Обережно з грибами!

  • 412

Фото без опису    

  Жмеринське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

       Саме зараз, за дощової погоди, на узліссях та відкритих трав'янистих місцях, на лугах та пасовищах, в садах можна зустріти різноманітні гриби. Чи всі вони є безпечними для вживання.

       Просимо звернути увагу на те, що ніяка цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися із життям людини

       Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендуємо:

      Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

       Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  1. ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
  2. не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  3. не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  4. не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  5. уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  6. не вживайте сирі гриби;
  7. якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  8. перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  9. готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  10. не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!

 

Жмеринське управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області