Організація питного режиму в закладах освіти повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб у безпечній та якісній воді

  • 82

Фото без опису

Організація питного режиму в закладах освіти повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб у безпечній та якісній воді

Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил та норм до безпечності і якості питної води, призначеної для споживання людиноюПитна вода повинна відповідати гігієнічним  вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий склад згідно вимог державних стандартів та санітарного законодавства.  Так, у їдальні, буфеті, на харчоблоці та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну холодну та гарячу воду. Тому заклади освіти повинні бути обладнані інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації та водостоку, що передбачено Санітарним регламентом.

Вода, що постачається у заклади освіти, повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747 (далі - ДСанПіН 2.2.4-171-10). Якщо трапляються перебої з водою, у школі чи садку має бути передбачено резервне гаряче та холодне водопостачання.

Проте не в кожному закладі освіти доступне централізоване водопостачання. Для таких випадків Санітарний регламент передбачає можливість використовувати воду з громадських свердловин, колодязів, каптажів у разі підтвердження безпечності питної води. Але навіть у такому випадку потрібно забезпечити подачу води до приміщень закладу освіти, а також обладнати внутрішню каналізаційну мережу з виведенням стоків на локальні очисні споруди. Якщо ж у закладі освіти використовуються резервуари для зберігання води, вони мають бути проточними та закритими.

Для того, щоб використання води було безпечним, а ризики, пов’язані з водопостачанням, контролювалися та нівелювалися, складається відповідна програма-передумова системи НАССР. У ній, зокрема, ідеться про визначення джерела водопостачання та пов’язаних з ним ризиків, відповідність умов зберігання води, стан водопровідної мережі на потужності, підготовку води до використання, спосіб використання води та неможливість перехресного забруднення через контактні поверхні. При цьому важливо оцінити ризики, які можуть виникнути в разі використання води, розробити й впровадити контрольні заходи для уникнення використання неякісної питної води. За необхідності можуть запроваджуватися процедури вхідного контролю води із зазначенням періодичності та методу відбору зразків води, видів аналізів і методик їх проведення. Важливо також передбачити ризики, пов'язані з неналежним використанням матеріалів і засобів водопідготовки.

Також за відсутності централізованого водопостачання необхідно встановити індивідуальну або колективну установку (пристрій) доочищення питної води з проведенням лабораторного контролю безпечності та якості питної води з періодичністю відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вчасний ремонт, технічний огляд, прибирання та дезінфекція джерел та мереж не допустять погіршення показників води або ж допоможуть швидко виявити і усунути проблему.

Організація питного режиму в закладах освіти повинна сприяти оптимальному задоволенню потреб у безпечній та якісній воді. На період карантину функціонування питних шкільних фонтанчиків на території закладу освіти не дозволяється. Питний режим здобувача освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції (п.24 Постанови Головного державного санітарного лікар України № 1 від 28.11.2022 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Кожна дитина за потреби повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником. При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського  районного управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області