У рамках проєкту Кластер «Яблуневий шлях» тривають роботи з відновлення єдиного на Вінниччині музею садівництва, що селі Олександрівка Жмеринського району.

  • 391

 

Фото без описуОлександрівські аграрії в жовтні 1961 року на міжнародній виставці в німецькому Ерфурті були нагороджені золотою медаллю за виставку «Яблуко». Вже у 70-80-х роках минулого століття розвиток садівництва і ягідництва у Северинівці, Олександрівці, Носківцях та інших селах Барського, Жмеринського, Шаргородського, Тиврівського районів набрав просто нечуваних темпів. Село Олександрівку щороку відвідували десятки закордонних делегацій. Тут збудовано один з перших холодильників для яблук в масштабах усієї України. Ланцюжки доданої вартості розширювались щоразу то новими види промислового виробництва та іншої діяльності.

Для частих гостей і туристів в Олександрівці збудовано музей садівництва. Над його експозицією працювали відомі науковці, історики, краєзнавці, помологи і аграрії. У цьому музеї можна дізнатись про історію розвитку садівництва, починаючи від «садів Семираміди» до 80-х років минулого століття, партнерські відносини місцевих аграріїв з колегами з Польщі, Болгарії та інших країн, відомих фахівців з розвитку садівничої галузі українського походження.

Вже невдовзі цей єдиний в регіоні музей садівництва отримає «друге дихання». Адже в рамках проєкту Кластер «Яблуневий Шлях» і завдяки допомозі методичного відділу Вінницького Обласного Краєзнавчого Музею ведеться робота над новою сучасною і двомовною експозицією, до якої увійдуть усі найкращі матеріали з попередньої виставки і будуть додані нові, які відповідають духу сучасності.

Нагадаємо, проєкт технічної фінансової допомоги Європейського Союзу Кластер «Яблуневий шлях» впроваджується на території Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громадах у партнерстві з Громадською організацією

Подільська Агенція Регіонального Розвитку

.

Проєкт реалізовується в Україні в рамках програми «Мери за економічне зростання» (M4EG), що є новою ініціативою Європейського союзу, яка розпочала діяльність у січні 2017 року в рамках Східного партнерства. Суть Ініціативи полягає в наданні підтримки мерам і муніципалітетам країн Східного партнерства і сприянні тому, щоб вони ставали активними провідниками місцевого економічного зростання та створення робочих місць. Більше інформації на сайті - http://www.m4eg.eu/en/

#M4EG, #M4EG_Ukraine, #M4EG_PioneerProjects