Аліменти на одного з подружжя до досягнення дітей трьох років

  • 13743

Фото без опису

Згідно Сімейного кодексу України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною 3-х років. Таке ж право має чоловік, з яким проживає дитина, від дружини - матері дитини до досягнення дитиною трьох років. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, той, з ким проживає дитина, має право на утримання від чоловіка або дружини до досягнення дитиною 6-ти років.

  Право на утримання реалізується незалежно від того чи був укладений шлюб.

  Відповідно до Сімейного кодексу України право на аліменти дружина з дитиною до 3-х років, а також вагітна дружина має незалежно від того, чи працює вона, і яке у неї матеріальне становище. Проте, при встановленні суми аліментів, що сплачуватиметься, враховується матеріальне становище чоловіка або дружини, що дозволятиме виділяти з його або її доходів певну суму на такі витрати.

  У разі якщо аліменти призначені судом вагітній жінці, то після народження дитини виплата сум аліментів продовжується виплачуватись без повторного звернення до суду.

  При подачі до суду позовної заяви про стягнення аліментів на утримання одного з подружжя, мають бути подані докази платоспроможності чоловіка або дружини, і докази того, що дитина проживає з тим, кому будуть виплачуватися аліменти.

  Суд визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у Сімейному кодексі України, а саме:

стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

інші обставини, що мають істотне значення.

  Факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини.

  Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою одержувача аліментів може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.  Мінімальний розмір аліментів на утримання дружини чи чоловіка чинним законодавством не передбачено. Тобто, у разі звернення до суду з вказаним бажаним розміром аліментів на дружину чи чоловіка, а також можливість здійснення такого розміру аліментів потрібно буде доказувати в судовому порядку.

  Відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

  Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Він визначається за умови, що батько чи мати, які проживають окремо, не мають достатньої кількості коштів, аби здійснювати більші виплати.

  Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

  Суд буде враховувати не потреби одного з подружжя, кому буде сплачуватися аліменти, а можливості сплати того, хто буде здійснювати виплати.

  Відповідно до Сімейного кодексу України право дружини на утримання, припиняється в разі:

припинення вагітності;

народження дитини мертвою;

якщо дитина передана на виховання іншій особі;

смерті дитини;

якщо за рішенням суду виключено відомості про чоловіка як батька з актового запису про народження дитини.

  Право чоловіка на утримання, припиняється:

якщо дитина передана на виховання іншій особі;

у разі смерті дитини;

якщо за рішенням суду виключено відомості про дружину як матір з актового запису про народження дитини.

Додатково отримати безоплатну первинну чи  вторинну правову допомогу в Жмеринському бюро правової допомоги  можна звернувшись письмово за поштовою адресою Жмеринського бюро правової допомоги : 23100, Вінницька обл., м.Жмеринка, вул.Валерія Брезденюка, 19, на електронну пошту чи за телефоном : (04332) 2-28-08

Начальник відділу «Жмеринське

бюро правової допомоги» В.С. Цимбал