Біоенергетичне забезпечення сільських громад - впровадження альтернативних видів палива в Северинівській ОТГ

  • 499

В області завершилась реалізація інвестиційного проекту з біоенергетичного забезпечення сільських громад  на прикладі Северинівської об'єднаної територіальної громади.

Фото без опису

З 2007 року громада с. Северинівки Жмеринського району реалізовує проект «Енергоефективне село». За цей час частину об’єктів комунальної власності переведено на опалення альтернативними видами енергії, створено паливний двір, навчально-демонстраційний Центр енергоефективності у сільських громадах. Отриманий досвід та наявна матеріально-технічна база Северинівки стали основою створення біоенергетичного кооперативу по вирощуванню енергетичних рослин на непридатних для сільськогосподарських культур територіях, їх подальшу переробку та використання.

Наразі, за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у сумі 3,1 млн. грн. при співфінансуванні з місцевого бюджету у сумі 1,9 млн. грн. закуплено технічні засоби збору і обробки сировини для виробництва біопалива з енергетичної верби і сильфілю; висаджено 65 га енергетичних плантацій – енергетичної верби та сильфію; забезпечено 8 котелень біопаливом (щепа) на об’єктах комунальної власності; створено 19 нових робочих місць.

Впровадження проекту сприятиме енергетичній незалежності та зменшенню витрат задіяних громад на опалення. Самозабезпечення паливом і економія бюджетних коштів за опалювальний сезон очікується у сумі 8,4 млн. грн., скорочення викидів СО2 дорівнюватиме 700 т/рік.

В 2015 році між Северинівською та Чернятинською сільськими радами заключено договір про співпрацю між громадами, в 2016 відбулось добровільне об‘єднання громад.

Реалізація проекту поширюється на 5 тис. мешканців 7 населених пунктів Северинівської ОТГ з перспективою охоплення 9 тис. осіб.

Створення біоенергетичної незалежності стане прикладом для інших міст та сіл, дасть поштовх до впровадження подібних практик в інших громадах.