 % державного управління  14,41 % ), житлово-комунального господарства – 2,27 % .

 

Основні проблеми та питання, які  потребують вирішення у 2024 році: 

- виконання запланованих завдань з надходження податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджету Северинівської сільської територіальної громади;

- наявність найважливіших для подальшого соціально-економічного розвитку території проблем, розв’язання яких не може бути забезпечене лише за рахунок коштів місцевого бюджету, оскільки потребує значних інвестицій і підтримки на державному рівні.

 

 

1.6. Житлово – комунальне господарство

    

     Основною діяльністю житлово-комунального господарства в   територіальній громаді є повне задоволення потреб громади в усіх видах житлово-комунальних послуг, створення комфортних умов для мешканців, ефективне використання комунальної власності, належне утримання об’єктів комунальної власності, збільшення обсягів капітального ремонту та реконструкції об’єктів благоустрою, поліпшення технічного стану водопровідно-каналізаційної мережі, поступова переорієнтація житлово-комунального господарства громади на енергоефективний шлях, зменшення енергоємності надання житлово-комунальних послуг, зменшення аварійності на автошляхах об’єднаної територіальної громади врегулювання питань поводження з тваринами,  поліпшення екологічного стану громади.

Вулично-дорожнє господарство

Невід’ємною частиною об’єктів благоустрою громади є вулично-дорожня мережа.

Основним комплексом заходів, що проводяться з метою одержання докладних відомостей про наявний та технічний стан вулиць (доріг) і штучних споруд  в населених пунктах для раціонального планування робіт з їх реконструкції, ремонту та утримання є технічний облік та паспортизація вулиць (доріг).

На першочерговому етапі виконавчому комітету Северинівської сільської територіальної громади затвердити перелік вулично-дорожньої мережі по населених пунктах об’єднаної територіальної громади.

Враховуючи, що більше 20 років не проводилася комплексна інвентаризація вуличної мережі, то з метою одержання докладніших технічних, господарських, економічних та оціночних відомостей про дорогу, її елементи і споруди, також для подальшого раціонального планування робіт з реконструкції, ремонту та утримання вулиць, необхідно провести комплексний захід з паспортизації вуличної мережі з визначенням балансової вартості, для подальшої передачі на облік комунальному підприємству.

В умовах прискорених темпів автомобілізації, високої інтенсивності дорожнього руху особливої гостроти набуває проблема забезпечення безпеки дорожнього руху, вирішення якої спрямоване на збереження життя і здоров'я мешканців міста та сіл.

Для виконання заходів, які дозволять покращити вулично-дорожню мережу, необхідний значний технічний ресурс.

Зовнішнє освітлення

     Мережа системи зовнішнього освітлення по населених пунктах громади містить  прилади обліку електричної енергії звичайного типу – 21 одиниць...

По населеним пунктам громади:

  • Северинівка – 3 од.;
  • Чернятин – 6 од.;
  • Токарівка  – 1 од.;
  • Сл.-Чернятиська – 1 од.;
  • .Стодульці – 5 од.;
  • Рожепи  – 2 од.;
  • Сл.-Межирівська – 1 од.;
  • с.Кудіївці – 1 од.;
  • Олександрівка-1 од,

Для забезпечення належного функціонування мереж зовнішнього освітлення на території населених пунктів громади необхідно забезпечити:

  • проведення технічного обслуговування мереж;
  • проведення поточного ремонту мереж;
  • проведення капітального ремонту мереж;
  • проведення енергоефективної модернізації мереж.

Одним із заходів, який передбачає безпеку для мешканців населених пунктів громади, а також для створення належних умов проживання і естетичного вигляду вулиць є подальше будівництво мереж зовнішнього освітлення.

Озеленення та догляд за зеленими насадженнями

Зелені зони вздовж центральних вулиць населених пунктів громади займають газони, дерева, кущі

Зелені насадження забезпечують комфортність умов проживання людей регулюють (у межах) газовий склад повітря і його забруднення, кліматичні характеристики міських територій, знижують вплив шумового чинника і є джерелом естетичного відпочинку людей.

Збільшення обсягів посадок (дерев, кущів, квітників) та послуг з догляду за зеленими насадженнями є:

- поява селах нових територій, що потребують озеленення;

- необхідність розчищення в’їздів у населені пункти громади;

- велика кількість аварійних дерев по селах громади;

- необхідність омолоджувальної обрізки (кронування) дерев   вздовж доріг;

- проведення озеленення місць для тимчасового відпочинку населення і зелених зон сіл.

Санітарне очищення

Одним із важливих заходів благоустрою населених пунктів є належне утримання територій, особливо вулично-дорожньої мережі сіл, шляхом здійснення комплексу заходів з механізованого та ручного прибирання.

Особливістю надання цих послуг є своєчасність та безперебійність, особливо в зимовий період, та належна якість у відповідності до існуючих норм та правил.

З метою забезпечення утримання територій громади в  належному стані виникає потреба у збільшенні площ придатних до прибирання –  особливо це актуально в зимовий період.

Зупинки громадського транспорту

   На сьогоднішній день в громаді існує системна проблема з облаштуванням та благоустроєм зупинок громадського транспорту. Невирішеними є також питання щодо освітлення зупинок, наявності заїзних кишень для маршрутного транспорту, благоустрій прилеглої території, тощо.

   Слід додати, що на деяких зупинках громадського транспорту відсутні навіси для пасажирів, або існуючі зупинкові комплекси морально та естетично застарілі та не є функціональними.   Існуючі зупинкові комплекси часто виконані в різному архітектурному стилі.

   План заходів по забезпеченню облаштування та благоустрою зупинки громадського транспорту передбачає:

- облаштування нового або  заміна існуючого зупинкового комплексу єдиного взірця;

- забезпечення освітлення зупинки;

- обладнання системою відеонагляду;

- встановлення необхідної кількості урн для сміття;

- благоустрій прилеглої території (асфальтування, мощення тротуарною плиткою, озеленення, тощо).

Реалізація заходів дозволить підвищити якість та комфортність користування мешканцями міста та сіл транспортною інфраструктурою, залучити позабюджетні кошти до вирішення нагальних питань функціонування сільської транспортної мережі, сприятиме системному підходу щодо проблеми із облаштуванням та благоустроєм зупинок в населених пунктах громади та покращенню організації дорожнього руху в цілому.

1.7.Регулювання земельних відносин

     Основними завданнями з провадження заходів щодо збереження, охорони, відтворення та раціонального використання земельних ресурсів Северинівської сільської територіальної громади є спрямованість її заходів на розв’язання нагальних проблем самодостатнього соціально-економічного й екологічного розвитку  територіальної громади.

     Передусім це стосується підвищення ролі земельних відносин у формуванні само відтворюваної економічної системи  територіальної громади, побудові соціально орієнтованого землекористування на засадах ринкової економіки. 

Виходячи з аналізу сучасного стану землекористування у об’єднаній територіальній громаді, заходи у сфері земельних відносин мають бути спрямовані на створення ефективної системи планування використання та охорони земель об’єднаної територіальної громади, гарантування прав власності на землю і землекористування в процесах інвестування; організацію використання земель на платній основі та забезпечення їх охорони в інтересах об’єднаної територіальної громади.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2024 році: 

-  встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних одиниць.

- проведення інвентаризації земель населених пунктів та під об’єктами комунальної власності, масивів земель сільськогосподарського призначення, земель під водними об’єктами та гідроспорудами, та інших земель.

- встановлення меж територій з особливими режимами використання (природоохоронні території, прибережні і захисні смуги тощо).

- комплекс робіт землевпорядних, земле оціночних з підготовки земельних ділянок несільськогосподарського призначення до продажу та прав на них.

- проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів;

- формування земельних ділянок як об'єктів цивільних прав:

- рекультивації порушених земель

 - оновлення планово-картографічних матеріалів масштабів 1:500, 1:2000, 1:5000 та 1:10000.

1.8.Управління об’єктами комунальної власності

     Северинівська сільська рада відповідно до чинного законодавства України здійснює реалізацію політики Северинівської сільської територіальної громади щодо ефективного управління об’єктами комунальної власності у сфері відчуження та оренди комунального майна, виявлення та прийняття безхазяйного майна, прийняття та передачу комунального майна

Основні проблеми та питання, які отребують вирішення у 2024році: 

  • проведення аналізу ефективності управління майном, що перебуває на балансі комунальних підприємств;
  • підготовка об’єктів до приватизації та забезпечення надходження коштів до місцевого  бюджету від приватизації майна комунальної власності;
  • здійснення контролю за технічним станом та експлуатацією об’єктів комунальної власності;            
  • ведення реєстру майна комунальних підприємств,  яке надано та може надаватися в оренду;
  • здійснення контролю за виконанням укладених договорів оренди комунального майна та своєчасними і в повному обсязі розрахунками орендарів за оренду майна;
  • проведення консультацій з питань претензійнопозовної роботи по стягненню заборгованості по орендній платі за використання майна комунальної власності та інших питань з орендних відносин.

1.9.Містобудування та архітектура

      В сучасних умовах зростає необхідність у плануванні території як ефективного засобу державного регулювання їх використання, що забезпечить взаємоузгодження у цій сфері інтересів особистості, суспільства та держави, центру і регіонів, галузей і адміністративно – територіальних одиниць.

     Прийнятим у березні 2011року Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» та низкою відповідних підзаконних актів чітко визначені вимоги щодо містобудівної документації як інструменту державного регулювання планування території, яка поділяється на документацію державного, регіонального та місцевого рівнів і рішення якої є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами містобудування.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Планування території на місцевому рівні здійснюється шляхом розроблення та затвердження генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій і детальних планів територій.

