674 40 сесія 8 скликання Програма стимулів та розвитку надання первинної медико- санітарної допомоги населенню Северинівської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки

  • 39

 

 

Фото без опису                                                                 

 

 

УКРАЇНА

СЕВЕРИНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ЖМЕРИНСЬКОГО РАЙОНУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 
РІШЕННЯ № 674
 

від  «21» грудня 2023 р.                                            40  сесія 8 скликання

с.Северинівка

Програма стимулів та розвитку надання первинної медико- санітарної допомоги населенню Северинівської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки

 

Відповідно до Бюджетного Кодексу України та керуючись пунктом 22 частини 1 статей 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні », Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» о, Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»,розпорядження Кабінету Міністрів №333-р від 01.04.2014 року «Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», Северинівська сільська рада вирішила :

1. Затвердити Программу стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської територіальної громади на 2024-2026 роки

  1. .Визнати таким, що втратило чинність рішення 3 сесії 8 скликання  Северинівської сільської ради  №35/10 від 22 грудня 2020 року «Про затвердження Програми стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2021-2025 роки .

3. Дане рішення набуває чинності з 01 січня 2024 року.

4.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури, спорту та соціального захисту населення, прав людини, законності, депутатської  діяльності, етики (Трач Т.П.)

 

                  Сільський голова                   Василь МАЛЯРЧУК

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням Северинівської сільської ради  від «      »         2023року № ____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П Р О Г Р А М А

 

 

 стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської  територіальної громади

на  2024-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАСПОРТ

«Програми стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської  територіальної громади

на  2024-2026 роки»

Назва

Програма  стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської  територіальної громади» на 2024-2026 роки

Тип Програми

Програма розвитку

Ініціатор розроблення Програми 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»Северинівської сільської ради

Співрозробник Програми

Северинівська сільська рада

Розробник Програми

КНП «Чернятинська АЗПСМ»Северинівської сільської ради

Мета Програми

Зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення громади шляхом формування і налагодження ефективного функціонування системи надання населенню доступної та високоякісної первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, забезпечення амбулаторним лікуванням  визначеної категорії хворих  на пільгових умовах.

 

Завдання Програми

1 Зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я: оснащення їх необхідним медичним та іншим  обладнанням, телекомунікаційним устаткуванням і пристроями, засобами зв’язку, комп′ютерною та оргтехнікою, автотранспортом, паливно-мастильними матеріалами, автомобільними шинами, акумуляторами, запасними частинами для ремонту автомобілів, канцелярськими товарами, іншими засобами та матеріалами необхідними для стабільного функціонування медичних закладів та роботи працівників данних закладів та інше.

2 Проведення ремонтних робіт у приміщеннях медичних закладів з їх оплатою в тому числі придбання обладнання і ремонт приміщень теплових пунктів, систем електричного постачання, водопостачання, каналізації, придбання матеріалів для даних робіт та оплата за їх придбання та проведенні роботи, з метою поліпшення умов для пацієнтів та медичних працівників також облаштування пандусами приміщень медичних закладів з оплатою за проведення данного облаштування  та інше.

3 Проведення ремонтних робіт медичного, комп’ютерного та іншого обладнання і пристроїв з метрологічним обстеженням та повіркою з їх оплатою, придбання комплектуючих та витратних матеріалів до медичного, комп’ютерного, іншого обладнання і пристроїв з їх оплатою, а також ремонт автомобільної техніки з відповідною оплатою за проведений ремонт та інше.

4 Забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, витратними матеріалами для надання медичної допомоги населенню Северинівської ТГ (у тому числі для надання невідкладної допомоги) та інше.

5 Укомплектування кабінетів лікарів ЗПСМ необхідним обладнанням та інструментами згідно табеля оснащення, затвердженого наказом МОЗ України та інше. 

6 Поліпшення умов праці медичних працівників та інше.

7 Придбання меблів в тому числі і медичних та інше.

