Інформаційна пам'ятка

  • 361

Фото без опису

Інформаційна пам’ятка: 
«Деякі нововведення у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців з 28.04.2020»
Затверджено на оперативній нараді відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів 
(протокол № 8 від 17.04.2020)
28.04.2020 набирають чинності зміни до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі – Закон), внесені ЗУ від 06.12.2019 № 361-IX.

Фото без опису
В ПЕРШУ ЧЕРГУ, зазначаємо, що практичне застосування змін до абз. 2 ч. 3 ст. 6; ч. 1, 3-5, 7, 8, 14, 17-23 ст. 17 Закону ВІДКЛАДАЄТЬСЯ до моменту прийняття та набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. 

Фото без опису
Або.1 ч. 3 ст. 6 Закону закріплює обов’язок державного реєстратора використовати відомості Державного реєстру актів цивільного стану громадян під час: 

- проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою;
- державної реєстрації змін, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи у зв’язку із смертю або оголошенням померлим відповідного засновника (учасника).

Фото без опису
Підстави оголошення фізичної особи померлою встановлено                    ст. 46 ЦК України, а процедуру – ЦПК України (ст. 305-309). Так, фізична особа може бути оголошена померлою ВИКЛЮЧНО на підставі рішення суду. 
ДО запровадження інформаційної взаємодії державний реєстратор ОБОВ'ЯЗКОВО перевіряє судове рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень (на наявність, набрання законної сили, відповідність поданому заявником/надісланому судом примірнику) або запитує засвідчений примірник від відповідного суду (наказ МЮУ від 18.11.2016 № 3268/5). 
А окремі положення абз. 3 ч. 3 ст. 6 Закону передбачають, що інформація з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру судових рішень залишається у реєстраційній справі ? паперовій та/або електронній. 
Ч. 2 ст. 14 Закону встановлено, що при поданні документів у паперовій формі заявником пред’являється один з документів, передбачених ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», зокрема ст. 13.
 Звертаємо увагу, що ч. 3 ст. 6 Закону доповнено абз. 5, який закріплює, що перевірка таких документів, ОБОВ’ЯЗКОВО здійснюється за допомогою Єдиного державного демографічного реєстру (лише тих які були оформлені за допомогою нього), а отримана інформація залишається у реєстраційній справі (абз. 3 ч. 3 ст. 6 Закону). 
Проте, чинним законодавством поки не врегульовано порядок інформаційної взаємодії вказаних Реєстрів та Єдиного державного реєстру.

Фото без опису
При цьому, нормами наказу МЮУ від 18.11.2016 № 3268/5 установлено, що ДО ВПРОВАДЖЕННЯ програмного забезпечення Єдиного державного реєстру, створеного відповідно до Закону, надання послуг з державної реєстрації здійснюється відповідно до законодавства за допомогою діючого програмного забезпечення.
 Зазнали змін і підстави для ВІДМОВИ у державній реєстрації.             Так, ч. 1 ст. 28 Закону доповнено п. 10-3 і 10-4:
«10-3) невідповідність відомостей, зазначених у заяві про державну реєстрацію, відомостям, зазначеним у документах, поданих для державної реєстрації, або відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі чи інших інформаційних системах, використання яких передбачено цим Законом;

10-4) невідповідність відомостей, зазначених у документах, поданих для державної реєстрації, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі чи інших інформаційних системах, використання яких передбачено цим Законом».
НАГОЛОШУЄМО, що до 28.04.2020 це були підстави для ЗУПИНЕННЯ розгляду документів ? п. 3 і 4 ч. 1 ст. 27 Закону виключено.