Відеоспостереження у Северинівській ОТГ – повний контроль відрізку траси «Жмеринка – Бар» та зниження кількості правопорушень

  • 988

Рік тому, 13 вересня, в Северинівськй об’єднаній громаді відкрився ситуативний безпековий центр.  За допомогою  відеокамер встановлених на вулицях, у ньому  цілодобово  відстежується обстановка в населених пунктах ОТГ.  Інформація до Центру надходить із 24 камер відео спостереження. Три з них мають систему  розпізнання   номерних знаків автівок.

Як зробити ОТГ безпечною

Северинівська об’єднана територіальна громада (ОТГ) розташована за 15 кілометрів від Жмеринки. У семи селах і селищах громади проживає близько 3700 людей. У 2016 році, коли створили  Северинівську ОТГ, громада залишалась майже «сам на сам» зі своїми проблемами. Одна з найболючіших – безпека громадян. Як її забезпечити при умові, що на декілька сіл працює лише один дільничний поліцейський? Наразі в Северинівській ОТГ взагалі немає свого працівника поліції тому, що він нещодавно звільнився, і громаді доводиться користуватися послугами «чужого» дільничного. Він один на 11 сіл.

Як розповідають місцеві мешканці, у них  постійно траплялись бійки біля кафе, школярі псували комунальне майно, а з 2007 по 2017 рік було скоєно  кілька вбивств. Відмічають, кількість бійок істотно  зменшилась, не сталося жодного вбивства. Після  встановленням камер відеоспостереження у 2018 році не було зафіксовано жодного  випадку псування комунального майна школярами, що дало можливість громаді відмовитись від послуг шкільного  сторожа та зекономити кошти. Звичайно, кажуть вони,  злочинність на сто відсотків не зникла, але правопорушники поміркують сто разів, чи варто скоювати злочин під наглядом відеокамер.

При в’їзді у Северинівку стоїть статуя Божої Матері. Зимою ми її накриваємо захисним шоломом. Одного разу статую було пошкоджено. Завдяки відеоспостереженню ми дізналися, що це місцевий мешканець. Він йшов розпиваючи пиво, і йому стало цікаво що ж там під тим шоломом. Він казав, що це не він, але його зафіксувало одразу дев’ять камер. Тому згодом, він все ж таки визнав провину, – каже спеціаліст з інформаційного забезпечення Владислав Підгаєць

Кошти для запровадження системи віде онагляду мешканці вирішили шукати  у міжнародних організацій, які можуть дати грантові кошти на втілення такого проекту. Ініціатива йшла від громади та керівництва ОТГ, і партнери та фінансування знайшлись. Проектну заявку громади та громадської організації “Подільська агенція регіонального розвитку” підтримав Міжнародний фонд “Відродження”.  Загалом, у нього вкладено понад півмільйона гривень грантових коштів.  Отримані від грантодавців кошти  громада інвестувала у придбання обладнання для ситуативного центру та навчання персоналу.

Що необхідно для запровадження системи відеонагляду

  • ідеоспостереження можна встановите лише за наявністю оптоволокна – кабелів інтернету. На даний момент у Северинівській ОТГ вони є двох селах з семи: Северинівка та Чернятин. Тому камери встановлені тільки у цих селах. У планах є проведення кабелів інтернету у Токарівку, де з часом, можливо, також встановлять камери. Власник місцевого інтернет провайдера надає свої послуги комунальним закладам безкоштовно. Він орендує земельні ділянки у громаді, і у рамках соціальної допомоги надає безкоштовно інтернет. Відповідно, обслуговування системи відеоспостереження обходиться громаді дешевше.
  • Місця встановлення камер обирали по таким критеріям: школи, садочки, зупинки, автомобільні дороги, місця скупчення людей, заїзди, виїзди
  • Для системи відеонагляду обов’язкова наявність постійного електроживлення
  • Залучення працівників правоохоронних органів, які допомагають з реалізацією проекту

Розпізнавання номерних знаків

Три камери відео спостереження з 24 можуть розпізнавати номерні знаки на автомобілях. Камера №1 встановлена на автобусній зупинці.

Тут автівки, які їдуть зі сторони Жмеринки, заїжджають у села Северинівка та Сербинівці.

Камера №2 розташована на в’їзді у Чернятин зі сторони Бару

Камера №3 встановлена перед санаторієм

Цю камеру планували встановити в іншому місці, де йде поворот до санаторію з траси, але там немає ні інтернету, ні електрики.

Система розпізнавання автомобільних номерних знаків працює дуже просто. Необов’язково запам’ятовувати повністю номер автомобіля. Наприклад, людина запам’ятала лише комбінацію цифр «33». У системі відеоспостереження вводиться період, коли автівка була зафіксована,  та «33». Система відобразить всі автомобілі з такою комбінацією цифр на номерних знаках та інформацію про те, де і коли вони проїхали.

 

Камера №1 та №2 фіксують всі автомобілі, які проїхали на відрізку дороги «Жмеринка – Бар».

Розташування камер у населених пунктах

 

Камера №4

Камера №6

Камера №7

Камера №8,9

Камера №10

Камера №12

Камера №13

Відеоматеріали з камер записуються на сервери, які знаходяться у  безпековому центрі в приміщенні Северинівської сільської ради. Приблизний термін зберігання інформації з камер – 11 діб.