8 Страхування медичних працівників та автомобільної техніки з оплатою за дані послуги та інше.

9 Придбання та оплата за використання телекомунікаційних систем та мереж  в тому числі системи Інтернет також  придбання та оплата МІС (Медичних Інформаційних Систем) та інше.

10 Оплата за лабораторне обстеження медичних працівників КНП «Чернятинська АЗПСМ» Северинівської сільської ради при необхідності та інше.

11 Виплати матеріальної допомоги та заробітної плати працівникам КНП «Чернятинська АЗПСМ» Северинівської сільської ради при відсутності фінансування або недостатнім фінансуванням з НСЗУ або при необхідності з метою уникнення заборгованості по заробітній платі та інше.

12 Застосування фінансового стимулювання працівників КНП «Чернятинська АЗПСМ» Северинівської сільської ради у вигляді премій і надбавок та інше.

13  Забезпечення амбулаторним лікуванням  визначеної категорії хворих  на пільгових умовах а також забезпечення жителів громади  засобами реабілітації та засобами медичного призначення (слухові апарати, памперси та інше) згідно вимог чинного законодавства.

14 Створення  резерву дезінфікуючих  та лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та інших засобів для роботи в умовах надзвичайних ситуацій у тому числі і медико-біологічного характеру (епідемій та пандемій) та інше.

 

Терміни реалізації Програми

2024 - 2026 роки

Виконавець Програми 

Заклади охорони здоров’я  КНП «Чернятинська АЗПСМ»Северинівської сільської ради

Джерела фінансування Програми

Основним джерелом фінансування  є кошти  сільського бюджетів та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством.

Очікувані результати Програми

  • підвищення ефективності роботи закладів ;
  • зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності
  • формування системи надання населенню високоякісної медичної допомоги на засадах сімейної медицини;
  • забезпечення, збереження та подальше зміцнення матеріально-технічної бази, її модернізація;
  • покращення оснащення закладів загальної практики – сімейної медицини відповідно рекомендованих табелів оснащення та нормативів;
  • забезпечення амбулаторним лікуванням  визначеної категорії хворих  на пільгових умовах.
  • Забеспечення стабільної роботи закладів КНП «Чернятинська АЗПСМ»Северинівської сільської ради для роботи в умовах надзвичайних ситуацій у тому числі  і медико-біологічного характеру (епідемій та пандемій).

 

 

 

  1. Загальні положення

 

Програма  стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської  територіальної громади» на 2024 - 2026 роки (далі – Програма) передбачає видатки на утримання  фельдшерських пунктів сіл територіальної громади та забезпечення якісної роботи закладів охорони здоров’я КНП «Чернятинська АЗПСМ»Северинівської сільської ради.

Первинна медико-санітарна допомога на сьогодні не завжди відповідає сучасним вимогам та потребам мешканців сільських територій. Причинами такого стану справ є, насамперед, нестача належно обладнаних приміщень, відсутність достатньої кількості медикаментів і транспортних засобів.

На території Северинівської ТГ у 2024 році функціонуватиме  2 амбулаторії загальної практики -сімейної медицини та 8 фельдшерських пунктів.

Загальною проблемою для сільських закладів охорони здоров′я є низький рівень матеріально-технічної бази, що не відповідає табелям оснащення, затверджених наказами МОЗ України.

Для створення електронного реєстру пацієнтів, ведення електронних карт пацієнтів, повноцінного   функціонування медичних закладів центру в електронній системи охорони здоров’я  необхідне оновлення комп’ютерної техніки , оргтехніки,  стабільний доступ до високошвидкісної мережі –Інтернет та захист персональної інформації.

Для поліпшення надання первинної медико-санітарної допомоги, що надається населенню на дому,  амбулаторії ЗПСМ та ФП необхідно забезпечити та укомплектувати його спеціальним портативним обладнанням для підвищення якості медичних послуг.

