Надання відпустки без збереження зарплати на час карантину.

  • 453

Надання відпустки без збереження зарплати на час карантину.

"Класична» відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику за сімейними обставинами та з інших причин на строк, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем. Максимальна тривалість такої відпустки становить 15 календарних днів на рік (ч. 1 ст. 26 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 р). Правила безпечної роботи працівників під час карантину Після запровадження в Україні карантину, з 17.03.2020 року строк відпустки без збереження зарплати за згодою сторін на період карантину може перевищувати 15 календарних днів на рік. Уряд доповнив статтю 26 Закону про відпустки третьою частиною — відпустку можна надати на строк дії карантину. Увага! Неприпустимо тиснути на працівника аби той пішов у відпустку за власний рахунок. Відпустка надається за бажанням працівника, висловленим у відповідній заяві. На підставі заяви роботодавець видає наказ.

Видаючи наказ, не плутайте відпустку за згодою сторін на час загальнодержавного карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки) із відпусткою працівникам із дітьми на час карантину (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Хоча обидві — без збереження заробітної плати, однак є відмінності. Відпустку за згодою сторін на час загальнодержавного карантину  може оформити як працівник, який не має дітей, так і працівник з дітьми віком до 14 років. Підстава — рішення Кабінету Міністрів України про запровадження загальнодержавного карантину. Умова — згода роботодавця і працівника. Відпустка працівникам із дітьми на час карантину в освітніх закладах може надатися на підставі рішення органу місцевого самоврядування, управління освіти чи закладу освіти. Розпорядчого акта КМУ про карантин загальнодержавного рівня може не бути взагалі, якщо захворюваність локальна. Якщо працівник має дитину віком до 14 років і просить про відпустку без збереження зарплати, відмовити йому неправомірно. Таку відпустку надайте, спираючись на суб’єктивне право працівника.

Додатково отримати безоплатну первинну чи  вторинну правову допомогу можна в Жмеринському бюро правової допомоги :  

звернутись письмово за поштовою адресою Жмеринського бюро правової допомоги : 23100, Вінницька обл., м.Жмеринка, вул.Валерія Брезденюка, 19.

на електронну пошту.

за телефоном : (04332) 2-28-08

 

 

Головний спеціаліст відділу

«Жмеринське бюро правової допомоги» А.Г.Чмих