Санітарно-протиепідемічне забезпечення весняно-польових робіт та робіт по збиранню врожаю

  • 488

Фото без опису

Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на сільськогосподарських угіддях. З метою недопущення подібних ускладнень необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Крім цього необхідно вивчити умови праці і відпочинку, звернути увагу на дотримання правил транспортування і застосування пестицидів та агрохімікатів.

Підлягаючі, періодичним медичним оглядам, повинні обов’язково пройти медогляд до початку робіт, працюючі з пестицидами, повинні мати допуск до проведення робіт та мати індивідуальні засоби захисту.

Завчасно, перед початком проведення масових польових робіт, необхідно провести заходи по підготовці до роботи в новому сезоні їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств, фермерських господарств та інше. Разом з тим, необхідно забезпечити:

  • Організацію доставки продуктів харчування та готових страв на поля;
  • Створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;
  • Своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.

Всі працюючі повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні бути лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд. Придбання продовольчої сировини та харчових продуктів здійснюється лише при наявності інформації, про їх якість та безпеку.

 Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Доставка готових страв та продовольчої сировини проводиться лише спеціально виділеним транспортом.

Продукти харчування доставляються в термосах, термін зберігання з моменту приготування до реалізації не повинен бути більше 2-х годин.

 

Бажаємо здоров’я!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.