          Відповідно до статті 5 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» програми розвитку регіонів та населених пунктів, програми господарського, соціального та культурного розвитку повинні узгоджуватися з містобудівною документацією відповідного рівня.

     Під час проведення містобудівної діяльності основною метою є забезпечення сталого соціально-економічного розвитку  громади,  раціонального використання території, створення повноцінного життєвого середовища, комплексного вирішення архітектурно-містобудівних проблем громади, інвестиційної діяльності фізичних та юридичних осіб, врахування законних приватних громадських та державних інтересів.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2024 році: 

здійснення робіт із розроблення, оновлення генеральних планів сіл громади;

розроблення проектної документації щодо встановлення меж населених пунктів із урахуванням перспективних напрямів цільового використання територій;

урахування державних, громадських і приватних інтересів під час планування, забудови та іншого використання територій;

обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням та використання територій для будівних потреб;

забезпечення раціонального розселення і визначення напрямів сталого розвитку населених пунктів;

визначення і раціональне розташування територій житлової та громадської забудови, промислових, рекреаційних, природоохоронних, оздоровчих, історико-культурних та інших територій і об’єктів;

обґрунтування та встановлення режиму раціонального використання земель та забудови територій, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність;

визначення, вилучення (викуп) і надання земельних ділянок для містобудівних потреб на основі містобудівної документації в межах, визначених законом;

визначення територій, що мають особливу екологічну, наукову, естетичну, історико-культурну цінність, встановлення передбачених законодавством обмежень на їх планування, забудову та інше використання;

охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів;

регулювання забудови міста та інших територій.

1.10. Інвестиційна діяльність

     Залучення інвестицій є одним з ключових завдань соціально-економічного розвитку територіальної громади.

З метою підтримки розвитку соціальної сфери активно ведеться робота по залученню коштів державного, обласного, місцевих бюджетів та коштів міжнародних організацій.

 

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у 2024 році:

   - створення умов для залучення вітчизняних та іноземних інвестицій;

   -популяристична діяльність щодо інвестиційних можливостей та потенціалу громади;

  • реалізація інвестиційних проектів за пріоритетними напрямками.
  •  

2.Підвищення соціальних стандартів життя населення

 

Якість життя населення є головною передумовою розвитку людського капіталу та одночасно засобом і метою посилення конкурентоспроможності на рівні регіону та країни. Безумовно, більшість позицій, за якими визначається рівень якості життя, залишаються під впливом політики національного рівня. Однак, є ряд аспектів якості життя, на які можна впливати на рівні громади.

Підвищення якості життя мешканців територіальної громади – комплексна мета розвитку ТГ, досягнення якої забезпечується в результаті реалізації всіх пріоритетних напрямків Програми.

Управлінська й фінансова самостійність громади при зростанні її бюджетної спроможності дозволить утримувати інфраструктуру й підвищуватиме соціально-економічні стандарти проживання мешканців громади. При цьому використовуватимуться власні та залучені кошти громади, кошти державних субвенцій, міжнародних-донорів та гуманітарних організацій.

 

2.1Соціальний захист населення:

Основними завданнями Відділу соціального захисту та охорони здоров’я Северинівської сільської ради є забезпечення реалізації на території Северинівської ТГ  державної політики у сфері соціального захисту  населення , забезпечення  рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків, організація надання соціальних послуг особам, окремим соціальним групам , які перебувають у складних життєвих обставинах  і не можуть їх подолати, запровадження та надання  місцевих гарантій соціального захисту, соціальної підтримки мешканців громади.

        На сьогоднішній день відділ соціального захисту та охорони здоров’я Северинівської сільської ради соціального захисту населення виконує завдання таких програм:

  1. Про Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян (жителів  Северинівської територіальної громади) на залізничному транспорті приміського сполучення на 2022-2024 рік, затверджена 14.12.2021 року рішенням №323 16 сесії 8 скликання Северинівської сільської ради

      2. Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян, які проживають на території  Северинівської сільської  територіальної громади  на приміських маршрутах загального користування автомобільним  транспортом на 2022-2024 рік, затверджена 14.12.2021 рішенням №324 16 сесії 8 скликання Северинівської сільської ради .

 

3. Цільова соціальна комплексна програма підтримки сім’ї та молоді, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків та протидії торгівлі людьми на  2022-2024 рік »,затверджена 14.12.2021 року рішенням 307 12 сесії 8 скликання Северинівської сільської ради.

 

4. Про затвердження   Програми «Призначення і виплата компенсаціі фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023-2024 рік » затверджена 29.03.2023 року рішенням 489 30 сесії 8 скликання Северинівської сільської ради.

 

5.Програма відшкодування витрат на надання пільг за послуги зв’язку окремих категорій громадян Северинівської сільської територіальної громади на 2022-2024 роки ,затверджена 14.12.2021 року рішенням №314 16 сесії 8 скликання

 

     6.Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота» Северинівської сільської ради  на 2022-2024 роки, затверджена 24.08.2023 року  рішенням №610  316 сесії 8 скликання Северинівської сільської  ради.

  

На сьогоднішній день держава надає 13 різних видів допомог. На території Северинівської сільської ради перебуває 2285 одержувачів, які отримують різні види державних допомог.

На виконання постанови Кабінету міністрів України від 27.04.2018 №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово комунальних послуг ,придбання скрапленого газу, твердого та рідкого палива » в громаді постійно проводяться організаційні заходи ,спрямовані на забезпечення злагодженої роботи органів державної виконавчої влади на місцях,  у тому числі щодо отримання інформації про склад зареєстрованих осіб житлових приміщеннях, забезпеченість житлово-комунальними послугами, їх вартість, а також спрямовані на вирішення питання матеріально-технічного забезпечення відділу соціального захисту. Так, відповідно до вищезазначеної Постанови КМУ в громаді постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення, проводяться наради та семінари.

Станом на 01.12.2023 року 1100 сімей, які проживають на території Северинівської сільської ради одержують житлові субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та сімей та  житлові субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Всі жителі громади повністю забезпеченні субсидією в повному обсязі .

При виконанні даних програм  за 11 місяців було виконано такі завдання :

- Компенсаційні виплати  за послуги зв’язку пільговим категоріям населення-0 грн ;

- Відшкодування вартості  проїзду  залізничним транспортом- 6643,28 грн;

- Виплата компенсації фізичним особам  які надають соціальні послуги  відповідно до Закону України “Про соціальні послуги” та відповідних нормативно -правових актів -434125,50 грн ( 26 осіб);

- Матеріальна допомога  на поховання безробітних- 12500,00 грн ( 13 осіб);

  Матеріальна допомога  на поховання військослужбовця-10000,00(1 особа)

-Матеріальна допомога на лікування – 59000,00 грн (23 осіб);

-Матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових проблем -16000,00 грн. (8 осіб )

-Матеріальна допомога на  поховання військового- 330000,00 грн;(11 особа)

-Матеріальна допомога сім’ям, які постраждали від стихійного лиха (пожежі, паводку)- 16686,00 грн (1 особа);

-Матеріальної допомоги на придбання твердого паливного матеріалу (дров)-22000,00 грн.(11 сімей )

 Матеріальна допомога на відшкодування витрат, понесених на встановлення надрогбних памятників членам сімей загиблих-120000,00(8 сімей)

Матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи(І,ІІ,ІІІ категорії ) ліквідаторів, інвалідів, які постраждали від Чорнобильської катастрофи -14000,00(14 чоловік)

 

Одноразову допомога громадянам, які зареєстровані та проживають на території сільської ради на стаціонарне лікування та реабілітація учасникам війни, бойових дій на території України:.50000,00(10 чоловік)

 

Матеріальна одноразова допомога сім’ям військовослужбовцям УДО    України-14000,00 (7 сімей)

Одноразова щорічна одноразова виплати дітям загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України до Дня святого Миколая-9000,00(3 дитини)

 Матеріальна допомога членам сімей загиблих(померлих) Захисників і Захисниць України до Дня памяті захисників України-54369,00(21особа)

        Виплата одноразової матеріальної допомоги на відшкодування інших витрат     (поховання загиблого)  247500 грн.(11 осіб)                                   

       Оплату надання ритуальних послуг    82500,00 грн

         

Починаючи з 24.02.2022 року на території Северинівської сільської ради проживало 1450 внутрішньо переміщених осіб, а саме з Києва, Київської, Донецької,Луганської,Харківської,Сумської,Житомирської,Одеської,Чернігвської,Херсонської,Миколаївської,Запоріжської, Дніпропетровської області.

