1 грудня Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД

  • 64

 

Фото без опису

Щороку, починаючи з 1988 року, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день входить у Всесвітню кампанію «16 днів проти гендерно зумовленого насильства». Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на проблему ВІЛ/СНІДу, підвищити поінформованість людей, а також продемонструвати солідарність на шляху до подолання даної проблеми.

ВІЛ є соціально небезпечним захворюванням, що вражає імунну систему та послаблює захист від багатьох інфекцій та деяких типів онкологічних захворювань, з якими здатен впоратися імунітет здорової людини. Вірус руйнує та послаблює функцію імунних клітин, тому в інфікованих осіб поступово розвивається імунодефіцит. Останньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

З моменту реєстрації перших випадків ВІЛ-інфекції понад 35 років тому 78 мільйонів людей інфікувалися ВІЛ та 35 мільйонів померли від хвороб, зумовлених СНІДом.

ВІЛ/СНІД досі залишається глобальною проблемою для людства, небезпечний характер якої поглиблюється на тлі реалій воєнного часу.

Саме тому сьогодні важливо опікуватися правами, людей хворих на ВІЛ, надавати їм належну медичну та соціальну допомогу, а також забезпечувати доступність та належність якості тестування з метою виявлення ВІЛ-інфекції.

Такі захворювання як ВІЛ-інфекція потребують постійного контролю, включення та забезпечення медичними препаратами.

Успішність лікування ВІЛ у конкретного пацієнта напряму залежить від регулярності прийому антиретровірусної терапії. Протидія ВІЛ на регіональному та національному рівні напряму залежить від виявлення випадків, профілактики інфікування та власне й лікування.