Пожежна безпека під час збирання врожаю

  • 423

                                                        

Северинівська  сільська рада  закликає громадян та суб‘єктів господарської діяльності дотримуватися пожежної безпеки під час збирання урожаю. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

А тому у цю гарячу пору року для працівників сільського господарства– збирання врожаю ранніх зернових культур, коли в господарствах триває підготовка техніки, одним з найважливіших питань в цьому напрямку є приведення техніки в задовільний технічний та протипожежний стан, забезпечення її первинними засобами пожежегасіння. Збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, а також бути обладнаною справними іскрогасниками. Також вся збиральна техніка повинна бути оснащена первинними засобами пожежегасіння, а саме:

– комбайни і трактори:- двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками;

– автомобілі:- справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, однією штиковою лопатою;

– паливозаправники:- трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками, ящиком з піском об’ємом 0.05 куб.м., штиковою лопатою, кошмою.

Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути обов’язково опломбованими та мати бірку з вказанням дати перезарядження. Забороняється використовувати застарілі вогнегасники та ті, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном перезарядки, технічного обслуговування.

Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі “маси”. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Всі збиральні загони необхідно забезпечити протипожежними ланками – ємністю з водою, пристосованою для пожежегасіння, та трактором з плугом.

Для запобігання пожеж в місцях заготівлі та зберігання грубих кормів слід чітко дотримуватись вимог пожежної безпеки. Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. У разі встановленні скирт попарно – відстань між скиртами в парі не менше 6 метрів, а між парами скит не менше 30 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 кв.метрів. Скирти сіна та соломи на відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки. В сіносховище необхідно закладати сіно масою не більше 200 тонн. Сіно необхідно складувати в конічні стоги (копиці) або під навіси сухим. Розриви між стогами (копицями) з сіном, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У стогах (копицях) сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозаймання, необхідно впродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які вставляють у металеві труби і розміщають у стозі на різній глибині. Місця зберігання грубих кормів необхідно обладнати справним блискавкозахистом. Для запобігання підпалів місця зберігання грубих кормів слід забезпечити цілодобовою фізичною охороною.

Шановні громадяни! Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує!

У період збирання врожаю категорично забороняється:

палити біля хлібних масивів;
розкладати багаття на полях та поблизу них;
спалювати стерню, післяжнивні залишки;
полювати неподалік ланів;
допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;
дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем поблизу сільгоспугідь;
зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками;
обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.
Пам’ятайте, що дотримання всіх вимог – це гарантія збереження врожаю від пожежі!