ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!
?
Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році в області зареєстровано 3 випадки отруєнь грибами, в тому числі 1 випадок в Жмеринському районі після вживання консервованих грибів.
В с. Крутогорб, Гайсинського району в перших числах вересня отруїлися 3 дітей із багатодітної сім’ї- віком 4-ри, 12-ть, 13-ть років та їх сусідка. На жаль 2 сестрички 4-х та 13-ти років померли.
В зв’язку з цим Жмеринське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до мешканців району із закликом ще раз подумати перед тим, як прийняти рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Беручи до уваги трагічний випадок в с. Крутогорб , враховуючи, що осінній грибний сезон в поточному році лише розпочався та з метою попередження отруєнь грибами рекомендуємо:
Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.
Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:
- Ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
- Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
- Не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- Не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- Не вживайте сирі гриби;
- Якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- Перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- Готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- Не давайте грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!