НЕБЕЗПЕКА ПОЖЕЖ В ОХОРОННИХ ЗОНАХ

  • 75

Фото без опису

У весняно-літній період громадяни розпочинають польові роботи та прибирання на присадибних ділянках, спалюючи суху траву, торішнє опале листя та інші рослині залишки, що може призвести до небажаних пожеж у охоронних зонах електричних мереж.   

ПАТ " Національна  енергетична компанія "Укренерго" нагадує: пожежі біля електричних підстанцій, трансформаторних підстанцій, а особливо в охоронних зонах ліній електричної передачі (ЛЕП),  можуть призвести до припинення електропостачання та завдати значних збитків.

Щоб запобігти пожеж, в охоронних зонах забороняється:

- розміщати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо);

- складувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;

- розміщати звалища різних горючих і хімічнонебезпечних відходів;

- розпалювати вогнища, палити, кидати непогашенні сірники або недопалки.

Також правилами пожежної безпеки забороняється зберігання висушеної трави не тільки на території електричної підстанції та енергетичного підприємства, а і навколо них на відстані ближче 100 м.

Нагадуємо, уздовж повітряних ліній електропередачі відводиться охоронна зона (у повітрі і на землі), ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проекції крайніх проводів:

 2 м – до проводів напругою до 1кВ;

10 м – до проводів напругою до 20 кВ;

15 м – до проводів напругою до 35 кВ;

20 м – до проводів напругою до 110 кВ;

25 м – до проводів напругою до 150-220 кВ.

По периметру трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв  охоронна зона вважається – на відстані 3 м від огорожі або споруди.

Більшість випадків пожеж на відкритих територіях виникають саме через людський фактор і елементарне недотримання правил пожежної безпеки. Найбільш розповсюдженими причинами пожеж в охоронних зонах є необережне поводження з вогнем, необережність при палінні, а також дитячі пустощі з вогнем.

Відповідно до статті 771 КпАП України самовільне випалювання рослинності або її залишків забороняється і є адміністративним порушенням, яке тягне за собою накладення штрафуТож, ПАТ «Укренерго» закликає громадян відмовитися від практики спалювання, адже кожен підпал – це не лише правопорушення, а й суттєва шкода довкіллю, яка призводить до негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.  

У разі виявлення обірваних або обвислих проводів повітряних ліній електропередачі, повалених або наближених до проводів дерев, пошкоджених кабелів та інших пошкоджених елементів електрисчних мереж необхідно не пізніше однієї години з  моменту виявлення повідомити про це власника електричних мереж або місцевий орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, Національну поліцію.