Відділом соціального захисту та охорони здоров’я Северинівської сільської ради починаючи з 24.02.2022 року видано 1042 особам довідки  про взяття на облік внутрішньо переміщеним особам, 526 сім’ям оформлена допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам .Станом на 01.12.2023 на території громади проживає 154 внутрішньо переміщені осіб  

За 11 місяців 2023 року у відділ звернулись з заявами 750 сімей за призначенням і виплатою різних видів допомог, житлових субсидій, пільг на оплату житлово комунальних послуг, а саме :

державні допомоги –402 сім’ї

житлові субсидії-280сімей

пільги на оплату ЖКП-68 сімей

Відділом щомісячно проводилось нарахування особам, що розмістили внутрішьопереміщених осіб на отримання компенсаційних

            Відділом соціального захисту та охорони здоров’я прийнято 7  заяв від сімей загиблих (Цимбал О.М., Семенюк Н.М., Доценко Н.М., Товстопят Л.О. ,Шевчук К.Г.Ставнічук К.Б., Водзяновської Н.М. ) для отримання одноразової матеріальної допомоги відповідно рішення Вінницької обласної військової адміністрації від 12 липня 2023 №968

 

 

 

 

                                    

 

  Перелік пільгових категорій громадян, яким відповідно до законодавства України, надано право пільгового проїзду в автомобільному транспорті загального користування

 

 

№ з/п

Назва категорії пільговика

Назва пільгового посвідчення

1

Інваліди війни, інваліди армії

Посвідчення «Інваліда війни»

2

Учасники бойових дій

Посвідчення «Учасника бойових дій»

3

Учасники АТО/ООС

Посвідчення встановленого зразка

5

Громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ( 1 та 2 категорії)  ,ліквідатори

Посвідчення встановленого зразка

6

Діти-інваліди, інваліди з дитинства

Посвідчення встановленого зразка

7

Особи, які супроводжують дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства

Посвідчення встановленого зразка

8

Діти з багатодітних сімей

Посвідчення встановленого зразка

9

Ветерани військової служби та органів внутрішніх справ

Посвідчення встановленого зразка

 

 

Для організації пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування та забезпечення компенсації збитків перевізників від пільгових перевезень окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування на 2024 рік планується відшкодувати 300000,00 грн.

Для організації пільгового проїзду окремих категорій громадян (жителів  Северинівської територіальної громади) на залізничному транспорті приміського сполучення на 2024 рік планується відшкодувати 20000,00 грн.

             Для виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги згідно   Постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам ,які надають соціальні послуги  та  Програми «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2024 рік планується відшкодувати 500000,00 грн.

 

 

 

КЗ «Центр надання соціальних послуг»:

Комунальна заклад «Центр надання соціальних послуг» був створений рішенням 11 сесії 8 скликання №202  від  09.07.2021 року. КЗ"ЦНСП"  є закладом соціального захисту населення, що здійснює соціальну роботу та надає соціальні послуги особам/сім'ям, які проживають на території громади, належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах.

Основними завданнями КЗ «ЦНСП» є:

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення;

- надання вищезазначеним особам/сім'ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, з метою подолання або мінімізації складних життєвих обставин.

Центр відповідно до визначених завдань:

виявляє особи / сім’ї, які належать до вразливих груп населення та / або

перебувають у складних життєвих обставинах, і веде облік таких осіб / сімей;

проводить оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах;

надає соціальні послуги відповідно до державних стандартів соціальних послуг;

надає допомогу особам/сім’ям у розв’язанні їх соціально-побутових проблем;

забезпечує соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу;

забезпечує соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування таких покарань на підставах, передбачених законом;

складає план реабілітації особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

проводить моніторинг та оцінювання якості наданих ним соціальних послуг;

взаємодіє з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами - підприємцями, які в межах компетенції у відповідній адміністративно-територіальній одиниці або територіальній громаді надають допомогу особам/сім’ям та/або здійснюють їх захист;

інформує населення Северинівської сільської територіальної громади та особи/сім’ї індивідуально про перелік, обсяг і зміст соціальних послуг, які він надає, умови та порядок їх отримання;

інформує населення про сімейні форми виховання дітей;

бере участь у визначенні потреб населення Северинівської сільської територіальної громади у соціальних послугах, а також у підготовці та виконанні програм надання соціальних послуг, розроблених за результатами визначення потреб населення Северинівської сільської  територіальної громади у соціальних послугах;

готує статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали стосовно наданих соціальних послуг і проведеної соціальної роботи, які подає відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту Северинівської сільської ради, Жмеринської РВА, Вінницькому ОЦСССДМ, Департаменту СМП Вінницької ОВА.

Центр з урахуванням потреб у соціальних послугах, визначених у  Северинівської  сільської  територіальній громаді, надає такі соціальні послуги:

догляд вдома,

соціальна адаптація;

соціальна інтеграція та реінтеграція;

екстрене (кризове) втручання;

консультування;

соціальний супровід;

представництво інтересів;

посередництво (медіація);

соціальна профілактика;

інформування;

натуральна допомога;

інші послуги.

Звіт про діяльність 2023 року

У 2023 році було взято на облік у відділення догляду вдома 3 одиноких громадян похилого віку, яким успішно надається соціальна послуга догляду вдома. Для надання цієї послуги в КЗ” ЦНСП” працюють 11 соціальних робітників, які надають підтримку резидентам вищевказаного відділення в межах чинного законодавства.

За 2023рік фахівці із соціальної роботи КЗ «ЦНСП» здійснили:

- 8 вибіркових перевірок раціонального використання коштів допомоги при народженні дитини;

-20 виїздів з приводу вчинення домашнього насильства або реальної загрози його скоєння;

- 32випадків визначення показників ступеня індивідуальних потреб особи, для оформлення соціальної послуги  з догляду на непрофесійній основі.

З початку війни Центр забезпечував збір та видачу гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування, засобів особистої гігієни, речей домашнього вжитку та одягу.

Заплановані заходи на 2024 рік

Проведення інформаційно-просвітницької роботи та заходів серед населення громади щодо видів соціальних послуг у громаді, ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми недопустимості вчинення фактів домашнього насильства та насильства за ознакою статі, шкідливого впливу алкоголю/наркотиків на організм людини, безпеки в інтернеті та інших важливих соціальних тем.

Впровадження нових видів соціальної підтримки ветеранів війни, їх сімей та сімей загиблих.

Забезпечення  підтримки осіб/сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах або належать до вразливих груп населення.

Забезпечення соціального супроводження сімейних форм виховання у громаді, а саме прийомних сімей, сімей опікунів/піклувальників, дитячих будинків сімейного типу (за наявності).

Надання якісних соціальних послуг вразливим категоріям населення, сім'ям/особам, які потрапили в складні життєві обставини.

Проведення спільних рейдів з поліцією, службою у справах дітей, ювенальною превенцією сімей, де наявні факти ухиляння від виконання батьківських обов'язків.

Очікувані результати:

Обізнаність населення щодо видів соціальних послуг в громаді.

Підвищення рівня батьківського потенціалу, рівня відповідальності батьків за утримання, виховання та розвиток дітей, їх життя та здоров'я.

Зменшення кількості сімей/осіб, які потрапили в складні життєві обставини або належать до вразливих верств населення.

Зменшення кількості сімей, в яких існує ризик насильства.

Створення дієвих механізмів допомоги  та захисту осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми.

Недопущення вживання підлітками тютюнових та алкогольних виробів, наркотиків, вчинення ними кримінальних та адміністративних правопорушень.

Створення умов для всебічного розвитку і виховання дітей соціально вразливих груп, покращення їх якості життя.

Соціальна та психологічна підтримка емоційного стану ветеранів війни, їх сімей та сімей загиблих.

Підвищення якості надання мешканцям територіальної громади соціальних послуг.

Підвищення якості обслуговування громадян.

Ризики та можливі перешкоди

Збройна агресія з боку російської федерації.

Затяжне тривання російсько-української війни.

Загроза відсутності електропостачання.

Недостатність фінансування.

Неможливість вчасного доїзду до отримувачів соціальних послуг.

Виникнення нових хвиль пандемії COVID-19. 

 

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024 році:

 

  • зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, а саме продовження капітальних та поточних ремонтів закладів первинної ланки;
  • оснащення структурних підрозділів медичним обладнанням та інструментарієм відповідно до табеля оснащення;
  • покращення ситуації із кадрового забезпечення.
  • удосконалення системи профілактичних заходів, проведення якісних профілактичних оглядів дитячого та дорослого населення.
  • покращення фінансового забезпечення первинної ланки галузі охорони здоров’я, в т.ч. шляхом залучення позабюджетних коштів та із різних джерел фінансування не заборонених чинним законодавством.
  • покращення забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами.
  • покращення інформаційно-технологічного забезпечення структурних підрозділів.
  •  

2.2Служба у справах дітей

Одним із основних напрямків роботи Служби у справах дітей є реалізація в територіальній громаді державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень забезпечення пріоритету форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із влаштуванням їх на виховання у сім’ї опікунів, піклувальників, усиновлення, у прийомні сім’ї, дитячий будинок сімейного типу; здійснення соціального супроводу та надання соціальних послуг кризовим сім’ям, сім’ям опікунів, піклувальників, дитячим будинкам сімейного типу; ведення державної статистики щодо дітей; ведення обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячого будинку сімейного типу.

Службою у справах дітей Северинівської сільської ради створено банк даних на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

На первинному обліку в службі у справах дітей служби у справах перебуває  14 дітей , з них: 3 дітей-сиріт та 11  дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом року на первинний облік служби у справах взято та надано статус 1 дитині (статус дитина –сирота),  знято з первинного обліку 3 дітей позбавлених батьківського піклування у зв’язку з досягненням повноліття.

7 дітей –сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування знаходяться під опікою / піклуванням;

7- дітей –сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування виховуються в прийомних сім’ях  та дитячих будинках сімейного типу.

16 дітей –сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування виховуються в ПС та ДБСТ, які прибули з інших територій.

На території Северинівської  сільської ради проживає 30 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування, 16 із них прибули з інших територій.

В громаді успішно функціонує  3  прийомні  сім’ї, в яких виховується 3  дітей та 1 особа і 2 дитячі будинки сімейного типу, в якому  виховується 14 дітей та 2 особи.