Для забезпечення санітарних та безпечних умов пацієнтам, при їх обслуговуванні та наданні їм медичної допомоги, є необхідність у проведенні ремонтних робіт у приміщеннях та прилеглій території медичних закладів КНП «Чернятинська АЗПСМ» Северинівської сільської ради..  

 

2. Мета Програми

 

Метою Програми є поліпшення фінансування первинної медичної допомоги для забезпечення більш ефективного функціонування системи охорони здоров’я, забезпечення рівного та справедливого доступу громадян до медичних послуг належної якості, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення та забезпечення амбулаторним лікуванням і засобами реабілітації   визначеної категорії хворих  на пільгових умовах.

 

3.Основні завдання Програми

 

Медична допомога жителям Северинівської територіальної громади  є доступною. Проте є проблеми, які накопичувалися роками і потребують невідкладного вирішення шляхом додаткового фінансування, а саме:

  • удосконалення матеріально-технічної бази охорони здоров’я відповідно до світових стандартів, запровадження   правових, економічних, управлінських механізмів, забезпечення конституційних прав громадян на   охорону здоров’я;
  • придбання   телемедичного обладнання для сімейних лікарів.
  • залучення засобів масової інформації, навчальних закладів та     громадських організацій до більш широкого інформування населення з питань профілактики, раннього виявлення та ефективного лікування захворювань;
  • поліпшення якості надання первинної медичної допомоги жителям Северинівської ТГ;
  • забезпечення населення ефективними, безпечними і якісними лікарськими засобами, за пільговими рецептами, виробами медичного призначення, штучними водіями ритму ,засобами реабілітації та гігієни ;
  • поліпшення стану здоров’я всіх верств населення, зниження рівня захворюваності, інвалідності, продовження активного довголіття і тривалості життя жителів громади;
  • підвищення ефективності використання наявних кадрових, фінансових та матеріальних ресурсів охорони здоров’я;
  • збереження кадрового потенціалу медичних закладів, в тому числі завдяки фінансовим стимулам.
  • участь у роботі системи інформаційного забезпечення охорони здоров’я;
  • удосконалення інноваційної політики в сфері охорони здоров’я;
  • стабільний доступ до високошвидкісної мережі –Інтернет для  повноцінного   функціонування медичних закладів центру в електронній системи охорони здоров’я України.
  • впровадження системи  персоніфікованого електронного реєстру громадян та сучасних інформаційних технологій в діяльності первинної медико-санітарної допомоги, а також забезпечення захисту персональної інформації.
  • забезпечення амбулаторним лікуванням  визначеної категорії хворих  на пільгових умовах.
  • ремонт приміщень та облаштування прилеглих територій закладів охорони здоров’я Северинівської ТГ .
  • придбання обладнання, засобів медичного призначення, дезінфікуючих заходів, лікарських засобів та інших засобів для створення необхідного резерву для роботи в умовах надзвичайних ситуацій у тому числі і медико-біологічного характеру
  • застосування фінансового стимулювання працівників КНП « Чернятинська АЗПСМ» Северинівської сільської ради з метою покращення результатів роботи

 

4. Фінансування Програми

 

Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься за рахунок коштів сільського бюджетів, а також за рахунок інших джерел не заборонених законодавством України на оплату поточних і капітальних видатків відповідно до Додатку.

 

 

  1. Очікувані результати виконання Програми

 

Очікуваними результатами виконання Програми є:

