Грибний сезон вдався, але будьте обережні!

  • 472

?  Фото без опису

     Саме зараз, за дощової погоди, на узліссях та відкритих трав'янистих місцях, на лугах та пасовищах, в садах можна зустріти різноманітні гриби. Чи всі вони є безпечними для вживання.

      Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році ситуація з отруєннями грибами в області не ускладнювалась, зареєстровано 1 випадок захворювання, проте, враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендуємо:

      Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

 

       Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  1. ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
  2. не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  3. не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  4. не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  5. уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  6. не вживайте сирі гриби;
  7. якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  8. перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  9. готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  10. не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!