Працівниками служби надано запити до структур, дотичних до роботи з ПС і ДБСТ та підготовлено звіти про стан утримання, виховання та розвитку прийомних дітей та дітей-вихованців у цих сім’ях.

 

        Захист житлових та майнових прав.

14 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування мають житло на праві користування.

5 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування знаходяться на квартирному обліку.

Протягом року службою у справах дітей проводилась організаційно – правова робота по дотримання прав та інтересів дітей.

На обліку служби у справах дітей Северинівської сільської перебуває 5 дітей, які виховуються в 2 сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах з причини ухиляння батьків від виконання своїх батьківських обов’язків та вчинення домашнього насильства. Всі вони забезпечені соціальним супроводом.

З метою профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності, попередження дитячих правопорушень і злочинів, здійснюються профілактичні заходи: відвідування сімей за місцем проживання, зустрічі з батьками за місцем перебування служби, обстеження умов проживання сімей та  співпраця з ювенальною поліцією, щодо профілактики дитячих правопорушень. Проведення профілактичних бесід із батьками і дітьми щодо попередження і запобігання дитячих правопорушень.

Протягом 2023 року проводилась попереджувально-роз’яснювальна, профілактична робота з батьками, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками. Здійснювались профілактичні рейди.

 

Проведено заходи:

з нагоди Дня захисту прав дитини:

Організовано: конкурс малюнків на тему «Я маю право!», працівниками служби у справах дітей обстежено умови проживання, виховання та утримання дітей, вручено вихованцям подарунки.

 

З нагоди Дня усиновлення:

Діти – сироти та діти  позбавлені батьківського піклування отримали солодощі.

 

З нагоди Дня Миколая:

Дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування вручено солодкі подарунки та магнітики.

Напрями діяльності та  заходи на 2024 рік

1.Проведення виховної роботи та інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на профілактику проявів девіантної поведінки дітей, запобігання та протидію домашньому насильству, насильству за ознакою статі, жорстокому поводженню з дітьми, протидію торгівлі людьми. У разі виявлення фактів насильства та жорстокого поводження з дітьми, організовувати роботу практичних психологів та соціальних педагогів з постраждалими дітьми

2.Проведення інформаційних заходів щодо сімейних цінностей та свідомого ставлення батьків до виконання своїх обов'язків.

3.Проведення :

  • Дня захисту дітей (01 червня);
  • Дня усиновлення (17 вересня)
  • Заходи до дня Святого Миколая (06 грудня)
  • Відзначення новорічних та різдвяних свят

(закупка подарунків дітям пільгових категорій, проведення свята)    

4.Проведення інформаційних, освітніх заходів щодо популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та формування позитивного іміджу усиновителів, прийомних батьків та батьків-вихователів, патронатних сімей та наставників, патронатних вихователів.

5.Розміщення інформаційної продукції (плакати, буклети) з питань протидії торгівлі людьми, спрямованої на поширення серед населення інформації щодо ризиків потрапляння  в ситуації торгівлі людьми, профілактики домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті.

6.Організація та проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Канікули», «Сім’я», з метою виявлення дітей, які займаються бродяжництвом та жебракуванням, профілактичного заходу «Урок» для виявлення і залучення до навчання дітей, які залишилися поза навчальним процесом.

7. Здійснення постійного контролю за станом виховання, утримання і розвитку дітей, що перебувають на обліку таких, які опинились в складних життєвих обставинах, виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу;

8. Створення  в громаді патронатної сім’ї.

 

 

 

 

 

 

2.3.Освіта

Одним з пріоритетів Северинівської сільської  територіальної громади є забезпечення конституційних гарантій доступності та рівності прав громадян на отримання якісної освіти, підвищення рівня охоплення дітей дошкільною освітою, оновлення та удосконалення змісту, форми і методів організації навчально - виховного процесу в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах, сприяння інноваційному розвитку освітнього середовища, вдосконалення мережі дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до потреб територіальної громади, забезпечення належного рівня їх поточного утримання та функціонування, сприяння збереженню здоров’я дітей, забезпечення всіх раціональним, якісним та безпечним харчуванням, впровадження нових технологій з розвитку освіти.

Видатки на фінансування закладів та заходів в галузі «Освіта» на 2024 рік  на  визначено в розмірі : 48073700грн., в тому числі за рахунок:

-  загального фонду –47476700грн.;

- спеціального фонду –597000грн.в т.ч 597000 (власні надходження бюджетних установ)..

Видатки на галузь «Освіта» складають 72,61% від загального обсягу видатків, запланованих у бюджеті Северинівської сільської територіальної громади на 2024рік.  

Видатки загального фонду становлять 47476700 грн., з яких частина видатків передбачається за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 28316700 грн., що спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, згідно ст.1032 Бюджетного кодексу України та Закону України «Про Державний бюджету України на 2024 рік»

Зокрема, планові асигнування  у сумі 48946700 грн. передбачаються на утримання:

- 6 закладів дошкільної освіти, яких перебуватимуть 167 вихованці,у сумі 5530000грн., з яких: із загального фонду 5397000 грн. та за рахунок залучення власних надходжень до спеціального фонду бюджету на закупівлю продуктів харчування у в обсязі 133000 грн. ;

6 закладів освіти з контингентом 808 учнів у сумі 41082700грн., з яких: із загального фонду 340618700 грн. та за рахунок залучення власних надходжень в сумі 597000грн

Загальна штатна чисельність працівників закладів освіти станом  на  01.01.2024року планується у кількості 276,96 шт од.

    Планові видатки на оплату праці розраховані, ґрунтуючись на законодавчо встановлених умовах оплати праці та враховують наступні розміри мінімальної заробітної плати на 2024 рік:в січні 7100 грн., з квітня 8000грн .  і  розмір посадового окладу I тарифного розряду ЄТС з 1 січня  –3195 грн, з 1 квітня 2024 року-3600грн..

Крім того, передбачається надбавка за престижність праці в розмірі 10% посадового окладу педагогічним працівникам, відповідно до Постанови КМУ від 23.03.2011р. №373( із змінами), враховано підвищення посадових окладів педагогічних працівників на 10%, відповідно до Постанови КМУ № 22 від 11.01.2018 року (із змінами) та підвищення за окремі види педагогічної діяльності, відповідно до Постанови КМУ № 643 від 20.04.2007 року, виплати згідно статті 57 Закону України «Про освіту» в частині надання педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі 100% від посадового окладу та  враховані надбавки за вислугу років.

Відповідно до п.4 ст. 77 Бюджетного кодексу України у повному обсязі заплановано видатки для розрахунків за енергоносії та комунальні послуги.

В загальному обсязі видатків бюджету по галузі «Освіта»  видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв складають 2196000 грн. і складають 4,57% від загального обсягу загального фонду по галузі «Освіта».

 

Інклюзивна освіта дітей з особливими освітніми потребами

 Роботу інклюзивних класів організовано за нормативно-правовими документами, які є чинними у даній освітній галузі. З учнями інклюзивних класів працюють спеціалісти: вчитель-дефектолог, вчитель-логопед, практичний (спеціальний) психолог.

Нова Українська Школа

Концепція «Нової української школи» – це свого роду програма нововведень, яка має за мету змінити підхід вчителів до навчання учнів, а з дітей зробити «думаючих» громадян.

Особливістю Нової української школи є, поміж іншого, організація такого освітнього середовища, що сприятиме вільному розвитку творчої особистості дитини. 

В  усіх загальноосвітніх закладах Северинівської ТГ створено новий освітній простір за сучасними вимогами, адже організація освітнього простору навчального кабінету для молодших школярів потребує широкого використання нових ІТ-технологій, нових мультимедійних засобів навчання, оновлення навчального обладнання.

Потреба змінити підходи до навчання молодого покоління викликала цілу низку методичних заходів з педагогами в рамках Нової української школи.

Навчання для учителів початкових класів проводиться з метою отримання практичних навичок управління класом, та навчанню методикам компетентні ного та інтегрованого навчання.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у  2024 році:

Завдання  розвитку дошкільної освіти

  • забезпечення максимального охоплення дітей дошкільною освітою та поліпшення її якості;

              забезпечення обов’язкової дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку;

  • комп’ютеризація, впровадження інноваційних методик навчання дітей, створення сайтів дошкільнихзакладів;
  • розвиток нових форм дошкільної освіти відповідно до запитівнаселення;
  • забезпечення доступності дошкільної освіти для дітей з особливими потребами, дітей зінвалідністю;
  • забезпечення           інтегрованого          підходу         до        розв’язання          проблем психологічного розвиткудитини;
  • створення умов для інтелектуального розвитку, підтримки обдарованих і талановитих дітей дошкільноговіку;
  • реалізація у практиці роботи здоров’язберігаючихтехнологій;
  • здійснення соціально-педагогічного патронатусім’ї;
  • посилення соціального захисту дітей дошкільноговіку;
  • збільшення кількості працівників з дошкільною педагогічноюосвітою;
  • забезпечення підвищення кваліфікації медичних працівників дошкільних закладів;
  • активізація участі батьків у освітньому процесі дошкільного навчального закладу, підвищення їх загальної педагогічної культури;
  • модернізація        та    зміцнення      матеріально-технічної           бази         дошкільних  навчальних закладів;
  • покращення  системи харчування;
  • впровадження енергозберігаючих ехнологій;
  • забезпечення          протипожежного           захисту        будівель         та       приміщень  закладів дошкільної освіти.

