«Як повернути прізвище після розлучення»

  • 637

Фото без опису
Значна частина жінок після розлучення бажають повернути своє дошлюбне прізвище. Що потрібно знати, щоб повернути дошлюбне прізвище? У відповідності зі статтею 113 Сімейного кодексу України, передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.
ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ЗМІНИ ПРІЗВИЩА:
1). Письмова заяву про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;
2). Рішення суду про розірвання шлюбу або свідоцтво про шлюб з приміткою про розлучення, а також документ, що встановлює особу;
3). Підтвердження оплати судового збору.
Надалі необхідно обміняти паспорт при зміні прізвища.
Після державної реєстрації зміни імені відділом державної реєстрації актів цивільного стану у паспорті громадянина України, а дипломатичним представництвом або консульською установою України у паспорті громадянина України для виїзду за кордон робиться відмітка про те, що паспорт у зв'язку із зміною імені підлягає обміну протягом місяця.
Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, імені та по батькові, можна звернутись з заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації.
Для обміну паспорта заявник подає:
- заяву;
- рішення суду;
- паспорт, що підлягає обміну;
- дві (три - у разі одержання паспорта, який обмінюється в іншому територіальному підрозділі ДМС) фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см.
- документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну.
Додатково отримати безоплатну первинну чи  вторинну правову допомогу в Жмеринському бюро правової допомоги  можна звернувшись письмово за поштовою адресою Жмеринського бюро правової допомоги : 23100, Вінницька обл., м.Жмеринка, вул.Валерія Брезденюка, 19, на електронну пошту чи за телефоном : (04332) 2-28-08.