  • Отримання кваліфікованої, професійної первинної медичної допомоги жителями Северинівської територіальної громади;
  • Повноцінна діяльність  системи інформаційного забезпечення у сфері охорони здоров’я та захист персональних даних.
  • Підвищення ефективності роботи закладів охорони здоров’я;
  • Покращення матеріально-технічної бази медичних закладів;
  • Дотримання санітарно-епідеміологічних правил і норм, гігієнічних нормативів діяльності медичних закладів;
  • Одержання хворими ефективних, безпечних і якісних лікарських засобів та виробів медичного призначення, штучних водіїв  ритму, засобів реабілітації та гігієни згідно вимог чинного законодавства;
  • Створення персоніфікованого електронного реєстру громадян для         діяльності первинної медико-санітарної допомоги.
  • Приведення приміщень та прилеглих територій закладів охорони здоров’я Северинівської ТГ до необхідних вимог чинного законодавства.
  • Забезпечення медичних закладів автомобільним транспортом та теле-медичним обладнанням згідно нормативних документів МОЗ України.
  • Створення  та підтримання резерву матеріальних та лікарських засобів для роботи в умовах надзвичайних ситуацій у тому числі і медико-біологічного характеру (covid-19, грип та інші).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Додаток № 1 рішення ___ сесії ____ скликання

Северинівської сільської ради

від __  ______2023 року _____

Ресурсне забезпечення Програми стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги населенню Северинівської сільської  територіальної громади

на  2024-2026 роки                                                                                         

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання

Програми

               1 етап виконання Програми

Всього витрат

на виконання заходів

Програми

 

2024

рік

тис.грн

2025

рік

тис.грн

 

 

2026

рік

тис.грн

1

2

3

4

5

Обсяг ресурсів всього, в тому числі:

1715,0

1715,0

1715,0

5145

 

Державний бюджет

0

0

0

 

0

 

Обласний бюджет

0

0

0

0

 

Бюджет Северинівської сільської територіальної громади

1715,0

1715,0

1715,0

 

5145

Кошти не бюджетних джерел

0

 

0

0

          

           0

                   

 

 

 

                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      Додаток  № 2 до рішення  __ сесії  8 скликання Северинівської

                                                                                   сільської ради  №  ________

                                                                                                                          

 

Напрямки діяльності та заходи  Програми стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги                                                                                                              населенню Северинівської сільської     територіальної громади на 2024-2026 роки

 

 

№ з/п

Найменування

Виконавець

Термін виконання

Джерела фінансування

Орієнтовані обсяги фінансування

2024 (тис.грн.)

Орієнтовані обсяги фінансування

2025

(тис.грн

Орієнтовані обсяги фінансування

2026.

(тис.грн

Очікувані результати

 

1.

Участь у роботі системи інформаційного забезпечення охорони здоров’я;

Стабільний доступ до високошвидкісної мережі –Інтернет для  повноцінного   функціонування медичних закладів центру в електронній системі охорони здоров’я.

Впровадження системи персоніфікованого електронного реєстру громадян та сучасних інформаційних технологій в діяльності первинної медико-санітарної допомоги,

Забезпечення захисту персоніфікованих даних в системі електронного документообігу

 

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

 

Сільський бюджет

 

20

 

20

 

20

Покращення ефективності, своєчасності і якості медичної допомоги, надійного і оперативного управління інформацією, впровадження новітніх технологій в медичну практику

 

 

2.

Забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, витратними матеріалами для надання медичної допомоги населенню Северинівської ТГ (у тому числі для надання невідкладної допомоги)

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

 

Сільський бюджет

100

100

100

Підвищення рівня доступності населення до якісної медичної допомоги і своєчасного надання повноцінної невідкладної медичної допомоги

 

 

3.

 

Послуги з  техобслуговування  та ремонту медичного та іншого обладнання в тому числі автомобільного транспорту

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

 

Сільський бюджет

30

30

30

Створення умов для своєчасного надання медичної допомоги та покращення діяльності лікувальних закладів

 

4.

 

Комунальні послуги та енергоносії

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

 

Сільський бюджет

300

 

 

300

 

300

Створення та підтримання комфортних умов для перебування пацієнтів і громадян у лікувальних закладах

 

 

5.

Заробітна плата, витрати на утримання медичних закладів на період підписання  декларацій  з жителями Северинівської ТГ, стимулюючі виплати, премії .

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

 

2024-2026

 

 

Сільський бюджет

 

300

 

300

 

300

Покращення ефективності, своєчасності і якості медичної допомоги

 

 

6.