Завдання розвику загальної середньої освіти

Підвищення якості середньої освіти:

  • державних гарантій доступності та рівних можливостей отримання якісної та повноцінної освіти незалежно від місця проживання і матеріального статку: безоплатності повної загальної середньої освіти в межах державних стандартів;
  • досягнення нової сучасної якості загальної середньої освіти з варіативною соціальною адресністю умов її здобуття відповідно до запитів та можливостей здобувачів  освітніх послуг;
  • максимальне наближення навчання і виховання кожного учня до їх сутності, здібностей та особливостей;
  • якісний розвиток мережі загальної середньої освіти, впровадження різних форм навчання (у т.ч. екстернатного, дистанційного);
  •   забезпечення наступності між дошкільною та початковою освітою;
  • відпрацювання нових моделей (у тому числі освітніх округів, опорних закладів, («Шкіл майбутнього»), ефективного використання наявних матеріально-технічних, кадрових, навчально-методичних, інформаційно- комп’ютерних та інших ресурсів, широкого доступу до інформаційних ресурсів Інтернету;
  •  розвиток сучасного інформаційно-комунікаційного, матеріально-  технічного оснащення освітнього процесу в кожному закладі загальної середньої освіти;
  • створення умов для організації навчально-виховного процесу з фізичної культури та спорту;
  • упровадження  технологій управління на новій методологічній основі перерозподілу та консолідації фінансових, кадрових та матеріальних ресурсів розвитку освіти;
  • забезпечення умов для апробації та ефективного впровадження прогресивних технологій інноваційного розвитку,         сучасних                 принципів організації навчально-виховного процесу в усіх ланках освіти;
  • досягнення якісних змін інформаційних потоків та комунікацій в усіх ланках системи освіти, в освітньому процесі та вуправлінні;
  • застосування сучасних технологій створення баз даних про освіту та освітні середовища, оперативного збору, обробки і обміну інформації;
  • будівництво споруд, установ та закладів фізичної культури та спорту за рахунок бюджету сільської ради та інших джерел фінансування;
  • оновлення й удосконалення матеріально-технічної та навчально-методичної бази        закладів загальної середньої освіти.
  •  

   Робота з обдарованими і талановитими дітьми та молоддю:

    • створення умов для раннього виявлення і розвитку обдарованих і талановитих дітей, заохочення та стимулювання їх допитливості, інтелектуальної ініціативи, позитивних мотивів навчання в умовах оновленого змісту загальної середньої освіти;
    • удосконалення та оновлення науково-методичного забезпечення змісту, форм і методів роботи з обдарованими і талановитими дітьми та молоддю, створення умов для забезпечення рівного доступу обдарованих і талановитих дітей та молоді до якісної освіти;
    • удосконалення напрямків роботи з обдарованими і талановитими дітьми та молоддю, розвиток ефективних систем виявлення, навчання, виховання і професійної орієнтації обдарованих і талановитих дітей та молоді;
    • удосконалити систему соціальної підтримки і заохочення талановитих здобувачів освіти та педагогічних працівників, які працюють з обдарованими дітьми;
    • модернізація обладнання у закладах освіти з метою створення умов для роботи з обдарованою молоддю;

Збереження та розвиток здоров’я через освіту:

    • покращення здоров’я зберігаючого середовища у навчальних закладах на основі наступності і безперервності освіти;
    • розширювати мережу факультативів, гуртків, спецкурсів для здобувачів освіти;
    • створення умов для безпечної життєдіяльності та здорового способу життя, виховання в дітей, здобувачів освіти та молоді особистої відповідальності за власне здоров’я і здоров’я родини, навичок само-збереження;

-  налагодження раціональної організації освітнього процесу, що базується на оптимальних для збереження і розвитку здоров’я здобувачів освіти матеріально-технічних і санітарно-гігієнічних умовах;

- проводити профілактичну, оздоровчу та еколого-валеологічну освітню діяльність;

-  об’єднати зусилля педагогічних колективів, медичних працівників, батьків для реалізації права дітей і підлітків на збереження та зміцнення фізичного і психічногоздоров’я;

- навчити школярів відповідальному ставленню до власного здоров’я та здоров’я оточуючих як до найвищих  індивідуальних та суспільних цінностей;

            -  організація активного дозвілля дітей;

- удосконалити систему роботи з профілактики та запобігання дитячого травматизму;

    •   розвиток професійного потенціалу педагогічних працівників громади щодо використання здоров’я зберігаючих технологій;
    • популяризація здорового способу життя через єдиний інформаційний простір;
  • забезпечення розвитку матеріально-технічної бази для підтримки відповідних санітарно-гігієнічних умов у навчальних закладах з метою збереження здоров'я учасників освітнього середовища;
  • утримувати на належному рівні стадіони та спортивні майданчики навчальних закладів, регулярно поновлювати спортивний інвентар;
  •      Інклюзивна освіта дітей з особливими освітніми потребами:
  • забезпечити раннє виявлення, психолого-педагогічне вивчення та повне охоплення дітей з особливостями психофізичного розвитку спеціальною освітою;
  • поновлювати банк даних дітей з особливими потребами;
  • здійснювати навчально-методичний супровід корекційно-розвивального навчання;
  • упроваджувати комп’ютерно-орієнтовані корекційні педагогічні технології;
  • здійснювати підготовку педагогічних працівників закладів освіти об’єднаної громади для роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби;
  • забезпечити в навчальних закладах соціально-психологічні та організаційно-педагогічні умови для навчання, розвитку, адаптації в суспільстві та підготовки до трудової діяльності дітей з особливостями психофізичного розвитку, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
    • пропагування та популяризація культури здорового способу життя;
    • поширювати  інклюзивну модель освіти в систему діяльності навчальних закладів громади.

     Організація харчування здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти:

  • організація  якісного, збалансованого та дієтичного харчування;
  • забезпечення безкоштовним харчуванням здобувачів освіти 1-11 класів пільгових категорій, а саме: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції або мобілізовані в зону антитерористичної операції, дітей-переселенців, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету, діти  батьки яких мобілізовані в 2022 році;
  • забезпечення харчування здобувачів освіти 1-4, які не відносяться до пільгових категорій за рахунок коштів місцевого бюджету (50%) та батьків (50%);
  • забезпечення витрат комунальних послуг та енергоносіїв для приготування обідів з організації харчування здобувачів освіти;
  • забезпечити шкільні їдальні енергозберігаючим, технологічним та холодильним обладнанням, інвентарем для харчоблоків, посудом для приготування їжі та харчування дітей,:
  • забезпечення санітарним одягом, миючими та дезинфікуючимизасобами;
  • удосконалювати естетичне оформлення обідніх залів.
  • проведення ремонту електромереж, водогонів, каналізацій, заміни вентиляційних систем.

     «Шкільний автобус»

  • забезпечення прав громадян на доступність здобуття загальної середньої освіти шляхом організації безперебійного, безпечного, безоплатного перевезення здобувачів освіти закладів дошкільної, загальної середньої освіти,  та  педагогічних працівників, які мешкають за межами пішохідної доступності до навчальних закладів  та в зворотному напрямку;
  • забезпечення підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників на олімпіади, турніри, конкурси, гуртки, спортивні змагання, захист науково – дослідницьких робіт, конкурси фахової майстерності, до пунктів тестування (ДПА (НМТ)), за маршрутами туристичних екскурсій у межах району;
  • вирішення питань матеріально-технічного, кадрового забезпечення транспортних перевезень  автобусами;
  • забезпечення місць постійного зберігання автобусів;
  • врегулювання питань організації випуску на лінію та безпечної експлуатації транспортних засобів;
  • розроблення та затвердження спеціалізованих транспортних маршрутів відповідно до діючого порядку;
  •  придбання шкільних автобусів для забезпечення регулярного  перевезення.

 

Завданя інформаційно-навчального середовища системи освіти:

   Єдиний інформаційно-освітній простір

  • Підвищення якості освіти через подальше впровадження інформаційно- комунікаційних технологій, які надають стимулюючий вплив на творчий розвиток особистості;
  • Здійснення комплексної інформатизації освіти регіону через створення інформаційно-навчального середовища, запровадження новітніх інформаційних технологій у навчальний процес, систему тестового оцінювання знань;
  • проводити заміну технічно застарілої комп’ютерної техніки;
  • забезпечення доступності до інформаційних ресурсів та медіа освіти;
  • розробка механізму електронного управління освітою;
  • забезпечення умов вільного доступу до якісної освіти через інтернет;
  • розвиток мереж інформації та знань на регіональному рівні;
  • підвищення інформаційної компетентності учасників освітнього процесу;
  • модернізація управління освітою.

« Шкільна бібліотека»:

  • обладнати бібліотеки закладів освіти комп'ютерами та створити сучасні індивідуальні робочі місця для самостійного пошуку і опрацювання інформації здобувачами освіти тавчителями;
  • реалізувати можливість замовлення необхідної літератури за допомогою електронного документообігу таІнтернет-технологій;

- удосконалити матеріально-технічну базу шкільних бібліотек

 -  сприяти утворенню єдиної  бібліотечно-інформаційної  мережі  громади;

  • підвищити        інформаційну         культуру        учасників        освітнього процесу;
  • створити автоматизовані робочі місця бібліотекарів.

Завдання із кадрового забезпечення:

  • сприяти оптимізації кадрового забезпечення навчальних закладів;
  • сприяти своєчасному підвищенню кваліфікації та атестації педагогічних працівників;
  • забезпечити належні та комфортні умови організаційно-педагогічної роботи;
  • сприяти формуванню систем психологічної та правової освіти, підвищенню компетентності педагогічних працівників;
  • здійснювати підготовку педагогічних кадрів до роботи за новим змістом і програмами;
  • забезпечувати науково-методичний супровід та навчально-методичне забезпечення професійної діяльності педагогів, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами, обдарованими учнями.

