7 цікавих фактів про свято Івана Купала

  • 761

Одне із наймістичніших свят, традиції якого збереглися до сьогодні. Неординарні, цікаві та навіть вражаючі факти про ніч з 6 на 7 липня.
1. Найбільшим скарбом на Івана Купала є цвіт папороті. Той, хто знайде квітку, яка цвіте лиш одну мить, отримає неймовірну силу. Володар заповітної квітки розумітиме мову будь-якого створіння, зможе бачити заховані в землю скарби та матиме чудодійні можливості. Щодо цього висловилися вчені, та зауважили, що повір’я про цвіт папороті могла породити цікава особливість папоротевої рослини “страусове перо звичайне”. Спороносні листки цієї папороті виділяють особливу ефірну олію, що може випромінювати слабке світло, яке за повір’ям йде від квітки.

2. Біля купальського вогнища збиралося все село. Жінок, які не з’явилися на святі, вважали відьмами.

3. В цю магічну ніч не можна вживати алкогольні напої. Вірять, що на тих, хто перехилить чарку, чекає доля алкоголіка.

4. Традиція стрибати через вогонь — виникла неспроста. Такий ритуал – не розвага, а метод очищення та ворожіння. Крізь багаття проганяли худобу, аби вберегти її від мору, а матері спалювали сорочки хворих дітей, щоб ті швидше одужали. Пари, стрибаючи через вогонь, тримаються за руки, якщо руки розірвуться — пара не одружиться, якщо ж навпаки – буде жити разом довго та щасливо.

5. На Івана Купала не можна було спати, оскільки нечисть також не дрімає, а намагається шкодити людям і їхній домашній худобі.

6. Люди всіляко захищалися від нечисті, зокрема розвішували в домівці та біля неї кропиву, любисток, полин, вербу та іншу зелень. Також розвішували дзеркала та навіть…подерті чоловічі штани.

7. Вважалося, що на Івана Купала будь-яка вода володіє цілющими властивостями. А тому, згідно з прикметами, прийнято купатися — так, можна було позбутися недуг.