Проведення  поточних ремонтів приміщень: медичних  закладів КНП «Чернятинська АЗПСМ» та обслуговування прилеглої території медичних закладів

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

Державний, обласний,  сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

 

100

 

100

 

100

Створення та підтримання комфортних умов для перебування пацієнтів і громадян у лікувальних закладах

 

7.

Придбання предметів, матеріалів, господарського інструменту, інвентарю, основних засобів (бланки, паливо мастильні матеріали для автомобільного транспорту, періодичні видання, канцелярські товари)

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

 

 

Сільський бюджет

200

 

200

 

200

Покращення умов роботи медичним працівникам АЗПСМ  та ФП

 

 

9.

 

 

 

Збільшення питомої ваги кількості  лікувальних закладів, що оснащені автотранспортними засобами

(співфінансування  придбання санітарного автотранспорту)

 

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

 

2024-2026

 

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

100

 

100

 

100

Створення умов для своєчасного надання медичної допомоги та покращення діяльності лікувальних закладів

 

 

10.

Оснащення медичних закладів обладнанням, виробами медичного призначення. згідно вимог МОЗ України.

придбання обладнання ,засобів медичного призначення,  дезінфікуючих засобів  та лікарських засобів для створення необхідного резерву необхідного для роботи в умовах надзвичайних ситуацій у тому числі і медико-біологічного характеру(COVID-19, грип)

 

 

 

 

2024-2026

 

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

100

 

100

 

100

Оснащення  АЗПСМ  медичним та ін. обладнанням у відповідності до табеля матеріально – технічного оснащення.

Збільшення кількості населення охопленого доступною сімейною медициною.

 

11.

 

Забезпечення комп’ютерною технікою та спеціальним обладнанням для  телемедичного консультування

(спів- фінансування)

 

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

 

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

20

 

20

 

20

Покращення ефективності, своєчасності і якості медичної допомоги, надійного і оперативного управління інформацією, впровадження новітніх технологій в медичну практику

12

Проведення   заходів з профілактики туберкульозу серед дитячого населення  ( придбання туберкуліну та шприців для проведення проб Манту)

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

10

 

10

 

10

Виявлення інфікованих туберкульозом з метою початку раннього і адекватного лікування даних пацієнтів

13

Придбання вакцини проти грипу для медичних працівників, жителів громади ,які входять у групи ризику

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

5

 

5

 

5

Запобігання поширенню грипу серед медичних працівників та громадян з груп ризику

14

Забезпечення жителів громади засобами реабілітації та гігієни, слуховими апаратами, штучними водіями ритму, лікарським засобами за пільговими рецептами, наркотичними препаратами згідно призначень лікарів та висновків МСЕК.

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

Сільський бюджет, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

300

 

300

 

300

Продовження терміну життя та  покращення якості життя при хронічних захворюваннях та паліативних станах

15.

Забезпечення облаштування територій, пішохідних доріжок та пандусів для безперешкодного доступу особам з інвалідністю до приміщень медичних закладів.

КНП «Чернятинська АЗПСМ»

2024-2026

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

 

50

 

50

 

50

Створення та підтримання комфортних умов для перебування пацієнтів і громадян у лікувальних закладах

 

16

Підтримка заходів на облаштування  з пожежної безпеки закладів охорони здоров’я.

КНП «Чернятинська АЗПСМ

2024-2026

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

30

30

30

Створення та підтримання  умов з пожежної безпеки для перебування пацієнтів і працівників громадян у лікувальних закладах

17

Облаштування укриття працівників в захисних спорудах

цивільного захисту

КНП «Чернятинська АЗПСМ

2024-2026

Сільський бюджети, та інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством

50

50

50

Створення та підтримання  умов з безпеки для перебування пацієнтів і працівників громадян у лікувальних закладах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

1715

1715

1715

 

 

Секретар                                                                                                        Надія Д’ЯКОН