Партнерство та співпраця:

  • забезпечити дієву організаційну, методичну підтримку комплексних змістовних програм регіонального та міжнародного освітнього партнерства;
  • налагодити міжнародне і міжрегіональне співробітництво з метою обміну та поширення педагогічного досвіду;
  • брати участь у науково-практичних конференціях, симпозіумах, семінарах, тренінгах, круглих столах, Інтернет-конференціях, вебінарах;
  • удосконалювати форми й методи партнерської співпраці;
  • залучати здобувачів освіти та педагогічних працівників громади до участі у міжнародних освітніх  проектах, програмах  та конкурсах.
  •  

2.4 Культура

     Програма розроблена для забезпечення діяльності галузі культури, вирішення першочергових завдань, пов`язаних із розширенням культурно-мистецьких послуг, охороною та збереженням культурної спадщини.

            Метою Програми є становлення Северинівської сільської територіальної громади, як територіальної одиниці з розвиненою інфраструктурою та різноманітним культурно-мистецьким життям, що впливатиме на створення позитивного іміджу та сприятиме збільшенню її інвестиційної привабливості.

    Робота закладів культури спрямована на удосконалення та збереження діючої мережі закладів культури та мистецтва, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, задоволення культурних і духовних потреб населення й організацію його дозвілля, підтримку талановитої молоді, зміцнення та розширення культурно -мистецьких зв’язків.

Особлива увага приділяється підвищенню ефективності роботи галузі, пошуку шляхів забезпечення функціонування закладів, орієнтованих на розширення джерел фінансового забезпечення та оптимізацію витрат на їх утримання і розвиток.

Видатки на фінансування закладів та заходів в галузі «Культура і мистецтво» на 2024 рік    визначено в розмірі : 3431000грн., в тому числі за рахунок:

-  загального фонду –3290000грн.;

- спеціального фонду –141000грн.в т.ч 141000 (власні надходження бюджетних установ).

 

.До мережі закладів культури Северинівської ТГ належать:

23 заклади :

з них 5 Будинків культури,7 сільських клубів, 9 сільських бібліотек., 2 музеї.,

- Северинівський Будинок культури

- Олександрівський Будинок культури

- Кудієвецький Будинок культури

- Сербинівський Будинок культури

- Маньковецький Будинок культури

 

- Токарівський сільський клуб

- Чернятинський сільський клуб

- Стодулецький сільський клуб

- Слободо-Чернятинський сільський клуб

- Слободо-Межирівський сільський клуб

- Голубівський сільський клуб

- Рожепський сільський клуб

 

- Северинівська сільська бібліотека

- Чернятинська сільська бібліотека

- Токарівська сільська бібліотека

- Сербинівська сільська бібліотека

- Стодулецька сільська бібліотека

- Олександрівська сільська бібліотека

- Кудіївецька сільська бібліотека

- Маньковецька сільська бібліотека

- Слободо-Межирівська сільська бібліотека

 

-Музей історії села Олесандрівка

-Музей садівництва

в яких працюють 25 чоловік (штатних одиниць 23,5 од.)

з них керівники – 10,5 шт.од., спеціалістів – 4,25 шт.од., робітників – 8,75 шт.од.

     Всі заклади культури, які діють на території територіальної громади  працюють згідно річних планів роботи. В кожному із закладів культури є глядацькі зали, кімнати для гурткової роботи, фойє, у яких облаштовуються фотовиставки, тематичні виставки, виставки народних умільців, вечори відпочинку, молодіжні дискотеки.

 Важливою складовою у діяльності бібліотек залишилася організація та проведення різноманітних масових  заходів. Для розкриття змісту книжкового фонду в бібліотеках були оформленні різні за формою і тематикою книжкові виставки.

З метою надання методичної і практичної допомоги сільським бібліотекарам було проведено: дні професійного спілкування, години професійних таємниць, практичні заняття, де бібліотекарі працювали над створенням сторінки бібліотеки у соціальних мережах та опановували бібліотечний маркетинг. Під час методичних днів бібліотечні фахівці отримували важливу інформацію, обмінювалися досвідом роботи.

Так як робота клубних установ та бібліотек тісно пов’язана між собою, в приміщеннях бібліотек проводяться різні тематичні виставки, літературні вечори, бесіди. В свою чергу, бібліотекари допомагають працівникам клубних установ в написанні сценаріїв до свят та проведенні конкурсів. До кожного заходу готувалися старанно та відповідально: проводили репетиції, писали сценарії, продумували кожен крок проведення.      Працівники закладів культури та бібліотек протягом року систематично відвідували виробничі наради та семінари.

Протягом звітного періоду працівниками закладів культури були проведені різні за формою та тематикою культурно-дозвіллєві заходи в яких висвітлювались події місцевого, загально народного та державного значення, проводилися культурно-масові заходи до календарних та обрядових свят.

Основні проблеми та питання, які потребують вирішення у  2024 році:

   -  збереження інфраструктури культури громади;

   -  сприяння покращення умов роботи існуючих закладів;

   - відродження української національної культури, мови, збереження культурних традицій;

    - забезпечення систематичного поповнення бібліотечного фонду новими надходженнями, повноцінної передплати періодичних видань для бібліотеки як центру інформаційного забезпечення населення;

     - створення умов для розвитку самодіяльності та народної творчості, підтримки аматорських колективів;

     - забезпечення завчасної підготовки закладів культури до роботи в осінньо-зимовий період. Передбачення в бюджеті коштів на ремонт систем опалення цих об’єктів, оплату енергоносіїв;

      - створення комфортних умов та залучення дітей до бібліотеки та читання;

      - створення сучасної бібліотеки з «гучними» і «тихими» зонами, з відкритими просторами і відокремленими місцями відпочинку.

 

 

 

 

 

  • 2.5.Туристична галузь

     Туризм є однією із галузей з найбільшою динамікою розвитку та рентабельності у світовому господарстві. Розвиток туристичної галузі робить внесок у зміцнення контактів і налагодження міжнародних зв’язків, виступає одним із факторів зміцнення авторитету держави та кожного окремого міста, створює імідж, формує національну гідність, стимулює розвиток світової та внутрішньої торгівлі, гуманітарної сфери, міжнародного співробітництва, відродження культурної спадщини та традицій, залучення інвестицій, розвиток інфраструктури тощо. У багатьох країнах туризм входить у першу трійку провідних галузей держави, розвивається швидкими темпами й відіграє важливе соціальне та економічне значення, оскільки він збільшує місцеві доходи, створює нові робочі місця, розвиває всі галузі, пов'язані з виробництвом туристичних послуг, соціальну та виробничу інфраструктури, активізує діяльність народних промислів і розвиток культури, забезпечує зростання рівня життя місцевого населення.

     Чудове географічне  розташування  Северинівської територіальної громади та наявність історико-культурної спадщини, дає зеелене світло у громаді для розвитку туризму, зокрема і земеного туризму.

         Основні  проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024 році:

 

  • сприяння розвитку зеленого туризму, створення сільської зеленої садиби;
  • створення умов для розвитку інфраструктури в туристичній сфері;
  • створення центру розвитку туризму.

 

3.Створення комфортного та безпечного життєвого простору

3.1.Екологічна безпека

      Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

    З цією метою в нашій державі здійснюється екологічна політика, спрямована на збереження безпечного для існування  живої і  неживої  природи навколишнього середовища, захист життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

  Аналіз наслідків ігнорування екологічних проблем свідчить про те , природні екологічні ресурси не обмежені та не спроможні самостійно компенсувати наслідки безвідповідальної виробничої та побутової діяльності людини.

     Ситуація, що склалася вимагає впровадження природоохоронних заходів спрямованих на створення безпечних умов проживання мешканцям територіальної громади.

        Програма охорони навколишнього природного середовища  громади – це комплекс взаємопов’язаних, організаційних, ресурсозберігаючих, екологічних, фінансово-економічних та освітньо-виховних заходів, спрямованих на покращення стану навколишнього природного середовища території громади.

Основні  проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024 році:

- будівництво, розширення та реконструкція необхідних споруд для очищення стічних вод, системи роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд на них;

- відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану артезіанських свердловин, колодязів, водопровідної та каналізаційної мереж громади;

- проведення заходів по боротьбі з шкідливою дією вод (упорядкування джерел, очищення зливних труб, мостів, русел балок);

- ліквідація наслідків буреломів, сніголамів, вітровалів;

 - заходи з озеленення громади;

 -будівництво, розширення та реконструкція споруд, придбання та впровадження установок, обладнання та машин для збору, транспортування, перероблення, знешкодження та складування побутових, сільськогосподарських та промислових відходів виробництва;

- забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення,  утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів.

3.2. Енергоефективність та енергозбереження

Зростання цін на газ, електроенергію, вугілля та інші види палива, надзвичайна зношеність та застарілість котельного, теплообмінного, електричного, газового обладнання, інженерних мереж у бюджетних закладах, відсутність енергозберігаючих вікон та дверей спонукають шукати нові підходи до розв’язання проблеми. З цією матою в територіальній громаді здійснюються заходи із  енергоефективності та енергозбереження, основаної на інноваційному розвитку і впровадженню швидкоокупних технологій.

