Участь у вихованні дитини: що робити, якщо батьки не можуть домовитися між собою

  • 136

 

 

Фото без опису

Якщо батьки, які проживають окремо, не можуть розв’язати спір щодо участі у вихованні дитини, вони мають право звертатися до органу опіки та піклування або до суду.

Для розв’язання цього питання один із батьків, який проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини наступні документи:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • довідку з місця реєстрації (проживання);
  • копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (в разі наявності);
  • копію свідоцтва про народження дитини.

Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок зустрічей з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються рішенням районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної в місті (в разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади з урахуванням висновку служби у справах дітей.

Як зазначається, рішення органу опіки та піклування про участь у вихованні та щодо визначення місця проживання дитини з одним із батьків є обов’язковими до виконання. Водночас якщо той із батьків, з ким проживає дитина, перешкоджає у спілкуванні з дитиною та у її вихованні іншому, хто проживає окремо, зокрема ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, це є підставою для звернення до суду з позовом про усунення цих перешкод, відповідно до ст. 159 Сімейного кодексу України.

Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини: періодичні зустрічі, спільний відпочинок, місце та час їхнього спілкування тощо. В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може призначити зустрічі з дитиною за присутністю іншої особи. За заявою зацікавленої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.