Вчасно оформіть своє право на земельний пай

  • 626

В рамках земельної реформи в Україні планують запустити процедуру продажу земельних ділянок державної власності та комунальної власності і здачу землі в оренду через електронні аукціони. При цьому пайовики зможуть виставляти свої ділянки на такі аукціон за бажанням. Очевидно, дехто не зацікавлений в прозорому механізмі ціноутворення не земельні активи. Адже передбачається, що ціни на аукціонах можуть йти лише на підвищення, можливості їх зниження в процедурі не буде.

Між тим поступово спливає термін, відведений власникам земельних часток (паїв) для врегулювання ситуації з власністю на землю. Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", що був прийнятий у 2019 році, передбачає, що до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець повинен оформити право власності на земельну ділянку. Якщо він цього не зробить, то буде вважатись таким, що відмовився від землі, яка, своєю чергою, перейде в комунальну власність територіальної громади.

В Україні, на жаль, фактично неможливо відслідкувати загальну кількість сільськогосподарських земель, адже законодавство в державі часто змінювалось, і за землю відповідали як органи місцевого самоврядування, так і центральні органи влади.

В результаті відсутність відповідних документів спричиняє проблеми не тільки власникам таких земельних ділянок, а й місцевій владі – люди не сплачують податки та немає можливості інвентаризувати території.

Серед головних проблем, що унеможливлюють оформлення земельних ділянок – це смерть власника паю та відсутність відповідних документів на пай. В результаті спадкоємцям часто доводиться йти до суду, щоб той підтвердив їхнє право.

Для таких громадян є можливість скористатися правом так званої набувальної давності. Тобто, громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або у користування згідно ст. 119 Земельного кодексу України.

Як повідомили в Міністерстві юстиції, в українців ще є час, щоб зареєструвати право власності на земельний пай, та відновити правовстановлюючі документи, якщо вони відсутні.

У випадку, коли право на власність документально підтверджена, але процес виділення паю на місцевості не завершено (відповідно неможливо й отримати державну реєстрацію на право володіння землею та внести її в Державний земельний кадастр), не варто відкладати похід до чиновників.

Покрокова інструкція така :

  1. Громадянину необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування з документом, що посвідчує право на земельний пай і заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), і за результатами розгляду цих документів орган місцевого самоврядування приймає рішення про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості).
  2. Потім необхідно звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на земельну ділянку. «Проєкт землеустрою про відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин», – наголошують у міністерстві.
  3. Далі необхідно звернутися до держреєстраторів або нотаріусів для проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Для цього заявник подає оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав. Власник паю також може звернутися до суду за визначенням додаткового строку на оформлення права власності.

            У гіршому ж випадку, коли сертифікат на пай втрачено, доведеться пройти через суд. Відповідно до статті 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку за допомогою адвоката. Якщо сертифікат на право на земельний пай втрачений або загублений, то треба намагатися виготовити його дублікат, для чого слід звернутися до органу, який його видавав (це, як правило, районна державна адміністрація і дуже зрідка місцева сільська рада) з відповідною заявою. Якщо адміністрації та сільради з тих або інших причин відмовляються, тоді слід звертатися до суду із позовом про визнання права власності на земельну частку (пай)". Звісно, процедура відновлення документів у цьому випадку розтягнеться в часі та дещо здорожчає за рахунок послуг адвоката та судового збору. Але іншого шляху нема.

Аналогічно може діяти і громада. На сьогодні, якщо в населеному пункті є земельні паї, власники яких померли, і які ніхто не успадкував, то таку спадщину сільська рада має право через суд визнати відумерлою (майно померлого, яке не переходить до його спадкоємців) та повернути у власність громади. У суді громада має довести, що на землю ніхто не претендує.

Наразі, важливою проблемою, яка перешкоджає передачі неуспадкованої землі громаді, є випадки, коли люди подають заяву про прийняття спадщини (йдеться саме про пай), але так і не оформлюють її. Сам факт подачі такої заяви позбавляє можливості визнати спадщину відумерлою, пояснюють юристи. За деякими підрахунками земельні ділянки сільгосппризначення, на які не оформлена спадщина, іноді складають до 15% площі земельного масиву, що загалом по Україні складає біля 1,5 млн гектарів

Отже, поки є час, потенційним власникам паїв, або їх спадкоємцям варто серйозно поставитися до оформлення своєї власності. Адже на тлі активного запровадження ринку землі, вони втрачають можливість стати його гравцем. Через чотири роки запрацюють механізму переводу невитребуваних ділянок до комунальної власності. Якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку, то майно буде визнане безхазяйним і його передадуть у комунальну власність. При цьому протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

Додатково отримати безоплатну первинну чи  вторинну правову допомогу в Жмеринському бюро правової допомоги  можна звернувшись письмово за поштовою адресою Жмеринського бюро правової допомоги : 23100, Вінницька обл., м.Жмеринка, вул.Валерія Брезденюка, 19, на електронну пошту чи за телефоном : (04332) 5-23-78

 

 

 

Начальник відділу «Жмеринське

бюро правової допомоги»                                                 В.С. Цимбал