Основні  проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024 році:

  • програмне планування та моніторинг заходів з енергозбереження за допомогою впровадження системи енергетичного моніторингу, енергетичної паспортизації установ;
  • здійснення енергетичного аудиту;
  • комплексні енергозберігаючі заходи (капітальний ремонт з заміною вікон, дверей, утепленням фасаду, ремонтом покрівлі);
  • встановлення та модернізація систем опалення будівель (в т.ч. заміна застарілих котлів на більш сучасні або на альтернативному паливі);
  • встановлення та модернізація систем постачання води будівель (в т.ч. встановлення геліосистеми для підігріву води);
  • заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі, заміна електропроводки;
  • встановлення (заміна) пристроїв регулювання споживання води, електроенергії;
  • відновлення вуличного освітлення, в т.ч. з застосуванням енергозберігаючих технологій;
  • популяризація економічних, екологічних та соціальних переваг енергозбереження,  підвищення управлінського та освітнього рівнів у цій сфері.

3.3.Цивільний захист та громадська безпека

Оптимальним варіантом розв’язання проблеми захисту населення і території від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру є реалізація державної політики у сфері цивільного захисту шляхом здійснення першочергових заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій з використанням ресурсів держави, міста, суб’єктів господарювання та інших джерел, не заборонених законодавством.

Забезпечення органами місцевого самоврядування ефективної реалізації державної політики у сфері цивільного захисту здійснюється шляхом виконання комплексу організаційних, управлінських та практичних заходів, зокрема:

- підготовка керівного складу, органів управління, сил цивільного захисту і населення до дій в умовах загрози та виникнення можливих надзвичайних ситуацій;

- здійснення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій;

- запобігання виникненню надзвичайних ситуацій;

- реагування на надзвичайні ситуації та їх ліквідацію.

Основні  проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024році:

забезпечення реальної готовності органів управління, підпорядкованих їм сил та засобів цивільного захисту до оперативного реагування на надзвичайні ситуації і ліквідацію їх наслідків;

- проведення попереджувальних заходів у сфері захисту населення, техногенної та пожежної безпеки, з метою досягнення прийнятого рівня ризику виникнення надзвичайних ситуацій та зменшення людських і матеріальних втрат;

- забезпечення достатнього фінансування місцевим бюджетом та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством всіх рівнів профільних програм і заходів цивільного захисту;

- розвиток створеного потенціалу засобів захисту населення, накопичення необхідних фінансових і матеріальних резервів, призначених для попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій;

- розроблення і впровадження заходів щодо безаварійного функціонування потенційно небезпечних об’єктів, систем життєзабезпечення громади, виконання вимог чинного законодавства у сфері цивільного захисту;

- розроблення та впровадження новітніх технологій, спрямованих на запобігання надзвичайних ситуацій;

- підтримання у готовності систем управління, оповіщення та зв’язку до застосування за призначенням;

- забезпечення обов’язковим обслуговуванням державними аварійно-рятувальними службами потенційно небезпечних об’єктів та окремих територій громади згідно з чинним законодавством;

- скорочення застосування шкідливих речовин на об’єктах, які мають їх в технологічному виробництві шляхом послідовної їх модернізації на підставі передових та нешкідливих технологій;

- своєчасне проведення невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та організація життєзабезпечення постраждалого населення;

- надання оперативної допомоги населенню, з використанням засобів цивільного захисту, в разі виникнення несприятливих побутових або нестандартних ситуацій;

- оперативне оповіщення населення про виникнення або загрозу виникнення надзвичайної ситуації, своєчасне інформування про обстановку, яка склалася, заходи, що вживаються для запобігання надзвичайним ситуаціям, та подолання їх наслідків;

- проведення пропаганди цивільного захисту серед населення, виховання молодого та підростаючого покоління шляхом залучення до спортивно-масових заходів “Школа безпеки” і забезпечення участі у всеукраїнських заходах;

- підготовка населення, керівного складу і фахівців цивільного захисту до дій при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій.

3.5. Техногенна безпека, забезпечення законності та порядку

Головна мета:

запобігання виникненню умов, що сприяють вчиненню правопорушень, удосконалення методів роботи з їх профілактики, забезпечення захисту конституційних прав та свобод людини на основі чітко визначених пріоритетів, створення умов для проведення ефективної правової та виховної роботи серед населення, поступове нарощування зусиль у цій справі правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування та громадськості.

забезпечення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру шляхом ефективного функціонування єдиної державної системи цивільного захисту, планування та впровадження комплексу організаційно-технічних та інших заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, проведення ліквідації їх наслідків, зниження техногенних ризиків.

 Основні  проблеми та питання, які потребують вирішення в 2024 році:

  • посилення державного нагляду за станом техногенної безпеки,    організація гасіння пожеж та зменшення їх негативних наслідків;
  • удосконалення та підвищення ефективності роботи, пов’язаної із забезпеченням протипожежного водопостачання в місті;
  • зміцнення кадрового потенціалу служби цивільного захисту;
  • попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, ліквідації їх наслідків;
  • підвищення оперативності та якості реагування на повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події;
  • проведення оперативно-розшукових заходів у сфері протидії організованій злочинності та корупції;
  • попередження кримінальних проявів у молодіжному середовищі, боротьба з незаконним обігом зброї, наркотичних засобів;
  • розроблення комплексу заходів щодо недопущення рецидивної злочинності серед під облікових осіб.

 

IV. Фінансове забезпечення реалізації Програми соціально - економічного розвитку Северинівської  територіальної громади  на 2024 рік

 

Фінансування реалізації  заходів Програми соціально-економічного розвитку Северинівської сільської  територіальної громади на 2024 роки буде з здійснюватися за рахунок державного, обласного, місцевого бюджетів, залучених коштів, інших джерел, незаборонених чинним законодавством України.

                          ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

Перелік проектів/програм розвитку місцевого самоврядування та першочергових завдань, які планується впровадити в Севериніській сільській громаді у 2024 році

 

 

№ п/п

Операційна ціль Стратегії сталого розвитку

Заходи спрямовані на цілі

Обсяги фінансування

(тис. грн.)

Всього

Державний/обласний бюджет

Місцевий бюджет

Інші джерела

 

1.

Забезпечення функціонування та покращення стану вуличного освітлення

Технічне обслуговування, поточний ремонт систем вуличного освітлення в т. ч. на території старостинських округів

100,0

 

100,0

 

 

2.

Капітальний ремонт електричних мереж вуличного освітлення, в тому числі на території старостинських округів

500,0

 

500,0

 

 

3

Утримання та поліпшення стану вулично-дорожньої мережі

Капітальний ремонт доріг, проїздів, прибудинкових доріг, підпірних стінок і сходів

200,0

 

200,0

 

 

4

Поточний ремонт та утримання вулично-дорожньої мережі, в т. ч. на території старостинських округів

300,0

 

300,0

 

 

5

Капітальний ремонт інших об’єктів благоустрою, в т.ч. встановлення та благоустрій зупинок

200,0

 

200,0

 

 

6.

Послуги спеціалізованої дорожньої техніки для утримання доріг населених пунктів громади в зимовий період

150,0

 

150,0

 

 

7.

Виготовлення проектно-кошторисної документації на інші капітальні ремонти доріг місцевого значення з метою покращення стану доріг

150,0

 

150,0

 

 

8.

Підсипання та грейдерування доріг місцевого значення населених пунктів, ямковий ремонт

300,0

 

300,0

 

 

9.

 

Встановлення, обслуговування та ремонт камер відеоспостереження в сільських громадах Северинывської ТГ

100,0

 

100,0

 

 

10.

Благоустрій території та поліпшення стану довкілля

Облаштування сміттєзвалищ (підгортання, обваловка) в населених пунктах громади

150,0

 

150,0

 

 

11.

Облаштування громадських кладовищ та братських могил, ремонт пам’ятних обелісків воїнам- визволителям

100,0

 

100,0

 

 

12.

Обрізка, кронування дерев  та інших зелених насаджень в населених пунктах громади

100,0

 

100,0

 

 

13.

Будівництво мережі водопостачання у с. Токарівка

3000,0

 

3000,0

 

 

14.

Капітальні, поточні  ремонти  водопроводів

2000,0

 

2000,0

 

 

15.

Облаштування та поточний ремонт приміщень комунальної власності Северинівської ТГ

700,0

 

700,0

 

 

16.

Встановлення пандусів для безбар’єрного доступу людей з обмеженими можливостями до приміщень

1500,0

 

1500,0

 

 

17.

Паспортизація вуличних доріг та об’єктів комунальної власності

100,0

 

100,0

 

 

18.

Покращення діяльності комунального підприємства, обслуговування населення і якості публічних послуг

Капітальний ремонт адмінприміщення  Северинівської  сільської ради

500,0

 

500,0

 

 

19.

Створення рекреаційно-відпочинкової інфраструктури

Облаштування скверу в селі Северинівка

1200,0

 

1200,0

 

 

20.

Реконструкція парку в селі Чернятин

1300,0

 

1300,0

 

 

21.

Будівництво мультимедійного майданчика для занять ігровими видами спорта  с. Маньківці 

500,0

 

500,0

 

 

22.

Реконструкція  площі с. Маньківці

400,0

 

400,0

 

 

23.

Екологічна діяльність ліквідація забруднень навколишнього середовища

Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів:

- ліквідація лісових та степових пожеж, інших надзвичайних ситуацій;

- ліквідація аварійних, фаутних дерев та сухостою, кронування дерев;

- закупівля та висадка саджанців дерев і квітів, розбивка клумб, квітників.

100,0

 

100,0

 

 

24.

Поводження з твердими побутовими відходами:-ліквідація стихійних сміттєзвалищ ; придбання сміттєвих контейнерів для великогабаритних побутових відходів (будівельних)

 

100,0

 

100,0

 

 

25.

