Соціальний захист осіб похилого віку та ветеранів

  • 770

Соціальний захист осіб похилого віку та ветеранів

1 жовтня 2021 року в усьому світі відзначався Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана. Свято людей, багатством яких є їх досвід, мудрість та вміння. Турбота про громадян похилого віку та ветеранів необхідна завжди, і не як відзначення святкової дати, а як повага до людей, які своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків.

Люди похилого віку мають право на користування всіма соціально-економічними та особистими правами і свободами, закріпленими:

  • Конституцією України
  • Законами України:
  • “ Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні ”
  • “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, іншими законодавчими актами, які регулюють відносини у цій сфері
  • "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"

Законодавством України встановлюється необхідний рівень гарантій прав громадян похилого віку в усіх сферах життя суспільства. Місцеві ради, місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації можуть встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові гарантії щодо соціального захисту громадян похилого віку.

У цьому році Департамент соціальної політики Вінницької міської ради спільно із партнерами Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - громадською організацією Центр Поділля-Соціум була прийнята Програма «Громада відкритих можливостей для людей похилого віку Вінницької міської територіальної громади на 2021-2023 роки».

 Вона передбачає проведення різноманітних навчань, залучення до активної участі у процесах розвитку громади та ухвалення рішень людей «срібного віку».

У Вінницькій міській територіальній громаді продовжують створювати умови для всебічного розвитку та підтримки людей похилого віку. У департаменті соціальної політики хочуть розширити потенціал та активізувати участь в житті громади людей віком 60+. 

У рамках Програми «Громада відкритих можливостей для людей похилого віку Вінницької МТГ» у місті вже створили Раду Поважних при міському голові. До неї увійшли 16 вінничан, які працюватимуть на громадських засадах. Це дорадчо - консультативний орган.

Також, кілька тижнів тому у Вінниці презентували соціальний паспорт «Картка життя». У цьому документі для людей поважного віку знаходитиметься інформація про вік людини, контакти родичів або соціального працівника, відомості про алергічні реакції, прийом медикаментів для оперативного надання інформації відповідним екстреним службам. Такий паспорт допоможе одиноким людям у випадках, коли виникне загроза їхньому життю та здоров'ю.

Наразі соціальний паспорт «Картка життя» перебуває у стадії обговорення та презентацій серед вінничан поважного віку. Реалізовувати проєкт планують у наступні роки.

У лютому у Вінниці відкрили Центр Освіти Дорослих, де уже випустили своїх перших випускників. Проєкт реалізовується Громадською організацією Центр Поділля-Соціум у партнерстві з Вінницька міська рада за підтримки DVV International в Україні та за сприяння Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

В Центрі Освіти Дорослих планують навчати освоювати сучасні технології, фінансові інструменти та правові і юридичні питання. Цільова група проєкту – доросле населення вінницької громади. Особлива увага в рамках реалізації проєкту та можливості долучитись до навчальних подій, буде приділятися людям перед пенсійного та пенсійного віку, внутрішньо переміщеним особам, учасникам та учасницям АТО/ООС, людям з інвалідністю та молодим мамам, що мають маленьких дітей. Навчання відбуватиметься за більш ніж 15 напрямками. Планується протягом 2021 року залучити до навчання та заходів проєкту понад 500 осіб. 

У Вінниці вже діють та користуються попитом наявні майданчики для людей поважного віку, такі як шаховий клуб, організації ветеранів, послуги територіального центру соціального обслуговування, бібліотек та громадських організацій.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Вінниці

Територіальний центр утворено для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання або в умовах денного перебування.

Адреса: м. Вінниця, вул. Соборна, 50.

Телефон: (0432) 67-05-97

tercentr@vmr.gov.ua

За статистикою, до Центрів надання безоплатної правової допомоги найчастіше звертаються особи похилого віку, які не обізнані в своїх правах та потребують допомоги. Тому, ми нагадуємо, що отримати  правову допомогу можна:

  • у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога https://bit.ly/3hwwgqR.
  • через телеграм-бот системи БПД - https://t.me/LegalAidUkraineBot

         Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної 
вторинної правової допомоги
21021, Україна, м. Вінниця, вул. Порика, 29
Телефон / факс: (0432) 56-01-80; 38 (098) 00 26 774, 38 (098) 67 87 593;

Email: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua

Барське бюро правової допомоги 
м. Бар
вул. Героїв Майдану, 6
E-mail: 
barske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04341) 2-15-55

 

Вінницьке бюро правової допомоги
м. Вінниця
вул. Хмельницьке шосе, 17
E-mail: 
vinnytske@legalaid.vn.ua
Тел.: (0432) 66-14-72

 

Жмеринське бюро правової допомоги
м. Жмеринка
вул. Валерія Брезденюка, 19
E-mail: 
zhmerynske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04332) 5-23-78

Тиврівське бюро правової допомоги
смт Тиврів
вул. Шевченка, 5
E-mail: 
tyvrivske@legalaid.vn.ua
Тел.: (04355) 2-15-77