День державного герба

  • 258

Фото без опису

Тризуб є одним із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном.  Він має давню і цікаву історію.

    19 лютого 1992 року було затверджено Малий державний Герб України – Тризуб як український національний герб. В далекому минулому тризуб був гербом Київської Русі, археологи знаходили золоті та срібні монети часів київського князя Володимира Великого (960-1015р.ж), на яких було зображення тризубу .На цеглинах Десятинної церкви в Києві, яка була побудована ще в 986-996 роках, відображений знак тризуба. Тризуби відлиті також на плитках-кахлях Успенської церкви у Володимир-Волинському, що була збудована у 1160 році. Тризуб зображений на могильній плиті французької королеви Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, яка народилася в 1032 році, а померла в 1075 році.

     Тризуб був поширений по всіх князівствах Київської держави протягом кількох століть. В грудні 1917 року по відродженню української держави тризуб був прийнятий як герб Української Народної Республіки та розміщений на грошах УНР.   15 березня 1939 року Сейм Карпатської України теж визнав тризуб як державний герб. Деякі організації українських католиків мають емблеми у вигляді тризуба з хрестом.

     Радянська влада заборонила використання Тризуба як державного знаку. Після відновлення української національної державності Верховна Рада України постановою від 19 лютого 1992 року «Про державний герб України» затвердила тризуб як Малий Державний Герб України. Тризуб став офіційною емблемою нашої держави. За Конституцією України головним елементом великого Державного Герба є Знак Княжої Держави Володимира Великого. Історик Володимир Шаян назвав Тризуб «Великим Таїнством Української Душі».

    Тризуб був і залишається символом прагнень нашого народу до волі, незалежності і процвітання, символізуючи для українців в усьому світі нерозривний зв’язок із Батьківщиною.