-виконання робіт з підгортання сміттє звалищ; вивезення побутових відходів

100,0

 

100,0

 

 

26

Придбання сміттєвоза для вивезення сміття з населенних пунктів Северинівської сільської ради.

600,0

 

600,0

 

 

 

 

27.

Підтримка освіти і культурного розвитку, здорового способу життя та спорту

Інформатизація системи освіти та впровадження ІТ-технологій, інвестиційних, іноваційних методів навчання

250,0

 

250,0

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

Створення умов для навчання   дітей з особливими освітніми потребами(проведення робіт щодо приведення будівель і приміщень закладів у відповідність до вимог(усунення архітектурних бар’єрів, побудова пандусів, переобладнання навчальних приміщень і приміщень соціальної інфраструктури освітніх закладів)

1800,0

-

1800,0

-

29

Оновлення матеріально-технічної та начальної бази кабінетів закладів освіти. Придбання предметів довгострокового користування(для харчоблоків,їдалень,медичних кабінетів, системи доочищення питної води, меблів, спортінвентарю та комп’ютерної техніки)

 води

850,0

 

850,0

-

30

Влаштування локальних мереж, зокрема систем відеоспостереження, охоронної сигналізації, забезпечення закладів освіти засобами пожежогасіння, проектування та монтаж систем автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення та спостереження, проведення  протипожежної обробки  дерев’яних конструкцій будівель.

2500,0

 

2500,0

-

 

Будівництво добудова, реконструкція, модернізація, розширення, технічне переоснащення, капіталтьний ремонт будівель закладів освіти.вт.ч.

 

 

 

 

31

 «Капітальний ремонт покрівлі будівлі з утепленням перекриття комунального закладу «Сербинівський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Северинівської сільської ради за адресою: вул. Центральна, 26 с. Сербинівці, Жмеринського району Вінницької області»

2000,0

 

2000,0

 

32

«Капітальний ремонт (термомодернізація) будівлі та благоустрій території Северинівського ліцею Северинівської сільської ради за адресою: вул. Грушевського 33, с.Северинівка Жмеринського р-ну Вінницької обл»

14274,0

 

14274,0

 

33

Капітальний ремонт покрівлі будівлі з утепленням перекриття Чернятинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст.Северинівської сільської ради за адресою: вул.Графа Львова 14, с.Чернятин, Жмеринського району Вінницької області»

8536,0

0

8536,0

 

34

 

Капітальний ремонт частини будівлі (харчоблок) Северинівського ліцею Северинівської сільської ради за адресою: вул. Грушевського 33, с. Северинівка, Жмеринського району, Вінницької області»

10000,

0

 

10000,0

 

35

 

«Капітальний ремонт частини будівлі (спортивного залу) «Сербинівський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Северинівської сільської ради за адресою: вул. Центральна, 26 с. Сербинівці, Жмеринського району Вінницької області»

800,0

 

800,0

 

36

 

Продовження робіт по об’єкту «Заходи з енергозбереження (капітальний ремонт) частини приміщення із облаштуванням окремого входу Северинівського ліцею Северинівської сільської ради по вул. Грушевського 33 в с.Северинівка Жмеринського району Вінницької області»

617,4

 

617,4

 

37

 

Придбання та встановлення металопластикових вікон та дверей в закладах освіти (Заходи з енергозбереження)

1500,0

0

1500,0

 

38

 

Проведення ремонту інженерних мереж;

-системи освітлення;

-зовнішніх та внутрішніх мереж системи опалення:

-мереж водопостачання та водовідведення;

-робіт по замірах опору та ізоляції будівель;

-встановлення блискавкозахисту..

1500,0

 

120,0

 

250,0

 

90,0

 

80,0

80,0

 

1500,0

 

120,0

 

250,0

 

90,0

 

80,0

80,0

 

39

 

Придбання шкільного автобуса

3500,0

1750,0

1750,0

 

40

Земельний відділ

Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади

1500,0

 

1500,0

 

41

 

Проект землеустрою щодо встановлення межі території Северинівської територіальної громади

500,0

 

500,0

 

42

 

Технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок северинівської сільської ради

500,0

 

500,0

 

43

 

Технічна документація щодо інвентаризації земель Северинівської сільської ради

300,0

 

300,0

 

44

 

Придбання для закладів культури і бібліотек Северинівської громади ком’ютерної, копіювальної та розмножувальної техніки з метою надання повних та якісних послуг.

150.0

 

150.0

 

45

 

Поточний ремонт приміщень закладів культури(сільських клубів, будинків культури, бібіліотек)

1500.0

 

1500.0

 

46

Підтримка соціального захисту населення северинівської сільської

ради

Надання одноразової матеріальної допомоги учасникам бойових дій, особам, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни  в зоні АТО та  Афганістані.

одноразової грошової допомоги сім’ям військовослужбовців УДО України

 

100,0

 

100,0

 

47

 

Надання одноразової допомоги  громадянам які зареєстровані та проживають на території сільської ради на  поховання, хворим на онкологічні захворювання, хворим які перенесли ускладненні операції, на тривале дорого вартісне стаціонарне лікування стаціонарне лікування та реабілітація учасникам війни, бойових дій на території України, ліквідаторам аварії ЧАЕС малозабезпеченим ,одиноким особам похилого віку, особам з інвалідністю, сім’ям  в яких виховуються діти з інвалідністю, для вирішення соціально-побутових проблем

200,0

 

200,0

 

48

 

Надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи   (І, ІІ, ІІІ категорії), ліквідаторів, інвалідам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи

20,0

 

20,0

 

49

 

Надання одноразової матеріальної допомоги  сім’ям, які постраждали від стихійного лиха (сильних вітрів, шквалів, смерчів, пожежі, паводку)

200,0

 

200,0

 

50

 

Забезпечення поховання загиблих/ військовослужбовців збройних сил України на території Северинівської сільської ради

300,0

 

300,0

 

51.

 

Надання одноразової матеріальної допомоги на придбання твердого паливного матеріалу (дров)

50,0

 

50,0

 

52

 

Надання одноразової матеріальної допомоги на відшкодування витрат, понесених на встановлення надгробних пам’ятників, членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які брали безпосередню участь у збройному конфлікті внаслідок військової агресії РФ проти України

 

 

120,0

 

120,0

 

53

 

Надання щорічної одноразової виплати членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України до Дня пам’яті захисників України

200,0

 

200,0

 

54

 

Надання щорічної одноразової виплати дітям загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України до Дня святого Миколая

50,0

 

50,0

 

55.

 

Фінансова підтримка колективів сільської ради ,проведення  всеукраїнських, обласних, культурно-мистецьких заходів та фестивалей.

500,0

 

500,0

 

56.

 

Сприяння придбанню інструментів сценічних костюмів.

500.0

 

500.0

 

57

 

Проведення ремонтно-реставраційних робіт на братських могилах сільської ради

400.0

 

400.0

 

58

Підвищення доступності і якості медичних послуг

Придбання автомобіля невідкладної медичної допомоги

1500,0

 

1500,0

-

59

Поточний ремонт внутрішніх приміщень фельдшерських пунктів Северинівської сільської територіальної громади

1300,0

 

1300,0

-

60

Послуги відеоспостереження та сигналізації приміщень КНП «Чернятиська амбулаторія ЗПСМ»

100,0

-

100,0

 

61

Оплата послуг невідкладної медичної допомоги громадянам ОТГ для забезпечення мешканців «першою медичною допомогою»

350,0

 

350,0

 

62

Вдосконалення комунікації та дорожньої інфраструктури

Капітальний ремонт дорожнього покриття  автомобільних доріг Северинівської територіальної громади Жмеринського району

20000.0

-

20000.0

-

63

Капітальний та поточний ремонти вуличної мережі   дорожнього покриття сіл Северинівської сільської громади  Жмеринського району

30000,0

-

30000,0

 

64

 

Встановлення, обслуговування та ремонт камер відеоспостереження в сільських громадах Северинывської ТГ

800,0

-

800,0

 

65

 

Будівництво лінії вуличного освітлення сільських громадах Северинывської ТГ

500,0

 

500,0

 

66

 

Поточний ремонт вуличного освітлення сільських громадах Северинывської ТГ

500.0

 

500,0

 

67

 

Блавгоустрій населених пунктів ремонт памятника «ВОЇНУ ВИЗВОЛИТЕЛЮ» с. Северинівка

2000,0

 

2000,0

 

ВСЬОГО (загальна сума)

 

 

 

 

 

 

 

 

V.Моніторінг та оцінка результативності реалізації Програми

 В процесі виконання Програми соціально-економічного розвитку територіальної громади  здійснюється моніторинг. Основною метою моніторингу є забезпечення реалізації Програми. У ході моніторингу виконання Програми вирішуються наступні завдання:

  • стимулювання реалізації Програми в цілому та в окремих завданнях;
  • оцінка ступеню досягнення пріоритетних завдань Програми, надання інформації для прийняття рішень про розподіл ресурсів на досягнення цілей чи їх коригування;
  • оцінка ступеню реалізації цілей Програми.

Зведений аналітичний  звіт виноситься на розгляд сесії Северинівської сільської ради.

Пропозиції щодо внесення змін до Програми соціально- економічного розвитку Северинівської сільської  територіальної громади розглядаються і обговорюються на засіданнях постійно діючих депутатських комісіях і виносяться на розгляд сесії сільської ради.

 

 

 

 

Секрета сільської ради                                                Надія ДЯКОН