До уваги жителів міста та району.

  • 252

Фото без опису
Розпочинається масштабна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу за допомогою авіатранспорту 

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних хвороб тварин на 2020 рік та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба із 14 вересня 2020 року розпочинає осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу із застосуванням авіатранспорту. При цьому буде застосовуватися Вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин.
Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом: – обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць; – принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території. Для цих цілей використовується авіатранспорт, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу. Дистанція між лініями польоту має бути в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту. 
Довідково:
Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.
Боротьба зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.
Як показує досвід європейських країн, найефективнішим та найдієвішим вирішенням питання ліквідації сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.
Стратегією проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин є обробка мисливських угідь шляхом розкладання принад з вакциною в т.ч. за допомогою авіатранспорту та здійсненням контролю за ефективністю імунізації.
Європейський Союз високо оцінює значення проведення антирабічних заходів  особливо пероральної імунізації диких м’ясоїдних в Україні, у тому числі як захист території ЄС від занесення збудників сказу з неблагополучних територій нашої держави.

Фото без опису

Жмеринське районне управління 
Головного управління Держпродспоживслужби
У Вінницькій області